Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, καθώς πήραν τη σκυτάλη από τη μεγάλη πτώση της Wall Street, αλλά και αποτύπωσαν τις ανησυχίες για τις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.
Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,64%, καθώς οι μετοχές του ομίλου SoftBank Group υποχώρησαν κοντά στο 4%. Ο δείκτης Topix έχασε 1,54%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,53%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng, ανέτρεψε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες και σημείωσε άνοδο 0,78%, με τις μετοχές της ασφαλιστικής εταιρείας AIA να κερδίζουν περισσότερο από 2%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα ενώ το Shenzhen Component κέρδισε 0,129%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διολίσθησε 1,86%.
«Εξακολουθούμε να διατηρούμε την overweight στάση μας για τις μετοχές έναντι των ομολόγων», δήλωσε ο Suresh Tantia, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην Credit Suisse.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, επειδή αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι πολύ ασταθείς, διαπραγματεύονται με βάση τη ροή ειδήσεων και με βάση τις προσδοκίες της Fed, αλλά στα τρέχοντα επίπεδα, δεν έχει νόημα να συνεχίζονται οι πωλήσεις. Νομίζω ότι μόλις σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ανάκαμψη στην αγορά μετοχών», πρόσθεσε.
Κάνει τη διαφορά η Τράπεζα της Ιαπωνίας
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) έκανε τη διαφορά σήμερα και ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική της. Η απόφαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη των άλλων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, οι οποίες προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόφαση της ΒοJ είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται κυρίως από τις πιέσεις του κόστους και λιγότερο από τη ζήτηση. Οι διαταραχές που προκαλούνται από την πολιτική μηδενικού Covid της Κίνας και ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν επίσης συμβάλει στις πληθωριστικές πιέσεις.
Latest News
Οι αγορές στον αστερισμό των δασμών του Τράμπ - Πώς θα αντιδράσουν
Τι περιμένουν επενδυτές και αναλυτές για την «προσγείωση» των αγορών στην πραγματικότητα των δασμών Τραμπ
Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για το μαύρο χρυσό
Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον του στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε Καναδά, Μεξικό και ΗΠΑ
Το January Effect και τα «μερομήνια» των αγορών - Τι δείχνει ο Ιανουάριος για τα χρηματιστήρια
Ο Ιανουάριος συνδέεται με πολλές παραδόσεις για την πορεία των αγορών - Και δεν είναι μόνο το January Effect
Η «χρυσή 4ετία» του ΧΑ - Το ράλι του τραπεζικού δείκτη
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αυξήθηκε κατά 49,280 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 103,145 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2024
«Άντεξαν» οι Magnificent Seven παρά την ψυχρολουσία στην ΑΙ
Αν και η Microsoft υποχώρησε οι Magnificent Seven κράτησαν τη Wall Street σε μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από την
Οι δύο παράγοντες που κάνουν την Goldman Sachs να «βλέπει» 93 δολ. στο αργό
H Goldman Sachs περιέγραψε ένα σενάριο όπου το Ιράν αντιμετωπίζει διακοπές στον εφοδιασμό και η Ρωσία προσωρινά προβλήματα
Μετά το January effect τι; - Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2025
Πώς προβλέπεται να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών τη νέα χρονιά - H Moody's και η αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά
Είναι ο χρυσός προμήνυμα πολέμου; - Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Ο χρυσός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αστάθεια το 2025 - Ποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του
Οι δασμοί Τραμπ έριξαν τη Wall Street
Η Wall Street έχασε ενδοσυνεδριακά τα κέρδη της, αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα
Άνοιξε η όρεξη για τα ευρωομόλογα - Κατά 11 φορές καλύφθηκε η ζήτηση
Η άνοδος των αποδόσεων σε συνδυασμό με την κατάρρευση των περιθωρίων ανταλλαγής, έχουν κάνει τις πωλήσεις ομολόγων ελκυστικές