
Η συμφωνία στην οποία φάνηκε να καταλήγουν χθες οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας για την Ιντλίμπ δεν προκαθορίζει το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στην υπόλοιπη Συρία. Εκεί όπου, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι πάντες δείχνουν να ετοιμάζονται για την έναρξη της νέας – τέταρτης από το 2016 – τουρκικής εισβολής, την οποία έχει προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ρωσίας.
«Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι το ζήτημα είναι ανάγκη να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα, χωρίς την καταφυγή σε βία, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, αναφερόμενος στα σχέδια της Αγκυρας. Επανέλαβε, έτσι, όσα είχε πει τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την Τετάρτη – χωρίς, πάντως, οι διατυπώσεις και ο τόνος που επελέγη να παραπέμπουν σε δυναμική αντίδραση σε περίπτωση που ο Ερντογάν δώσει την εντολή για έναρξη της επιχείρησης.
Η δράση του FSA
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του δικτύου Al Monitor στη Συρία, ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) έχει προχωρήσει ήδη στη συγκρότηση δύο νέων στρατιωτικών συμβουλίων. Σκοπός τους, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί ο έλεγχος των δύο βασικών πόλεων που έχουν μπει στο στόχαστρο της Αγκυρας, της Ταλ Ριφάατ και της Μανμπίτζ, από τη στιγμή που (όπως θεωρούν δεδομένο) εκδιωχθούν από εκεί οι δυνάμεις των Κούρδων, που είναι ο κορμός των αποκαλούμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που έχουν τη στήριξη των Αμερικανών.
Βεβαίως, όπως σημειώνει ο ίδιος ανταποκριτής, παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του FSA πραγματοποιούν καθημερινά παρελάσεις και ασκήσεις ετοιμότητας, οι μάχες «είναι πιθανό να μην αρχίσουν εάν η Τουρκία δεν λάβει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία». Κι εδώ η αλήθεια είναι πως παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, ειδικά μετά την τριμερή στο Νουρ-Σουλτάν.
Πιθανότατα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά τη διήμερη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, οι τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη εμπλοκή στις εξελίξεις στη Συρία (Ρωσία και Ιράν στηρίζουν τον Μπασάρ αλ-Ασαντ και το καθεστώς του, ενώ η Τουρκία τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες) περιορίστηκαν στις αναφορές στην κατάσταση της Ιντλίμπ.
Το βλέμμα στην Ιντλίμπ
Πρόκειται, ουσιαστικά, για το μεγαλύτερο προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών που, με τη στήριξη της Αγκυρας, καταφέρνουν να διατηρούν τον έλεγχό του, παρά τις διαρκείς επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού, αλλά και των ρωσικών μέσων και των ιρανών μαχητών που το στηρίζουν. Στις τάξεις των ένοπλων ομάδων που βρίσκονται εκεί δε περιλαμβάνονται σε μεγάλο ποσοστό και τζιχαντιστές – κυρίως της οργάνωσης Hayat Tahror al-Sham – κάνοντας πολλούς να κατηγορούν την Αγκυρα για υπόγειες σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, που μπορεί να ηττήθηκε αλλά ποτέ δεν εξαλείφθηκε από τη Συρία και το Ιράκ.
Σημειώνεται ότι η Ιντλίμπ βρίσκεται νοτιότερα από τις δύο πόλεις-στόχους των Τούρκων και πολύ κοντά στο Χαλέπι. Θεωρητικά, θα μπορούσε να μην έχει σχέση με τις σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις – όπως, τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα γνωρίζουν πως εάν η Τουρκία και η φίλα προσκείμενες σε αυτήν δυνάμεις ελέγξουν Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάατ τότε θα είναι πιο εύκολο να σπάσουν τον κλοιό και γύρω από την Ιντλίμπ, αλλά και να βάλουν στο στόχαστρό τους το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Στο παραπάνω φόντο, ίσως δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι αντιμαχόμενες δυνάμεις ανακοινώνουν επιδρομές και συλλήψεις στελεχών του Isis, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες…


Latest News

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας

Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους
Νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ βάλλουν κατά του Μαξίμου και του υπ. Οικονομικών ζητώντας την επέκταση του δημοσιονομικού μέτρου σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Πυροσβεστική

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ - Θρυλικός ηθοποιός του Batman και του Top Gun
Σε ηλικία 65 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ.

ΚΕΦΙΜ: Τα προβλήματα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών – Οι τρόποι επίλυσης
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ

Σε μία πλατφόρμα όλες οι διαθήκες
Για πρώτη φορά δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για ιδιόγραφες διαθήκες - Για ταχύτητα, ασφάλεια, μυστικότητα και αποσυμφόρηση δικαστηρίων μιλάει η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών

Τα ήξεις αφήξεις του Ντόναλντ Τραμπ
Προχθές τα είχε με τον Πούτιν, μετά επιτέθηκε ξανά στον Ζελένσκι ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει πως ενδεχομένως να διεκδικήσει τρίτη θητεία παρά τα όσα λέει το αμερικανικό Σύνταγμα

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου