Ο μεγαλύτερος μέτοχος του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου της Rosneft παραμένει ακόμη η βρετανική BP, αποκάλυψε σε σημερινές δηλώσεις του ο επικεφαλής της εταιρείας Ίγκορ Σετσίν, παρά το γεγονός ότι η βρετανική πετρελαϊκή είχε ανακοινώσει την έξοδο της από την ρωσική αγορά και την ρωσική εταιρεία ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο ισχυρός άντρας του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού, που βρίσκεται και στη μαύρη λίστα της Δύσης λόγω της στενής προσωπικής του σχέσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλησε να εκθέσει την βρετανική εταιρεία ξεκαθαρίζοντας πως παραμένει κανονικά ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Rosneft. Αυτό σημαίνει πως διατηρεί τα μερίδια της σε μεγάλα όσο και κερδοφόρα project της εταιρείας.

Η ίδια η BP είχε υποστηρίξει ότι αποχωρεί από την Ρωσία και βάζει πωλητήριο και στο μερίδιο της στην Rosneft. Έκτοτε, ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί ειδικά στην πορεία της αποχώρησης της και στην εύρεση αγοραστή για το ύψους 19,75% μερίδιο της.

Ο Σετσίν έσπευσε να αποκαλύψει πως η έξοδος της BP από την ρωσική εταιρεία δεν έχει προχωρήσει. Και μάλιστα τόνισε πως οι κινήσεις αυτές φανερώνουν την πρόθεση της BP να παραμείνει «ενεργός μέτοχος της Rosneft περιμένοντας να ξεπεραστεί η αρνητική γεωπολιτική κατάσταση χωρίς πραγματικές απώλειες».

Τεράστια κέρδη

Ο επικεφαλής της Rosneft υποστήριξε επίσης πως η βρετανική εταιρεία έχει εισπράξει συνολικά 36 δισ. δολάρια από τις δραστηριότητες της στην ρωσική αγορά, από το 2003, έχοντας επενδύσει αρχικά μόλις 10 δισ. δολάρια.

«Η ανακοίνωση της αποχώρησης της δεν ήταν αναμενόμενη από την Rosneft και δεν είχε καμία βάση δεδομένης της επιτυχημένης 30ετούς συνεργασίας των εταιρειών μας» ισχυρίστηκε ο Σετσίν.

Μέχρι την έναρξη του πολέμου, η Rosneft αναλογούσε περίπου στα μισά από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP και το ένα τρίτο της παραγωγής της. Μάλιστα, μόνο πέρυσι τα έσοδα της από μερίσματα στον ρωσικό γίγαντα απέφεραν στα ταμεία της 640 εκατ. δολάρια.

Αναλόγως φέτος η ρωσική εταιρεία υπόσχεται υψηλά μερίσματα στους μετόχους της, δεδομένου πως οι πωλήσεις της συνεχίζουν να «τρέχουν» κανονικά, με τη Ρωσία να έχει διασφαλίσει και εναλλακτικούς αγοραστές για τις ενεργειακές της ροές, κυρίως σε χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία και η Κίνα.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης προς τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, ο κύριος Σετσίν σχολίασε πως ειδικά για την Ευρώπη συνεπάγονται «ενεργειακή αυτοκτονία»!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία