Ανακουφισμένες από τη χθεσινή άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο κύμα ρευστοποιήσεων που καταγράφηκε στις αγορές και έπληξε καίρια τους τίτλους της ευάλωτης ευρωπαϊκής περιφέρειας, είναι οι τραπεζικές διοικήσεις.

Μετά τις ανακοινώσεις για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου που θα έχει κεντρικό στόχο να διατηρήσει σε λογικά επίπεδα το κόστος δανεισμού στις πιο ευαίσθητες δημοσιονομικά οικονομίες, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν.

Το πιο σημαντικό όμως, σύμφωνα με οικονομικό αναλυτή δεν είναι αυτό. Είναι το γεγονός ότι η Φρανκφούρτη επέδειξε αποφασιστικότητα και ευελιξία, ώστε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ένας νέος κατακερματισμός στις αγορές ομολόγων στην Ευρωζώνη. Λίγα μάλιστα 24ωρα μετά την προαναγγελία αύξησης των επιτοκίων της τον ερχόμενο μήνα.

Όπως εξηγεί σχετικά, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα πως δεν θα αφήσει απροστάτευτη την ευρωπαϊκή οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα.

Αυτό, κατά τον ίδιο, δημιουργεί την πεποίθηση ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να παραμείνουν οι εγχώριοι όμιλοι «στο κόλπο και να μην τεθούν εκ νέου εκτός αγορών».

Οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί

Η αλήθεια είναι πως η διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε λογικά επίπεδα αποτελεί καίριας σημασίας για την επιτυχή εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ένας βασικός λόγος είναι πως θα πρέπει να προχωρήσουν σε μπαράζ εκδόσεων ομολόγων έως και το 2025 για την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

Η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για την αύξηση των δεικτών συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα που έχει ορίσει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) είναι σημαντική.

Ως εκ τούτου, σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα διατηρηθούν οι αποδόσεις, τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να εκτελέσουν το πρόγραμμα άντλησης κεφαλαίων με την έκδοση τίτλων Additional Tier 1, Tier 2 και κυρίου χρέους, και τόσο πιο μικρή θα είναι η πίεση στο καθαρό επιτοκιακό τους εισόδημα από την επιβάρυνση των εξόδων για τόκους.

Κι αυτό σε μία περίοδο που η ενίσχυση της κερδοφορίας τους αποτελεί προτεραιότητα, με στόχο τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Ταυτόχρονα, μία υπέρμετρη άνοδος του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων, αντιστρέφοντας τις θετικές τάσεις που καταγράφονται ως τώρα. Αποτελεί δε ικανή συνθήκη για να περιορίσει τη ζήτηση για νέες χρηματοδοτήσεις.

Οι τελευταίες εκδόσεις

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έξοδος στις αγορές με έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) πραγματοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες από τη Eurobank, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο ωστόσο ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με εκείνο των περυσινών εκδόσεων, ενώ και το ποσό ήταν χαμηλότερο.

Το γεγονός αυτό, παρά την επιτυχία της έκδοσης, δείχνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν από εδώ και στο εξής όλες οι ελληνικές τράπεζες, εάν η τρέχουσα κατάσταση δεν ελεγχθεί από την ΕΚΤ.

Πέρυσι, υπό πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ.

Στους τίτλους αυξημένης εξασφάλισης που εκδόθηκαν σε αυτό το διάστημα τα κουπόνια κινήθηκαν μεταξύ 2% και 3,875%. Πρόκειται για επίπεδα που είναι αδύνατον να επιτευχθούν σήμερα με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου πάνω από το 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro