Μια γυναίκα μόλις έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας και αναστατωμένη δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Πιάνει το κινητό της τηλέφωνο στο χέρι, αναζητώντας την εφαρμογή Bruise Down, την οποία έχει εγκαταστήσει προ καιρού και πατάει το πλήκτρο SOS, ενεργοποιώντας έναν ψηφιακό συναγερμό. Αμέσως «ξεκλειδώνει» στην οθόνη του κινητού της ένας ψηφιακός χάρτης της πόλης όπου ζει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται μία ομάδα εθελοντών ή ειδικών, αλλά και η αστυνομία -όταν κρίνεται απαραίτητο- προκειμένου να παράσχουν υποστήριξη στο θύμα, μέσω ενός δικτύου σταθμών παροχής βοήθειας.
Οι σταθμοί παροχής βοήθειας μέσα στην πόλη μπορεί να είναι καταφύγια, κτιριακά αποθέματα για αποκλειστική χρήση, εμπορικά ή μη καταστήματα καθώς και υπηρεσίες υγείας ή καταλύματα όπου θα μπορούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να προσέλθουν για να βρουν αρχική προστασία, τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους. Στις πληροφορίες που θα λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η απόσταση που βρίσκονται τα καταφύγια και με ποιο μέσο μπορεί κάποιος να μεταβεί σε αυτά.
Η εφαρμογή Bruise Down
Η παραπάνω εφαρμογή Bruise Down αποτελεί την ιδέα τριών φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ερικαίτας Κουναλάκη, της Παρασκευής Ζαρμπούτη και της Ελευθερίας Παπαδόσηφου, με την οποία συμμετείχαν στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece και κατάφεραν όχι μόνο να προκριθούν στη δεκάδα του εθνικού τελικού, αλλά και να κατακτήσουν την τρίτη θέση.
«Παρατηρώντας την περίοδο της πανδημίας τα ποσοστά της βίας να αυξάνονται, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα έδινε λύσεις στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πόλη. Να βοηθήσουμε τα θύματα άμεσα και πρακτικά», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ερικαίτα Κουναλάκη.
Δωρεάν παροχή
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα παρέχεται δωρεάν και στόχος των τριών φοιτητριών είναι να την κατεβάσουν όλοι στα κινητά τους τηλέφωνα καθώς πέρα από βοήθεια και στήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μπορεί να παρέχει το κομμάτι της ενημέρωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Παράλληλα, σε μελλοντικό χρόνο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί ένας τομέας που θα συμπεριλαμβάνει ψυχομετρικά τεστ για ανίχνευση των περιστατικών βίας.
«Η ενδοοικογενειακή βία είναι θέμα όλων και πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει κοινωνικό χαρακτήρα αλλά πάντοτε με απόλυτη ασφάλεια και διακριτικότητα», συμπληρώνει η κ. Κουναλάκη και προσθέτει πως «ως αρχιτέκτονες μηχανικοί έχουμε πάει την ιδέα μας σε ένα καλό στάδιο. Αναπτύξαμε τη στρατηγική μας, και από ‘δω κι έπειτα, στόχος μας είναι να εισέρθουμε στο πρακτικό κομμάτι της εφαρμογής. Να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που γνωρίζουν και να την πραγματοποιήσουμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Οι 10 καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις που μαγνήτισαν τους επενδυτές
Η ελληνική κοινότητα των startups συνεχίζει να παράγει «διαμάντια» και κεντρίζει το εγχώριο και όχι μόνο ενδιαφέρον
Καρώνης (Viva): Γιατί «βλέπει» αλλαγής στάσης από JP Morgan – Το σχέδιο για NASDAQ
Ο Χάρης Καρώνης τοποθετήθηκε για την επόμενη μέρα της συνεργασίας με την JP Morgan – Πώς αποκωδικοποιεί τις επιπτώσεις από την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου για την Viva
Odyx: Όταν η ακαδημαϊκή έρευνα συναντά την επιχειρηματική καινοτομία
Η ομάδα του odyx, μια startup που γεννήθηκε στους κόλπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Deloitte: Οι τέσσερις ιδέες που πέρασαν στον 2ο γύρο του StartUp Acceleration Program
Οι τέσσερις νικητές θα έχουν την ευκαιρία, μετά από μια περίοδο συνεργασίας με τα στελέχη της Deloitte, να εξελίξουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις
Progressive Robotics: Η ελληνική startup ρομποτικής που αλλάζει το μέλλον της αυτοματοποίησης
Η Progressive Robotics, μια startup από τη Θεσσαλονίκη, παράγει ένα μοναδικό λογισμικό το οποίο εξάγει και σε χώρες του εξωτερικού