Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια από την… αποφράδα χρονιά του 2010, για να βγει η Ελλάδα – τυπικά και ουσιαστικά από το καθεστώς των μνημονίων.
Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup αναμφισβήτητα είναι ιστορική αφού ανοίγει ο δρόμος για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας ενώ αποδεσμεύονται και 748 εκατ. ευρώ που θα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους.
Τι σημαίνουν τα χθεσινά; Ότι στις 20 Αυγούστου δεν θα υπάρξει παράταση της ενισχυμένης εποπτείας.
Είναι ο τρίτος σταθμός, μετά την κατάργηση των capital controls και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ, που επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.
Ουσιαστικά επιστρέφει η ομαλότητα στην οικονομία. Τώρα για πόσο χρόνο; Αυτό θα το κρίνει η παγκόσμια κρίση, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες που ήδη βιώνουμε.
Αν το «μαύρο» πρόβατο… άσπρισε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα κριθεί τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εξέλιξη, που θα σφραγιστεί τον Αύγουστο, θα μπορούσε να είναι και σήμα για… εκλογές με το αφήγημα του τέλους των μνημονίων και της αρχής για τη διαδικασία απόκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.
Η εκλογική αγωνία τη αγοράς
Οι φήμες, τα σενάρια και οι διαρροές εδώ και πολλές ημέρες, επιμένουν ότι πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο. Αν συμφέρει ή όχι την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και ιδίως τη χώρα, είναι μεγάλη συζήτηση. Ο καθένας το βλέπει από την πλευρά, αλλά όλοι φοβούνται ότι η ακυβερνησία θα θέσει σε κίνδυνο την Ελλάδα, την κοινωνία, τα εθνικά θέματα, την οικονομία.
Κάποιοι πατάνε ακριβώς πάνω σε αυτό και λένε ότι η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές και να ξεμπερδεύει το συντομότερο γιατί δεν έχει περιθώρια για ακυβερνησία. Ειδικά τώρα που τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στα πρόθυρα «θερμού» επεισοδίου.
Κάποιοι άλλοι λένε ότι με την κατάσταση να είναι τόσο ρευστή ο κ. Μητσοτάκης δε θα ρισκάρει εκλογές το φθινόπωρο ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες με εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, παζάρια, ακυβερνησία.
Ό,τι κι αν αποφασιστεί τελικά, το κλίμα στο χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων αυτή την ώρα είναι «μαγκωμένο». Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν ούτε αναταράξεις, ούτε ακυβερνησία, ούτε μια παρατεταμένη τοξική προεκλογική περίοδο.
Όπως λένε στη στήλη άνθρωποι που συνομιλούν με επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένους: «Το κλίμα δεν είναι καλό. Όλη αυτή η συζήτηση δεν κάνει καθόλου καλό στο επενδυτικό – οικονομικό περιβάλλον».
Δεν «τραβάει» ο ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως, δημοσκοπήσεις, κρυφές και φανερές, γίνονται αρκετές. Μαθαίνουμε ότι μία τέτοια μεγάλη έρευνα έγινε από σοβαρή εταιρεία, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό συμπέρασμα: Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει χαμηλό βαθμό ως προς το αν πείθει ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Αυτό που λέγαμε παλιά «κυβερνησιμότητα» ή «κόμμα εν αναμονή» δεν είναι ισχυρό για την Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι και στα καλύτερά της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χαμηλά και στην παράσταση νίκης, αλλά και στην εκτίμηση ψήφου, κι αυτό αν μη τι άλλο προβληματίζει την ηγεσία του.
Έρχονται στην Αθήνα με… F-35 και κανόνια
Στα μέσα Μαΐου διακινήθηκαν φήμες ότι έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και της Lockheed Martin. Πολλά ήταν τα σενάρια για το λόγο της άφιξής τους, με κυριότερο την προώθηση των αεροσκαφών σύγχρονης γενιάς F-35. Είναι τα πολεμικά στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός όταν μίλησε στην Ουάσιγκτον.
Τώρα μαθαίνουμε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα πολυμελές κλιμάκιο της αμερικανικής πολυεθνικής. Το θέμα που θέλει να συζητήσει; Οι λεπτομέρειες της στρατηγικής συμφωνίας με την ελληνική ΕΑΒ ώστε η τελευταία να μπει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35.
Βεβαίως, όταν έρχονται στην Ελλάδα τέτοιες εταιρείες είναι σίγουρο ότι θα συζητήσουν κι άλλα θέματα εξοπλιστικών.
Όλα, πάντως, θα κριθούν από το «θερμό» καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά. Λέτε να γίνονται όλα αυτά για τους εξοπλισμούς των δύο χωρών; Λέτε να γίνονται για τα κανόνια, αντί για το βούτυρο;
Με Σκρέκα και ενεργειακή ατζέντα στην Κύπρο ο Μητσοτάκης
Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύει στη σημερινή του επίσκεψη στη Λευκωσία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Και όπως μαθαίνουμε η ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα έχει και ενέργεια. Τι ακριβώς; Οι πληροφορίες λένε, πως στο τραπέζι θα πέσει η πρόταση της Energean για την ανάπτυξη FLNG, πλωτού δεξαμενόπλοιου υγροποίησης LNG. Το αέριο θα φτάνει με αγωγό από τα κοιτάσματα της ελληνικής εταιρείας στο Ισραήλ. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε χθες ο ΟΤ όπως και στις 12 Απριλίου. Με την υποδομή αυτή θα είναι αξιοποιήσιμα επίσης και τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ όταν φτάσουν στο στάδιο της παραγωγής.
Στην ατζέντα επίσης, λένε οι πληροφορίες, θα είναι και η ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο project να τρέχουν.
Δύο νέα 5στερα σε Μύκονο και Ελούντα
Τελικά θα γίνει η Ελλάδα μια χώρα γεμάτη με ξενοδοχεία; Η πρόβλεψη για 35 εκατ. τουρίστες και τα επόμενα χρόνια για πολύ περισσότερους, κινητοποιεί τους επιχειρηματίες του κλάδου;
Έτσι φαίνεται αν κρίνουμε από τη χθεσινή απόφαση για να δοθεί «πράσινο φως» στην κατασκευή 2 ακόμη πεντάστερων ξενοδοχείων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την κατασκευή τους στην Ελούντα της Κρήτης και στη Μύκονο. Αναλυτικά, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο της υπό σύσταση επιχείρησης ΔΡΥΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, που αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής και αναβάθμιση ξενοδοχείου σε κατηγορία 5 αστέρων, δυναμικότητας 26 δωματίων των 75 κλινών, στη Χώρα της Μυκόνου, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 9.000.000 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 9.000.000 ευρώ.
Εγκρίθηκε επίσης, το επενδυτικό σχέδιο της υπό σύσταση επιχείρησης HOTEL MARINA ELOUNDA, που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχείου κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 25 δωματίων των 100 κλινών στη θέση Μιραμπέλο, Πλευρά Ελούντας Αγίου Νικολάου Κρήτης, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5.925.453,14 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 5.925.453,14 ευρώ.
Επιστροφή στο 2015
Αρχίσανε ξανά τα… λεβέντικα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνα τα… παλαβά που έλεγαν και προ του 2015 αλλά και όταν ήταν στην κυβέρνηση, για κρατικοποιήσεις τραπεζών, για δημιουργία νέας τράπεζας, για κρατικοποίηση της ΔΕΗ και άλλα τέτοια.
Αν κρίνουμε δε από τις δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη, «κολλητού» φίλου του Παύλου Πολάκη και με τις ίδιες απόψεις για την οικονομία, τη δεύτερη φορά αριστερά στην κυβέρνηση, θα έχουμε νέες αναταράξεις.
Διότι όταν λες ότι χρειάζεται μια ιδιωτικοποίηση τράπεζας ή «να φτιάξουμε μια καινούργια», αυτό σου θυμίζει το αλήστου μνήμης σχέδιο για μια SYRIZA Bank, σαν κι αυτήν που ήθελαν να μετατρέψουν την Αττικής. Ή για εκείνο το σχέδιο για συνεταιριστική τράπεζα που θα ελέγχονταν κατευθείαν από την Κουμουνδούρου.
Από την άλλη ο κ. Σπίρτζης, στις δηλώσεις του στα Παραπολιτικά FM αμφισβήτησε και το ρόλο της ΡΑΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος, ως προς την εποπτεία που έχουν στους κλάδους της ενέργειας και των τραπεζών.
Με απλά λόγια; Άλλαξε ο Μανολιός, κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Δηλαδή κανένας σεβασμός ούτε σε Ανεξάρτητες Αρχές ούτε και στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει έναν «μπαμπούλα» που λέγεται ΕΚΤ και δεν θα ρωτούσε καμιά κυβέρνηση για το πώς θα κάνει τη δουλειά τους.
Ίσως, πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ απλά βλέπουν Στουρνάρα και παθαίνουν το σύνδρομο του ταυρομάχου. Θέλουν να σκοτώσουν τον ταύρο…
Προσοχή τι είπε ο Στουρνάρας
Ομιλία είχε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας για το ρόλο των κεντρικών τραπεζών στην οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αφορμή της ομιλίας ήταν το βιβλίο των Σπ. Βλιάμου και Κ. Γκράβα με τίτλο «Κεντρικές τράπεζες».
Πέραν των όσων σημαντικών αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ στην ομιλία αυτή, εγώ μένω σε ένα σημείο. Στις μελλοντικές προκλήσεις.
Κι έχει μεγάλη σημασία διότι αυτά θα πρέπει να τα δουν και οι κυβερνήσεις, φυσικά και η ελληνική, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους.
Είπε, λοιπόν, ο Γιάννης Στουρνάρας:
Εξελίξεις όπως η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, η ψηφιοποίηση, η ενδεχόμενη εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων, επηρεάζουν τη λειτουργία των αγορών και της οικονομίας και τη διαμόρφωση των τιμών, και θέτουν νέες προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες, που πρέπει να απαντηθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Απαντήσεις που μπορεί να κρίνουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας…
Η αναβίωση του «Χωριού» στη Χάλκη
Μια αξιοπρόσεκτη κίνηση έκανε η Deloitte, κίνηση η οποία αφορά την ακριτική Χάλκη.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχωρά στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αναβίωση του ιστορικού οικισμού «Χωριό» στη Χάλκη, με σκοπό να αυξηθεί ο πληθυσμός του νησιού.
Ο ιστορικός οικισμός «Χωριό», βρίσκεται σε ακτίνα μόλις δυόμισι χιλιομέτρων από το λιμάνι, αποτελεί ιστορικά τον σημαντικότερο οικισμό του νησιού. Ωστόσο, από το 19ο αιώνα και έπειτα ο οικισμός παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και ερημοποίησης. Σήμερα, το «Χωριό» αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Χάλκης, λόγω των εκκλησιών, μοναστηριών, του μεσαιωνικού κάστρου και των αρχαιολογικών ευρημάτων του. Το «Χωριό» διαθέτει ένα σημαντικό κτηριακό απόθεμα, περίπου 300 κτηρίων, το οποίο, αν αξιοποιηθεί σωστά, θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει μόνιμους κατοίκους, εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.
Η Deloitte αναλαμβάνει να αναλύσει την υφιστάμενη κατάσταση του «Χωριού», να βρει τους τρόπους για να αναπτυχθεί, να κάνει προτάσεις για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
Ο βαλκάνιος ηγέτης που έγινε… «Έλληνας»
Κουίζ: Ποιος βαλκάνιος ηγέτης είναι (σχεδόν) μόνιμος θαμώνας της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;
Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Είναι αυτός που υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών με τον Αλέξη Τσίπρα, και ο οποίος θεωρείται «σύντροφος» από τους «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάμε ότι ήταν επίσημος καλεσμένος στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τον Ζάεφ, λοιπόν, που τον χάνεις, που τον βρίσκεις, σε κάποιο καφέ της παλιάς παραλιακής στη Θεσσαλονίκη θα τον συναντήσεις.
Ο Ζάεφ έχει και εξοχικό στη Χαλκιδική, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Όπου κάνει τις διακοπές του, οικογενειακώς, σαν… καλός Βαλκάνιος.
Τα δωρεάν εμβάσματα κλέβουν την παράσταση
Πριν λίγες ημέρες δημοσίευμα του ΟΤ είχε τίτλο «Εθίζονται στα δωρεάν εμβάσματα οι Έλληνες». Ο λόγος γίνεται για μεταφορές χρημάτων από μία τράπεζα σε μία άλλη μέσω της υπηρεσίας IRIS, η οποία μεταξύ ιδιωτών για ποσά έως 500 ευρώ, προσφέρεται χωρίς καμία προμήθεια ή με ελάχιστο κόστος. Η CEO της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου σε χθεσινή της ομιλία σε συνέδριο επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ μας.
Το καινούριο στοιχείο που έγινε γνωστό είναι ότι πλέον 1 στα 4 διατραπεζικά εμβάσματα γίνεται άμεσα, υποδηλώντας την ανάγκη επιχειρήσεων και νοικοκυριών να στέλνουν χρήματα σε δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο α΄ πεντάμηνο του 2022 οι άμεσες πληρωμές διπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το υποπροϊόν IRIS P2P που αφορά πληρωμές μεταξύ φίλων μέσω κινητού κατέγραψε αύξηση στη χρήση του κατά 650%.
Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι στο νέο σύστημα θα ενταχθεί σύντομα και η Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μπορεί να δέχεται και να αποστέλλει εμβάσματα στη στιγμή.
Ως προς τις εμπορικές τράπεζες, στο IRIS συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή οι τέσσερις συστημικές, καθώς και οι Optima Bank, Attica Bank και Παγκρήτια. Σύντομα δε, θα συνδεθούν με τις ΔΙΑΣ και οι πρώτες συνεταιριστικές.
Τα πιτόγυρα της… καλής κοινωνίας
Μας έστειλαν το εξής μήνυμα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
Στη Θάσο και συγκεκριμένα στον Λιμένα, η Πίτα με γύρο χοιρινό, με ντομάτα, κέτσαπ και μουστάρδα, χωρίς πατάτες κοστίζει… 4,5 ευρώ.
Και ίδια τιμή για πίτα, σουβλάκι κοτόπουλο, ντομάτα, κέτσαπ και μουστάρδα χωρίς πατάτες. Σύνολο 9 ευρώ.
Πάει και το εθνικό μας φαγητό έγινε… γκουρμέ και κοστίζει μια περιουσία.
Ούτε το σούσι για την καλή κοινωνία δεν μας προβληματίζει τόσο.
Latest News
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…