Επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η πλειονότητα των νομοσχεδίων, πήγαιναν στη Βουλή τα «μαύρα» τα μεσάνυχτα.

Και οι βουλευτές της ΝΔ, του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, ασκούσαν δριμεία κριτική για τον τρόπο αλλά και τον χρόνο κατάθεσης τους. Επίσης οι τότε κυβερνήσεις είχαν ως δικαιολογία για αυτήν την απόπειρα νομοθέτησης, τον χαρακτήρα του επειγόντος λόγω των μνημονίων και της ανάγκης η χώρα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα της τρόικας για να πάρει η χώρα τις πολυπόθητες δανειακές δόσεις και να μη χρεοκοπήσει.

Η ουσία ήταν ότι με τις διατάξεις, που πέρναγαν μέσα στο σκοτάδι…, δεν υπήρχε η δυνατότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ τα άρθρα των νομοσχεδίων ανέτρεπαν τις ζωές των πολιτών. Μισθοί, συντάξεις, αποκρατικοποιήσεις κλπ.

Τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. παρατηρούμε την ίδια τακτική. Οι υπουργοί και συνολικά η κυβέρνηση διακατέχονται από μία μανία… να στέλνουν τα νομοσχέδια αργά τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Και χωρίς να υπάρχει ο λόγος του κατεπείγοντος.

Επιπλέον, τα προς νομοθέτηση κείμενα, φτάνουν με διατάξεις, οι οποίες κρύβουν πάντα μέσα τους περίεργες ρυθμίσεις…

Το δικαίωμα της ενημέρωσης

Η σημερινή κυβέρνηση και η πλειονότητα των υπουργείων, έχει καταργήσει… τις συνεντεύξεις Τύπου. Είχε βρει ως άλλοθι την πανδημία…, αν και η τεχνολογία τα έλυσε τα θέματα αυτά, αλλά και τώρα με την επιστροφή στην κανονικότητα της καθημερινής ζωής, οι συνεντεύξεις έχουν ουσιαστικά παύσει…

Έτσι, και χθες μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα νομοσχέδιο – «Μπεν Χουρ», το οποίο ουδέποτε παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους, ουδέποτε τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στην πολιτική ηγεσία. Πριν από εβδομάδες, όταν το σχετικό νομοσχέδιο – αφορά την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ- δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η ηγεσία του υπουργείο αρκέστηκε στην αποστολή στα emails των συντακτών ενός ενημερωτικού σημειώματος…

Χθες λοιπόν, πριν τα μεσάνυχτα, το σχετικό κείμενο πήγε στη Βουλή, ωστόσο περιείχε και άλλες διατάξεις… Όπως για παράδειγμα το «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος ή τα έκτακτα μέτρα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας που θέλει η κυβέρνηση να νομοθετήσει με επιχείρημα τη ρωσική απειλή για τη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου.

Οι διατάξεις…

Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση επιλέγει αυτήν την τακτική και στερεί το δικαίωμα στον Τύπο της ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Δηλαδή της διενέργειας μίας συνέντευξης Τύπου όπου οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους αναγνώστες.

Είναι επίσης απορίας άξιο, γιατί, όχι μόνο αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και άλλα πάνε στη Βουλή τα μεσάνυχτα…

Αν ψάξει κανείς τις διατάξεις, δυστυχώς, θα βρει τις απαντήσεις…

Και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει τέτοιες διατάξεις που γεννούν εύλογες απορίες, οι οποίες χρήζουν απαντήσεων…

Και η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να τις βρίσκουν, έστω και αν η εκάστοτε κυβέρνηση του αφαιρεί αυτό το δικαίωμα.

Και εκεί στην κυβέρνηση θα πρέπει να μην ξεχνούν πως «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά…»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Η οικονομία της νύχτας
Opinion |

Η οικονομία της νύχτας

Πριν 24 χρόνια ακριβώς, ο ΟΤ, σε ειδικό αφιέρωμά του είχε επισημάνει και καταγράψει τις ανερχόμενες διαστάσεις ενός φαινομένου οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο σήμερα επαληθεύεται, κατά τρόπο δραματικό και επικίνδυνο από πολλές πλευρές