Στο φουλ έχει βάλει η κυβέρνηση τις μηχανές προκειμένου να ενεργοποιήσει τους πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027, καθότι προσδοκά ότι θα εισρεύσουν στην Ελλάδα περί τα 80 δισ. ευρώ, μέσα στα επόμενα χρόνια.  Η χθεσινή εκδήλωση στην Καλαμάτα δείχνει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος, προκειμένου να «πέσουν» στην ελληνική οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Και μάλιστα σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, καθότι αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση των επενδύσεων, με τη συνεπακόλουθη άνοδο του ΑΕΠ.

Άλλωστε, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ευρύτερα στην οικονομία και στις προοπτικές της, σημειώνοντας πως καλούμαστε ως χώρα να αναπληρώσουμε «με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης» και προσέθεσε πως «η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο 10% των ιδιωτικών επενδύσεων και προσθέτει 3 μονάδες στο ΑΕΠ».

Χρηματοδότηση

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής δηλαδή το παλιό ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δισ. που συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Επίσης,  από κοινού με την κοινή αγροτική πολιτική, πρόκειται για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ».

Η 8η έκθεση της ΕΕ για τη Συνοχή επιβεβαιώνει ότι από το 2014 έως το 2020 οι χρηματοδοτήσεις συνέβαλαν κατά 2,6% στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη, είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και δεσμεύθηκε ότι «σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί η πολιτική συνοχής του 2021-27».

800 εκατ. Για την Πολιτική Προστασία

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 800 εκ ευρώ «για να αποκτήσουμε υποδομές και για να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Επίσης τόνισε το πρόγραμμα για την Κοινωνική Συνοχή «που είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω και στρέφει την προσοχή της στους πιο ευάλωτους, στα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία».

Επίσης, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα στελέχη που σχεδίασαν το ελληνικό πρόγραμμα γιατί όπως είπε στις Βρυξέλλες κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν και εάν η χώρα δεν προσέλθει με καλοδουλεμένα σχέδια δεν θα εγκριθούν.

Κοινωνικές επενδύσεις 5,3 δισ. ευρώ

Από εκεί και πέρα, συνολικά 5,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ αφορούν σε κοινωνικές επενδύσεις. «Το 1,3 δισ. για την ενίσχυση όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, τα άτομα σε επισφαλείς συνθήκες, τα άτομα με αναπηρία. Δεσμευόμαστε για όλη την Ελλάδα, από τα αστικά κέντρα, μέχρι την Περιφέρεια», είπε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την ομιλία της χθες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα.

Παιδική προστασία

Πιο συγκεκριμένα, για την παιδική προστασία:

· Αποϊδρυματοποίηση μέσω ενίσχυσης της επαγγελματικής αναδοχής και υπηρεσιών ενίσχυσης ανάδοχων και βιολογικών οικογενειών παιδιών.

· ΚΔΑΠ STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για όλα τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπου μέσω των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και ρομποτικής, θα προσφέρονται δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

· Day camps για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αναψυχής ευάλωτων παιδιών.

ΑμεΑ

Για τα άτομα με αναπηρία:

· Προσωπικός βοηθός.

· Υποστηριζόμενη απασχόληση με εστίαση στους νέους στο φάσμα του αυτισμού.

· Πρόγραμμα κατ’ οίκον πρώιμης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης.

Για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά:

· Ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα εύρεσης εργασίας στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

· Δημιουργία κινητών κέντρων κοινότητας, ώστε η Πολιτεία να προσεγγίζει τον ευάλωτο και να τον στηρίζει άμεσα.

Τρίτη ηλικία

Για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας:

· Διασφάλιση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ώστε να μην απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

· Δράσεις εξοικείωσης υπερηλίκων με την τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας εντός κοινότητας.

· Κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την ενεργό γήρανση.

Ταμείο Μετάβασης

«Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δομήθηκε σε πέντε βασικές προτεραιότητες. Κάθε μια από αυτές καλύπτει με ολοκληρωμένο τρόπο τις βασικές αναπτυξιακές παραμέτρους που ορίζει ο κανονισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και οι οποίοι αποτελούν εν γένει τους στόχους του νέου ΕΣΠΑ 21- 27», είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε προτεραιότητες είναι:

·         Η ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας.

·         Η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική ουδετερότητα.

·         Η αναπροσαρμογή των χρήσεων γης στα λιγνιτικά πεδία

·         Η προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

·         Η δίκαιη εργασιακή μετάβαση.

Η Πελοπόννησος

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στην Πελοπόννησο, επισήμανε πως χρηματοδοτείται με 420 εκατ. ευρώ έναντι 215 της παρούσας προγραμματικής φάσης» και κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αναφορά που αφορούσε τοπικά θέματα όπως η αναβάθμιση και η επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατ. ευρώ, καθώς και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της οδού Τσακώνας – Καλαμάτας, ενώ όπως είπε, υλοποιήθηκε η δέσμευσή του «ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι στη διαχείριση του ΕΣΠΑ απαιτούνται οργανωτικές αλλαγές, όπως ο συντονισμός των διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικές ενέργειες στον σωστό χρόνο. Τέλος, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 800 εκατ. ευρώ, «για να αποκτήσουμε υποδομές και για να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Άλλα έργα

Παράλληλα με τα παραπάνω, δρομολογείται η υλοποίηση δύο ακόμη έργων, τα οποία πρόκειται να επεκτείνουν και αναβαθμίσουν το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής.

Πρόκειται για το Φράγμα Μιναγιώτικο, η κατασκευή του οποίου προτείνεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. δυτικά του οικισμού Βλασαίικα. Το αρδευτικό του δίκτυο θα έχει συνολική έκταση 35.000 στρεμμάτων, ενώ το κόστος κατασκευής του έχει προϋπολογισθεί στα 98,5 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη της πρώτης φάσης της προεπιλογής των Ομίλων που θα υλοποιήσουν το έργο, αναμένεται τον Ιούλιο του 2022 και ο χρόνος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 έως 2,5 έτη.

Δεύτερον, δρομολογείται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την αξιοποίηση των υδάτων του φράγματος – ταμιευτήρα που έχει ήδη υλοποιηθεί στον Φιλιατρινό ποταμό με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ. Οι εργασίες κτηματογράφησης για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί και ο φάκελος του έργου έχει δοθεί σε ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο, προκειμένου να ετοιμαστούν οι σχετικές προδιαγραφές. Στόχος ο διαγωνισμός υλοποίησης του έργου να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στη συνέχεια στο κέντρο της Μεσσήνης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και καταστηματάρχες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News