Οι ακυρώσεις πτήσεων, το ενεργειακό κόστος και η έλλειψη εργαζομένων είναι οι τρεις «πονοκέφαλοι» που ταλαιπωρούν τους Έλληνες ξενοδόχους σε μια κατά τα άλλα τουριστική χρόνια που φαίνεται να πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο στόχο για ένα 2022 καλύτερο σε έσοδα και αφίξεις και από το 2019.

Ο μοναδικός λόγος αυτή τη στιγμή που μπορεί να φρενάρει το εντυπωσιακό ρεύμα «κρατήσεων» που κυριαρχεί σχεδόν «απ΄ άκρου εις άκρον», σε όλη τη χώρα, είναι οι ακυρώσεις πτήσεων, ένα φαινόμενο που πλήττει τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια..

Ήδη κάποιες ακυρώσεις πτήσεων από αεροδρόμια της Δυτικής Ευρώπης έχουν καταγραφεί και σε ορισμένους ελληνικούς προορισμούς ωστόσο το πρόβλημα μέχρις στιγμής είναι υπό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση εάν δεν υπάρξει κάτι συνταρακτικό η χώρα μας θα ζήσει ένα τουριστικό καλοκαίρι καλύτεροι του 2019 στους περισσότερους προορισμούς, ενώ και τα έσοδα δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν εκείνα του 2019.

Οι κρατήσεις και οι αφίξεις

Όπως αναφέρει στον ot.gr η κα Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου  Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι σε πολλούς προορισμούς οι κρατήσεις κινούνται πολύ καλύτερα από το 2019. Επίσης συμπληρώνει παρατηρούμε άνοδο  της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι σε σύγκριση με το 2019.

Υπενθυμίζει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν στα 379 ευρώ ενώ φέτος το πρώτο τρίμηνο εκτοξευθεί στα 432,4 ευρώ (προσωρινά στοιχεία). Η τάση αυτή επεκτείνεται και τους επόμενους μήνες σημειώνει η κα. Σβύνου, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς να έχουμε οριστικά συμπεράσματα για τα έσοδα.

Την θετική εικόνα όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις επιβεβαιώνει και έρευνα της Mabrian,  εταιρείας ερευνών και αναλύσεων για τον τουριστικό τομέα, η οποία συγκρίνει την τουριστική εικόνα των χωρών της Βαλκανικής και τις προοπτικές για την θερινή σεζόν. Όπως εκτιμά γ διαθεσιμότητά αεροπορικών θέσεων για τις Βαλκανικές  χώρες ανακάμπτει σταδιακά με την Ελλάδα και τη Ρουμανία να προηγούνται.  Στη μέση βρίσκονται η Σερβία και η Κροατία, ενώ το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία και η Κύπρος έχουν χαμηλό επίπεδο ανάκαμψης.

Ειδικότερα η μεταφορική ικανότητα των πτήσεων για Ελλάδα εμφανίζεται  στο +11% σε σύγκριση με το 2019 για την περίοδο 1η Ιουνίου με 31 Αυγούστου με την Ρουμανία να ακολουθεί με +6%.

Αντιθέτως η Κροατία είναι -1% η Κύπρος -11% (λόγω Ρώσων) το Μαυροβούνιο -15% και η Βουλγαρία -27%.

Οι τιμές των ξενοδοχείων

Επίσης θετική είναι η εικόνα και για τις τιμές των ξενοδοχείων καθώς Κροατία, Ελλάδα και Βουλγαρία παρουσιάζουν αύξηση στις τιμές σε όλους τους τύπους ξενοδοχειακών κατηγοριών, ενώ η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στη λίστα που παρουσιάζει μείωση τιμών σε ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ειδικά για την  Κύπρο η έλλειψη Ρώσων τουριστών για αυτό το καλοκαίρι έχει προκαλέσει πτώση στις τιμές των ξενοδοχείων για αυτόν τον προορισμό. Το ίδιο θέμα μπορεί να επισημανθεί στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, καθώς για αυτές τις δύο αγορές η Ρωσία ήταν επίσης η τέταρτη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά. Η απουσία Ρώσων επισκεπτών θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις τιμές των πολυτελών ακινήτων.

Ορισμένα  άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας της Mabrian είναι ότι η μέση διάρκεια παραμονής στην Κροατία είναι 8 ημέρες, δηλαδή 30% μικρότερη από τη μέση διαμονή στο Μαυροβούνιο και 18% μικρότερη από την Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η διάρκεια παραμονής μειώνεται καθώς οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2021 (ειδικά σε ακίνητα 5 αστέρων, που έχουν αυξήσει τις τιμές κατά 10%) και είναι οι υψηλότερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τέλος δύο ακόμη «πονοκέφαλοι» που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός τομέας είναι η μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους, αύξηση που ψαλιδίζει τα κέρδη των μονάδων και η έλλειψη προσωπικού.

Όπως αναφέρουν ξενοδοχειακοί παράγοντες η έλλειψη προσωπικού έχει αυξήσει κοντά στο 20% το εργασιακό κόστος καθώς κινήθηκαν ανοδικά οι αμοιβές των εργαζομένων ενώ και πάλι πολλές  μονάδες δεν καλύπτουν όλες τις θέσεις με αποτέλεσμα να μειώνουν το επίπεδο των υπηρεσιών. Για παράδειγμα τα εστιατόρια λειτουργούν λιγότερες ώρες κάποια μπαρ δεν λειτουργούν καθόλου κ.λ.π.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Υπερτουρισμός: Αναμένεται χαοτικός και ισοπεδωτικός – Οι προβλέψεις για το καλοκαίρι
Τουρισμός |

Ο υπερτουρισμός επιστρέφει δριμύτερος - Αναμένεται χαοτικός και ισοπεδωτικός το καλοκαίρι

Ο υπερτουρισμός πυροδότησε αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του 2024, μαζικότερα και εντονότερα από ποτέ άλλοτε, αλλά η τρέχουσα χρονιά δεν αναμένεται να είναι καλύτερη