
Αεροπορικές εταιρίες από όλο τον κόσμο άσκησαν σήμερα δριμεία κριτική κατά των κυβερνήσεων για τη «χαώδη», όπως τη χαρακτήρισε κορυφαίος εκπρόσωπος του κλάδου, διαχείριση της κρίσης COVID-19 και κάλεσαν τις χώρες να σκίσουν το εγχειρίδιο που προβλέπει εκτεταμένο κλείσιμο συνόρων στην περίπτωση μελλοντικών πανδημιών.
«Κακοδιαχείριση» από κυβερνήσεις
«Το κόστος της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης ήταν ουσιαστικό. Ρήμαξε οικονομίες, διατάραξε εφοδιαστικές αλυσίδες και κατέστρεψε θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Γουίλι Γουόλς, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) σε συνέλευση του κλάδου.
Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν δεχθεί πυρά από κυβερνήσεις και καταναλωτικές οργανώσεις για προβλήματα καθώς η ζήτηση για ταξίδια ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο αλλά η αεροπορική βιομηχανία βλέπει ένα κοινό στοιχείο στις μη συντονισμένες αποκρίσεις κυβερνήσεων στην κρίση.
«Υπήρχε ένας ιός, αλλά η κάθε κυβέρνηση εφηύρε τη δική της μεθοδολογία», δήλωσε ο Γουόλς στην ετήσια συνέλευση του κλάδου. «Πώς μπορεί να έχει κάποιος εμπιστοσύνη σε μια τέτοια χαώδη, ασυντόνιστη και αντανακλαστική απόκριση των κυβερνήσεων;».
«Δεν ήταν η σωστή απάντηση το κλείσιμο των συνόρων»
Μιλώντας σε πάνω 100 επικεφαλής αεροπορικών εταιριών που έχουν συγκεντρωθεί στο Κατάρ, ο Γουόλς επικαλέστηκε έρευνες που δείχνουν ότι το κλείσιμο των συνόρων μετά βίας ανέκοψε την εξάπλωση της πανδημίας ενώ στην πραγματικότητα ‘πάγωσε’ τα διεθνή ταξίδια και γονάτισε τις οικονομίες.
«Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι η σωστή απάντηση σε μια πανδημία», δήλωσε ο Γουόλς.
Κυβερνήσεις σε όλο κόσμο δάνεισαν πάνω από 200 δισεκ. δολάρια ως στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρίες για να αποφύγουν χρεοκοπίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρία συμβούλων αεροπορικών εταιριών Ishka.
Οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν να περιορίσουν τις ζημίες το 2022 και ίσως να έχουν κέρδη την επόμενη χρονιά καθώς ανακάμπτουν τα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με την IATA.
Ο Γουόλς δήλωσε ότι οι συγκεχυμένες κυβερνητικές πολιτικές επιδείνωσαν τα προβλήματα που παρατηρούνται κυρίως στην Ευρώπη καθώς ξεκίνησαν και πάλι τα αεροπορικά ταξίδια.
Οι πρόσφατες καθυστερήσεις θεωρούνται από πολλούς ότι οφείλονται στις ελλείψεις προσωπικού καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων εγκαταλείπει τη χαμηλόμισθη εργασία στα αεροδρόμια για ευέλικτες εργασιακές πρακτικές που άνθισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Η κακή συνήθεια της τηλεργασίας»
Ο επικεφαλής της Qatar Airways διατύπωσε αμφιβολίες για την αλλαγή στις εργασιακές τάσεις.
«Ο κόσμος απέκτησε την κακή συνήθεια της τηλεργασίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Άκμπαρ Αλ Μπάκερ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμια μπορεί να περιορίσουν τη μετά την κρίση ανάπτυξη των αεροπορικών εταιριών.


Latest News

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό