«Πράσινο φως» για την εκπαίδευση των αγροτών και κτηνοτρόφων των Επτανήσων σηματοδοτεί η δημιουργία Τμήματος Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας στο Δημόσιο ΙΕΚ Κεφαλλήνιας μετά την σχετική έγκριση του υπουργείου Παιδείας του αιτήματος που υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
«Το νησί της Κεφαλληνίας είναι συνδεδεμένο με την πρωτογενή παραγωγή και ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία λόγω του ορεινού του εδάφους και του ιδιαίτερου κλίματος του. Η ύπαρξη 211.000 αιγοπροβάτων και 3.000 βοοειδών δίνει το μέτρο, που σε συνδυασμό με την λειτουργία 19 τυροκομείων κλείνει έναν κύκλο άριστου και επαρκούς υποβάθρου για την δημιουργία μίας σχολής τυροκομίας, η οποία θα δώσει επιστημονικές γνώσεις αλλά και την πιστοποίηση για τους εκπαιδευόμενους και θα ανεβάσει το επίπεδο τεχνογνωσίας του κλάδου», δήλωσε η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
Στόχος που αποβλέπει στην καλύτερη εξειδίκευση και εκπαίδευση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εξασφαλίσει τη χρησιμοποίηση δυο αιθουσών σε κτίριο του Ιονίου Πανεπιστημίου και έχει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού του εργαστηρίου αυτού. Επίσης η ύπαρξη ενός πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου Γάλατος που υπάρχει στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας.
Το τμήμα θα λειτουργήσει με 20 σπουδαστές από τον προσεχή Οκτώβριο, έχει ενταχθεί στο μηχανογραφικό του Υπουργείου όπως όλα τα δημόσια ΙΕΚ, η εκπαίδευση είναι 2 χρόνια και μετά ακολουθεί η επαγγελματική κατοχύρωση, με την πιστοποίηση. Αιτήσεις ωστόσο θα γίνονται αποδεκτές και εκτός μηχανογραφικού.
«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη του αγώνα μας για να κάνουμε την εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα ουσιαστική. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να στηρίξουν το τμήμα που δημιουργείται. Ο προγραμματισμός μας για τον Πρωτογενή Τομέα με σταθερά βήματα υλοποιείται σε όλες τις κατευθύνσεις και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την στήριξη και επιστημονική κατάρτιση των νέων προς την γεωργική παραγωγή. Υλοποιούμε έργα και δράσεις ώστε ο νέος αγρότης και κτηνοτρόφος να είναι εξοπλισμένος με όλα τα εφόδια και να αισθάνεται αξιοπρεπείς στο επάγγελμα του», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξη της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής και πρόσθεσε «o σχεδιασμός μας είναι να κάνουμε και άλλες σχολές Δημόσιων ΙΕΚ, όπως στην Κέρκυρα Σχολή Ελαιοκομίας, στη Λευκάδα θα δούμε τις προϋποθέσεις για σχολή τεχνιτών ιχθυοκαλλιεργειών και στη Ζάκυνθο σχολή τεχνιτών αμπελουργίας και οινοποιίας».
Latest News
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος