Ο στενός συντονισμός μεταξύ των κρατών – μελών είναι το «κλειδί» προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τον υψηλό πληθωρισμό, τονίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες ενόψει του τελευταίου, υπό την προεδρία του, Ecofin την Παρασκευή.

Ο γάλλος αξιωματούχος προτάσσει τις «σωστές» αποφάσεις οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής έναντι της αύξησης των σπρεντ, και ειδικότερα του ιταλικού, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της ΕΚΤ και στον Μάριο Ντράγκι, ενώ ζητά παρεμβάσεις σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Ανάμεσά τους, να διαχωριστεί η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο, να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για αμυντικό εξοπλισμό, ειδική πλειοψηφία στη φορολογία, ενώ για τις γαλλικές εκλογές της Κυριακής δηλώνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται ισχυρή πλειοψηφία. «Δεν θέλω η χώρα μου να παραλύσει», προειδοποιεί.

Κλειδί ο στενός συντονισμός μεταξύ των κρατών

«Για τον πληθωρισμό ο στενός συντονισμός μεταξύ των κρατών – μελών είναι κλειδί, ιδίως μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης. Αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε ο Λε Μερ. «Λαμβάνουμε παρόμοιες αποφάσεις και όλοι συμφωνούμε ότι προτεραιότητα έχει η προστασία των φτωχότερων νοικοκυριών». Αλλωστε, εκτίμησε, παρά τις αβεβαιότητες, υψηλό πληθωρισμό.

«Βρισκόμαστε εν μέσω κορύφωσης του πληθωρισμού, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022. Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του 2023, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ένα επίπεδο πληθωρισμού υψηλότερο 2%. Μετά, ελπίζουμε ότι ο συνδυασμός της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε προς το παρόν για την προστασία των λαών μας, καθώς και οι επενδύσεις στην ενέργεια, θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό». Προειδοποίησε, πάντως, ότι λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών, της πράσινης μετάβασης και της περιφερειοποίησης της παγκοσμιοποίησης «θα πρέπει να ζήσουμε με ένα μέσο επίπεδο πληθωρισμού 2%».

Τελείωσε η εποχή του φθηνού χρήματος και των χαμηλών επιτοκίων

Επεσήμανε, εξάλλου, επανειλημμένα στη διάρκεια της συνέντευξης ότι η εποχή του φθηνού χρήματος και των χαμηλών επιτοκίων έχει τελειώσει, διαπίστωση που συνέδεσε και με την απάντησή του σε ερώτημα για την άνοδο των σπρεντ. «Για άλλη μία φορά, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με το τέλος των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Η επίγνωση είναι το σημείο εκκίνησης για να είναι κανείς σοφός. Πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοί μου έχουν επίγνωση αυτής της νέας κατάστασης. Δεν ανησυχώ, τους εμπιστεύομαι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

Εμπιστεύομαι απόλυτα την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι», δήλωσε, προσθέτοντας ειδικότερα για την Ιταλία: «Γνωρίζω ότι ο Μάριο Ντράγκι λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις και πραγματοποιεί βαθιές και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την ιταλική ανάπτυξη». Εναντι της «πρόκλησης» της διεύρυνσης των σπρεντ, ο Λε Μερ εξέφρασε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στην ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ και στον ιταλό πρωθυπουργό «να λάβει τις σωστές αποφάσεις για να αντιμετωπίσει αυτές τις αυξήσεις των επιτοκίων». Οσον αφορά τη Γαλλία, είπε ότι θα εμμείνει στην οικονομική της στρατηγική, που περιλαμβάνει «προστασία του πληθυσμού μας από τον πληθωρισμό το 2022 και το 2023 με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα, βελτίωση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας και επιστροφή, σταδιακά, σε συνετά δημόσια οικονομικά».

Σχετικά με την πρόταση Ντράγκι για ένα νέο πρόγραμμα SURE, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η υπεύθυνη αλληλεγγύη θα πρέπει να μας καθοδηγήσει να βρούμε τα καλύτερα ευρωπαϊκά μέσα για τη χρηματοδότηση δύο θεμελιωδών ευρωπαϊκών αγαθών, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της ευρωπαϊκής άμυνας». Ειδικότερα για τις αμυντικές δαπάνες δήλωσε: «Θα ήθελα να επαινέσω τις τελευταίες προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Επιτροπή για τη χρηματοδότηση αμυντικού εξοπλισμού σε επίπεδο ΕΕ. Η αφαίρεση ΦΠΑ από κάποιους στρατιωτικούς εξοπλισμούς φαίνεται επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα».

Κατά τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, «κάθε πρόταση που θα μπορούσε να μας επιτρέψει να έχουμε καλύτερη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για αυτές τις δύο προκλήσεις (κλιματική αλλαγή και αμυντικές δαπάνες) είναι υψίστης αξίας». Σχετικά με την πρόθεση της Επιτροπής να αλλάξουν οι κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Λε Μερ τη χαρακτήρισε «ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ τόνισε ότι επιμένει «στην αναγκαιότητα αποσύνδεσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή της αγοράς φυσικού αερίου».

Η Τραπεζική Ένωση

Οσον αφορά την τραπεζική ένωση, η οποία έχει σκοντάψει στη γερμανική και ιταλική στάση, ο Λε Μερ σημείωσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί συμβιβασμός». Τόνισε ότι στη νέα εποχή του τέλους του φθηνού χρήματος «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην έχουμε Τραπεζική Ενωση. Η βήμα προς βήμα προσέγγιση που προτείνει ο Πασκάλ Ντόναχιου είναι η σωστή. Δεν θα καταλήξουμε σε μια συνολική και τελική συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, αλλά γνωρίζω ότι μπορούμε ακόμη να σημειώσουμε κάποια πρόοδο με βάση αυτή τη βήμα προς βήμα προσέγγιση».

Σε μια προσπάθεια να κάμψει ενόψει του αυριανού Ecofin τις αντιρρήσεις της Πολωνίας, που εμποδίζει την απόφαση για ελάχιστο εταιρικό φόρο, ο Λε Μερ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον λόγος ούτε τεχνικός ούτε πολιτικός για αντίθεση στην έγκριση της οδηγίας για τον δεύτερο πυλώνα την Παρασκευή στο Ecofin», δηλώνοντας «αποφασισμένος» να υπάρξει συμφωνία.

Για τον πρώτο πυλώνα είπε ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, με στόχο να ξεκινήσει η σύνταξη της πολυμερούς σύμβασης πριν από το τέλος του 2022. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας για φορολογικά θέματα. Εάν θέλουμε πραγματικά να επιταχύνουμε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, «θα πρέπει να υιοθετήσουμε ειδική πλειοψηφία για φορολογικά ζητήματα», είπε.

Για τις κρίσιμες γαλλικές εκλογές ο Λε Μερ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί «ισχυρή πλειοψηφία» για τον Μακρόν. «Δεν θέλω η χώρα μου να παραλύσει», είπε χαρακτηριστικά. Κάνοντας απολογισμό της γαλλικής προεδρίας, τη χαρακτήρισε «συλλογική επιτυχία», τονίζοντας ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς τη «στρατηγική φιλοδοξία» που έθεσε ο γάλλος πρόεδρος κατά την ανάληψη της προεδρίας, την «οικοδόμηση μιας πιο κυρίαρχης Ευρώπης».

«Αυτή η ατζέντα έγινε ακόμη πιο πιεστική με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νέα παγκοσμιοποίηση, που βασίζεται στην περιφερειοποίηση των αλυσίδων αξίας. Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus