Με θέμα «Τεχνολογική καινοτομία και δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας» συνεδρίασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ταραντίλης, πρόεδρος της Επιτροπής, εξέφρασε την άποψη ότι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της επιχειρηματικής αξιοποίησης της τεχνολογικής καινοτομίας στην πράξη είναι η καθιέρωση συστήματος αποτελεσματικής προστασίας των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Σ’ αυτή την περίπτωση, με την κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντας), ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα του εφευρέτη, του ερευνητή, του ευρεσιτέχνη.
Ο κ. Ταραντίλης διευκρίνισε ότι για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας ακολουθείται μια τυπική διαδικασία, κατά την οποία ο ερευνητής – εφευρέτης καλείται να περιγράψει το καινοτόμο προϊόν του (novelty), το πως ακριβώς συνεισφέρει στην υφιστάμενη γνώση (state of the art) με την καινοτομία του, ώστε να διενεργηθεί ο έλεγχος από τον αρμόδιο Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας
Περαιτέρω, ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι για να αναπτυχθεί το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, είναι απαραίτητο τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες να απευθύνονται σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Εξ αυτού δημιουργείται αναπόδραστα η ανάγκη οι εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας πέραν της εθνικής κατοχύρωσης πατέντας, να απευθύνονται και στους μεγάλους διεθνείς αποδέκτες αιτήσεων κατοχύρωσης πατεντών (π.χ. το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας EPO, καθώς και οι αντίστοιχες δομές σε Κίνα και ΗΠΑ).
Ο Πρόεδρος τη Επιτροπής ανέφερε, επίσης, ότι η κατάθεση της αίτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας έχει διαφορετικό κόστος ανάλογα με το αν αφορά μία ή περισσότερες χώρες και ποιες, προσθέτοντας πως πρέπει εγκαίρως να ληφθούν οι αντίστοιχες στρατηγικές αποφάσεις για την επιλογή των διεθνών αγορών στις οποίες πρόκειται να απευθυνθούν τα καινοτόμα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, διαρκής εκπαίδευση των μελών του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας (ερευνητών, επιχειρηματιών, εργαζόμενων στα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων) σε θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αλλά και υποστήριξη από πιστοποιημένους συμβούλους ευρεσιτεχνίας και δικηγόρους.
Χρηματοδότηση
Επιπλέον, λόγω του πολύ υψηλού κόστους για την κατοχύρωση της πατέντας σε χώρες μεγάλων αγορών (π.χ. ΗΠΑ), ο κ. Ταραντίλης πρότεινε να χρηματοδοτούνται πρωτίστως – για να προστατέψουν την τεχνολογία τους – τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που έχουν δυναμική να αποφέρουν έσοδα. Παρέπεμψε επίσης στις περιπτώσεις των δομών μεταφοράς τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (Ισραήλ) και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Γερμανία) που ήδη εφαρμόζουν αυτή την πολιτική χρηματοδότησης.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι κκ. Γεώργιος Ασημόπουλος, Υπεύθυνος Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και Διευθυντής Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης και Ιωάννης Κατσογιάννης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ), και Αν. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εστίασαν στον ρόλο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αντίστοιχα για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, απαντώντας ακολούθως στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.
Latest News
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ - Ο «τελικός» στο Ανώτατο Δικαστήριο
TikTok και ByteDance αμφισβητούν τον νόμο που υποχρεώνει την πώληση της πλατφόρμας έως τις 19 Ιανουαρίου ή το «λουκέτο»
Τα μεγαλύτερα έσοδα από το 1994 κατέγραψε το 2024 η TSMC
Οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες
Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για την τεχνολογία «έξυπνης κλήσης» χωρίς οδηγό της Tesla
Οι αρχές θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα της Tesla εξοπλισμένα με αυτό το λογισμικό έχουν προβλήματα αναγώρισης αντικειμένων και σταθμευμένων οχημάτων
Μια ακόμη από τις Big Tech, η Microsoft προσφέρει ενα εκατ. δολ. για την ορκωμοσία Τράμπ
Microsoft, Google, Meta και Amazon έχουν δώσει ή πρόκειται να συμβάλλουν. με ένα εκατ. δολ η κάθε μια, στο ταμείο για την ορκωμοσία Τράμπ
Τα μοντέλα ΑΙ... ξέμειναν από ανθρώπινα δεδομένα - Τι προβλέπει ο Μασκ
Το σωρευτικό άθροισμα της ανθρώπινης γνώσης έχει εξαντληθεί στην εκπαίδευση μοντέλων για την τεχνητή νοημοσύνη
Απώλειες 200.000 θέσεων εργασίας φέρνει η AI στη Wall Street
Ποια τμήματα των παγκόσμιων τραπεζών θα επηρεαστούν περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το δώρο του Ζάκερμπεργκ στον Τραμπ και η αμήχανη Ευρώπη
Η απόφαση της Meta να καταργήσει το fact checking ικανοποιεί τις επιθυμίες του Τραμπ και θέτει υπό πίεση τους Ευρωπαίους
Δόθηκαν 105.000 ευρώ το 2024 σε startups μέσω του EIT Digital Venture
Το συνολικό ποσό για τα 7 χρόνια του προγράμματος να ανέρχεται πλέον σε €765.000 στηρίζοντας συνολικά 53 startups