«Φωτιές» άναψε η φράση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη λίγες ώρες μετά την πρώτη για εφέτος μεγάλη φωτιά στην Αττική ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος, όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή, είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίση, δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».

Η υποχρέωση για «καθαρά» οικόπεδα

Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 31904 διευκρινιστική εγκύκλιος από το Πυροσβεστικό Σώμα ως συνέχεια της πυροσβεστικής διάταξης 20/2022 αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τα «ακαθάριστα» οικόπεδα τα οποία ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών. Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως οι ιδιοκτήτες οφείλουν και να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, αλλά και να τα συντηρούν «καθαρά» κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι  προωθείται νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο όσοι σκοπεύουν να χτίσουν σπίτια που βρίσκονται εντός ή πολύ κοντά σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει πρώτα να έχουν πάρει μέτρα πυροπροστασίας και με βάση τη σχετική βεβαίωση που θα διαθέτουν, θα μπορούν στη συνέχεια να λάβουν έγκριση για οικοδομική άδεια.

Επίσης μελετάται τρόπος πυροπροστασίας και των υφιστάμενων κατοικιών σε ανάλογες περιοχές. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε πυροπροστατευμένα σπίτια ώστε να μην κινδυνεύουν πολίτες και περιουσίες» σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη της Πυροσβεστικής μιλώντας στο «Βήμα».

Το φαινόμενο των κηλιδώσεων

Παράλληλα ενστερνίζονται την άποψη του κ. Στυλιανίδη λέγοντας πως τα δεδομένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά λόγω της κλιματικής αλλαγής και έτσι ο σχεδιασμός για την αντιπυρική θωράκιση των περιοχών αλλάζει. Οπως έλεγαν με νόημα πριν από περίπου δύο μήνες κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στη Σάμο (μια τυπικά χειμερινή φωτιά) καταγράφηκαν κηλιδώσεις. Πρόκειται για το φαινόμενο της επέκτασης της φωτιάς με τις στάχτες που διασκορπίζονται σε μεγάλη απόσταση το οποίο οι πυροσβέστες «κατέγραφαν» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου.

Υψηλές θερμοκρασίες και… τουρισμός

Επίσης σημείωναν πως οι υψηλές θερμοκρασίες σε χρονικές περιόδους που δεν καταγράφονταν στο παρελθόν είναι ένας ακόμη παράγοντας εκδήλωσης πυρκαγιών. Ακόμη τους ανησυχεί το γεγονός πως μετά από δύο χρόνια περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού ξένοι και έλληνες τουρίστες θα βρεθούν ξανά στην ύπαιθρο και μια αβλεψία μπορεί να φέρει την καταστροφή.

Υπενθυμίζεται πως με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι εντοπιστούν σε δασικές περιοχές, πάρκα και άλση, στα οποία θα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία εξαιτίας του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Πυροσβέστες, «δασοκομάντος», στρατιώτες και ενισχύσεις από ΕΕ

Στη «μάχη» με τις φλόγες θα παίρνουν μέρος φέτος 14.616 πυροσβέστριες και πυροσβέστες εκ των οποίων 9.189 μόνιμο προσωπικό και 2.427 πενταετούς υποχρέωσης συνεπικουρούμενοι από 2.500 εποχικούς πυροσβέστες. Επιπροσθέτως το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιούνται περιπολίες με τις μοτοσικλέτες που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα σε περιοχές που θεωρούνται «επικίνδυνες», ενώ έως τις 30 Ιουνίου θα έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές 86 εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα 50 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα.
Οι πυροσβέστες θα έχουν στο πλευρό τους φέτος και την Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Πρόκειται για 500 «κομάντος», εκ των οποίων 440 είναι πρώην εποχικοί πυροσβέστες και 60 άτομα που διαθέτουν πτυχίο δασολογίας. Επικεφαλής τους θα είναι τα 92 στελέχη της Πυροσβεστικής που ήταν οι εκπαιδευτές τους. Οι «δασοκομάντος» θα στελεχώσουν αερομεταφερόμενες ομάδες που θα έχουν ως «έδρες» διάφορες περιοχές, όπως Ελευσίνα, Λαμία, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

Πολύτιμοι «σύμμαχοι» των πυροσβεστών θα είναι και οι στρατιώτες που θα στελεχώσουν κλιμάκια περιπολιών ενώ μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ θα έρθουν από 1ης Ιουλίου σταδιακά στην Ελλάδα περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με τεχνικό εξοπλισμό από Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία και Νορβηγία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου