Ο εφιάλτης των πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού στην Εύβοια και στην Αττική, ξύπνησε χθες.
Εφιάλτης πρώτα για τους κατοίκους και στη συνέχεια για την πυροσβεστική, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την κυβέρνηση.
Η μεγάλη φωτιά στο Κρεμαστό Εύβοιας, και κάποιες άλλες μικρότερες και συναγερμός σε πολλές περιοχές λόγω των καιρικών συνθηκών, επανέφεραν δυσάρεστες μνήμες στο Μαξίμου.
Όπως έλεγαν δηκτικά στη στήλη στελέχη της κυβέρνησης «όταν κάποιοι κάνουν σχέδια για εκλογές το φθινόπωρο τα βλέπει ο… θεός της φωτιάς και γελάει».
Γιατί, πώς να σχεδιαστεί η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη αν το καλοκαίρι αυτό θυμίζει το περσινό;
Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, έχουν προειδοποιήσει ότι θα έχουμε δύσκολο καλοκαίρι.
Και το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες αν οι φωτιές μετατραπούν σε εφιάλτη για πολλές περιοχές και χιλιάδες πολίτες;
Και πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να φτιάξει προεκλογικό αφήγημα αν η διαχείριση των πυρκαγιών δεν είναι και η καλύτερη;
Ίσως γι’ αυτό λένε όσοι γνωρίζουν, ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του εκεί γύρω στο 15αύγουστο, όταν θα υπάρχει μια γενική εικόνα για το μεγάλο μέτωπο των πυρκαγιών, με την ελπίδα ότι δεν θα έχει καεί η Ελλάδα.
Κρίσιμο, λοιπόν, το συγκεκριμένο μέτωπο για το αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Γιατί οργισμένοι πολίτες στις κάλπες δεν είναι ποτέ καλό νέο για καμιά κυβέρνηση… Πλην εκείνης του Κ. Καραμανλή που μοίραζε τριχίλιαρα μετά τις φονικές φωτιές στην Ηλεία. Αλλά τότε ήταν άλλες οι εποχές…
Κυρώσεις στη Ρωσία; Το πιο σύντομο ανέκδοτο
Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της στην υπόθεση των κυρώσεων προς τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως μας πληροφορεί το Bloomberg, περισσότερες από 100 εταιρείες από χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και φυσικά να βγάζουν πολλά λεφτά.
Συγκεκριμένα, οι 116 εταιρείες της ΕΕ αποτελούν σχεδόν τις μισές από τις 247 πολυεθνικές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα παρά την αυξανόμενη δημόσια πίεση να τιμωρηθεί το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έρευνα του Yale Chief Executive Leadership Institute με επικεφαλής τον Jeffrey Sonnenfeld.
Η μελέτη έρχεται μετά την έκθεση ενός ρωσικού think-tank, το οποίο ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότερες από τις μισές από τις 5.000 ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα δεν έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις τοπικές δραστηριότητές τους και συνεχίζουν να απασχολούν 2 εκατ. άτομα.
Και το εντυπωσιακό: Σύμφωνα με τους ερευνητές του Yale Chief Executive Leadership Institute, για τις περισσότερες εταιρείες που εγκατέλειψαν τη Ρωσία, τα κέρδη από τη χρηματιστηριακή αγορά είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος της εξόδου από τη χώρα.
Ολοι κερδισμένοι λοιπόν, εκτός από τις φτωχές χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες βιώνουν σκληρά στο πετσί τους την ενεργειακή κρίση, την τρομακτική αύξηση των προϊόντων και όλες τις υπόλοιπες συνέπειες. Αρα, τι να τις κάνεις τις επίσημες κυρώσεις όταν αυτές καταπατώνται ξεκάθαρα και με την ανοχή των Βρυξελλών;
Χαμός στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων
Η λέξη χαμός είναι λίγη για να περιγράψει αυτό που γίνεται αε πολλές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
Εκατοντάδες πολίτες έχουν παραγγείλει εδώ και μήνες καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά αυτό δεν έχει μπει ούτε καν σε γραμμή παραγωγής.
Χαρακτηριστική περίπτωση μας έλεγε στη στήλη πολίτης, ότι παρήγγειλε πριν από 8 μήνες αυτοκίνητο αλλά τώρα του λένε ότι μπορεί και να μην έρθει ποτέ αυτό που ζήτησαν.
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η έλλειψη των “τσιπ” για διάφορα συστήματα και η μείωση της παραγωγής Ι.Χ. έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα.
Ειδικά για μια αγορά όπως η Ελλάδα που θεωρείται μικρή και μικρότερης σημασίας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι οποίες προτιμούν να εφοδιάσουν μεγαλύτερες και να αφήσουν τις μικρές να περιμένουν.
Πλέον οι πελάτες είναι έξαλλοι με τις αντιπροσωπείες οι οποίες αναζητούν λύσεις με προσφορές ή κάνουν προτάσεις για αυτοκίνητα που έχουν διαθεσιμότητα αλλά όχι αυτά που θέλουν οι πελάτες. Κάποιοι τους λένε: «Θέλετε να πάρετε το αυτοκίνητο χωρίς τα συστήματα με «τσιπ», όπως π.χ. μια καλή κάμερα;»
Και το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Η πλάκα είναι ότι πολλοί πελάτες έκλεισαν πριν από μήνες τα αυτοκίνητά τους σε τιμές 10% και 20% φθηνότερα, καθώς τους επόμενους μήνες οι τιμές πήγαν στο θεό. Κι ενώ έχουν «κλειδώσει» την χαμηλή τιμή, δεν βλέπουν να έρχονται στην Ελλάδα τα αυτοκίνητά τους.
Λέτε να το κάνουν επίτηδες οι βιομηχανίες και να μην βγάζουν ΙΧ που έχουν προπωληθεί διότι πλέον το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο;
Και μια σημείωση. Κανείς Πλέον δεν αγοράζει πετρέλαιο. Όλοι βενζίνη και ηλεκτρικά, αλλά και αυτά είναι λίγα.
Πόσα θα πληρώνατε για γεύμα με τον Μπάφετ;
H είδηση είναι άκρως εντυπωσιακή, αλλά και ενδεικτική του τρελού κόσμου στον οποίο ζούμε.
Λοιπόν, ο σπουδαίος Γουόρεν Μπάφετ διοργανώνει ιδιωτικό γεύμα και βγάζει σε δημοπρασία τη… θέση που βρίσκεται απέναντί του στο τραπέζι. Το κάνει κάθε χρόνο και τα χρήματα πηγαίνουν σε φιλανθρωπική οργάνωση του Σαν Φρανσίσκο.
Φέτος, λοιπόν, η δημοπρασία του ιδιωτικού γεύματος με τον Μπάφετ είχε έναν τυχερό αλλά και μια τιμή εξωπραγματική. Κάποιος, λοιπόν, προσέφερε 19 εκατ. δολάρια για να δειπνήσει με τον διάσημο επενδυτή και μεγιστάνα.
Το προηγούμενο ρεκόρ, το 2019 ήταν 4,57 εκατ. δολάρια και τα είχε προσφέρει ένας επιχειρηματίας στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, ο Τζάστιν Σαν.
Ο νικητής της φετινής δημοπρασίας μαζί με έως και επτά καλεσμένους θα δειπνήσουν με τον Μπάφετ στο διάσημο stakehouse Smith & Wollensky στο Μανχάταν.
Και γιατί αυτή η τρέλα, θα αναρωτηθεί κανείς. Απλά γιατί ο γκουρού των αγορών, 91 ετών φέτος, θα τους μιλήσει για τα πάντα, για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, που να επενδύσουν, πώς να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.
Ουσιαστικά δεν πληρώνουν το γκουρμέ φαγητό, αλλά τις συμβουλές ενός ανθρώπου που σήμερα φιγουράρει στην 7η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.
Ενός ανθρώπου που έχει προσωπική περιουσία περί τα 94 δις δολάρια και την οποία έχει πει ότι θα χαρίσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Όταν από το 2000 συγκεντρώνουν περισσότερα από 53 εκατ. δολάρια δημοπρατώντας ένα μεσημεριανό δείπνο μαζί του, ε τότε κάτι καλό κάνεις και καταλαβαίνει κανείς γιατί είσαι τόσο επιτυχημένος.
Το 6ο κύμα δεν θα το αντέξει η οικονομία
Ωχ. Αυτή η λέξη βγαίνει από τα στόματα ανθρώπων της αγοράς οι οποίοι ακούνε για τον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και τους ειδικούς να λένε ότι ήδη μπαίνουμε στο 6ο κύμα πανδημίας.
Χθες, ο καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, είπε αυτό που ακούμε πλέον όλο και πιο συχνά. Ότι: «Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου φαίνεται ότι έχουμε τη μεταστροφή και την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Ο2 από τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5, και αυτό αντανακλάται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της θετικότητας και όλων των παραμέτρων που μετριούνται καθημερινά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Έχουμε διανύσει το πέμπτο κύμα και σύμφωνα με τις ενδείξεις βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές».
Κι όταν έχεις 7 και 8 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, και 10 νεκρούς και 100 διασωληνωμένους και τους πολίτες να μην τηρούν κανένα μέτρο, τότε ο Σεπτέμβρης που θα αρχίσουν και τα κρύα θα είναι δραματικός.
Κι αυτό είναι που φοβίζει την αγορά. Τι θα γίνει αν πάμε σε νέους περιορισμούς. Όχι κατ’ ανάγκη λοκντάουν, αλλά μέτρα που θα αποτρέπουν τον κόσμο από το να πάει να ψωνίσει, να διασκεδάσει, να κινήσει την αγορά και τις επιχειρήσεις.
Δύσκολα θα αντέξει η οικονομία ένα νέα κύμα, ειδικά αν είναι βαρύ. Και μην ξεχνάμε. Λεφτά γιοκ, ειδικά τώρα που τα δίνουν όλα για τα ακριβά καύσιμα και το ρεύμα.
Απανωτές κρίσεις δεν μπορεί να αντέξει κανείς, και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο… Και ο νοών νοήτω.
Μαύρα μαντάτα
Τα στοιχεία είναι δραματικά αν είναι πραγματικά. Ειδικά αν συσχετιστούν με τη ραγδαία αύξηση των χρεών στην εφορία και την ανοδική πορεία που παίρνουν πλέον και τα κόκκινα δάνεια.
Έχουμε λοιπόν και νέο μέτωπο από τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, τα χρέη προς τα ταμεία αφορούν σε περισσότερους από 1,3 εκατ. μη μισθωτούς με βάση το ΑΦΜ τους. Όπως υπολογίζεται, περίπου 1 στους τρεις οφειλέτες θα δυσκολευτεί ή δεν θα πληρώσει καθόλου τις οφειλές του γιατί απλά δεν μπορεί.
Αν, λοιπόν, δεν μπορείς να εξοφλήσεις τα ταμείο σου, χρωστάς στην εφορία, καθυστερείς και το δάνειό σου, ένα πράγμα σημαίνει: Ότι κάνεις αποταμίευση για να πληρώσεις… φως, νερό, τηλέφωνο και καύσιμα για να πας γραφείο.
Και φυσικά και τα είδη σούπερ μάρκετ και το νοίκι, καθώς όλο και περισσότεροι κόβουν από παντού, αρκεί να μπορούν να τα βγάλουν πέρα στο σπίτι.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»