
Στο πράσινο φως που έδωσε χθες το Εurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας αναφέρονται εκτενώς σήμερα γερμανικά μέσα. «Για πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους, η Ελλάδα δεν πρέπει να παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν (….) Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει με επιτυχία τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις» αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel, σημειώνοντας: «Από το 2010 η χώρα πέρασε μια βαθιά οικονομική κρίση και κατά συνέπεια έπρεπε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας υπό την πίεση των πιστωτών της. Από το 2018 στέκεται και πάλι στα πόδια της. Πλέον η χαρά είναι μεγάλη γιατί θεωρείται απίθανο η Κομισιόν να ανανεώσει την επιτήρηση της Ελλάδας τον Αύγουστο. Πρέπει να δώσει και η ίδια την επίσημη έγκρισή της αλλά αυτό θεωρείται δεδομένο».
«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης» αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv παραθέτοντας στην ιστοσελίδα του τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επέζησε των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και πρόσφατα αποπλήρωσε τα τελευταία δάνεια προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Το n-tv αναφέρεται και στην επίσκεψη του Γερμανού υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, ο οποίος «επαίνεσε τη χώρα πριν από την απόφαση του Eurogroup. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες (…) Γι αυτό έχει την απόλυτη εκτίμησή μας», ανέφερε ο Κρίστιαν Λίντνερ.
Η ευρωκρίση θα τελειώσει όταν η ΕΚΤ λάβει ξεκάθαρη θέση
Στα πρόσφατα αμφίσημα μηνύματα της ΕΚΤ και της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ ως προς την συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, μετά από δηλώσεις που αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρες προκαλώντας πανικό στους επενδυτές αναφέρεται η εφημερίδα TAZ.«Η ευρωκρίση δεν τέλειωσε ποτέ. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναζωπυρωθεί εάν η ΕΚΤ κάνει επικοινωνιακά λάθη. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τον Ιούλιο. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ταυτόχρονα όμως ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει άλλα κρατικά ομόλογα, χωρίς να ξεκαθαρίσει με τι θα αντικαθιστούσε το προηγούμενο πρόγραμμα (…) Eκνευρισμός προκλήθηκε στους επενδυτές. Για παράδειγμα τα γερμανικά ομόλογα είναι δημοφιλή. Από την άλλη, για όσους επένδυσαν σε ελληνικά, ισπανικά ή ιταλικά ομόλογα δεν ήταν πλέον σαφές αν θα συνέχιζαν να καλύπτονται από την ΕΚΤ. Ο φόβος μεταξύ των επενδυτών ότι οι χώρες του νότου θα μπορούσα να οδηγηθούν εκ νέου σε χρεοκοπία ήταν διάχυτος (…)
Το καταστροφικό παιχνίδι κράτησε μια εβδομάδα μέχρι να παρέμβει η ΕΚΤ: σε ειδική συνεδρίαση την Τετάρτη κατέστησε σαφές, ότι θα συνεχίσει η αγορά ομολόγων χωρών του νότου για να διατηρηθούν τα επιτόκια χαμηλά. (…) Ωστόσο η ζημίες παραμένουν. Η ΕΚΤ δημιούργησε απρόσεκτα την εντύπωση ότι τα ομόλογα του νότου δεν θα ήταν ασφαλή (…) H ευρωκρίση θα τελειώσει μόνο όταν η ΕΚΤ δεν θα αφήσει καμία αμφιβολία γι αυτό».
Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%