
Την παραίτηση του αναγκάστηκε να υποβάλει ο επικεφαλής του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Βραζιλίας, της Petrobras, Ζοζέ Μάουρο Κοέλιο, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, σε ένα διάστημα που το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε προεκλογικό ρυθμό.
Ακολουθώντας την ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές, ο κρατικός ενεργειακός όμιλος είχε ήδη αυξήσει σημαντικά τις τιμές προκαλώντας δυσφορία στην κοινή γνώμη και τελικά το Σάββατο ανακοίνωσε νέες ανατιμήσεις κατά 5,3% για τη βενζίνη και κατά 14,2% για το ντίζελ.
Η ανακοίνωση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λαμβάνοντας και πολιτικές διαστάσεις σε ένα διάστημα που η χώρα βρίσκεται στην ευθεία για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Μάλιστα ο πρόεδρος της κάτω βουλής και στενός σύμμαχος του προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρου ζήτησε δημοσίως την παραίτηση του Κοέλιο, ενώ για να προστατευτεί πολιτικά ο ίδιος Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε λόγο για προδοσία του λαού.
Ξεκίνησε δε, και συζήτηση στη βουλή για την πιθανότητα να δρομολογηθεί έρευνα κατά των πολιτικών της διοίκησης της Pebrobras, με αποτέλεσμα τελικά ο Κοέλιο να αναγκαστεί σε παραίτηση. Πλέον το διοικητικό συμβούλιο προτείνει ένα πάγωμα στις τιμές των καυσίμων, σε πρώτη φάση για 45 μέρες.
Η αύξηση του πληθωρισμού και η εκτίναξη του κόστους ζωής εξελίσσεται σε ένα από τα κυριότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας και αιχμή του δόρατος στην καμπάνια του αριστερού Λούλα ντα Σίλβα για την εκδίωξη του συντηρητικού Μπολσονάρου από την εξουσία.
Οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν με το γεγονός πως η χώρα διαθέτει σημαντική παραγωγή πετρελαίου, ικανή να καλύψει τις ανάγκες της.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος παραγωγής κυμαίνεται στα 2,94 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που τοποθετεί την Βραζιλία στην κορυφή των κρατών παραγωγής στην Λατινική Αμερική, έχοντας ξεπεράσει το Μεξικό και την Βενεζουέλα. Μάλιστα, είναι από τις χώρες που έχει συζητήσει με δυτικούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής της προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ρωσικού αργού.


Latest News

Η Amazon είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον εμπορικό πόλεμο από όσο νομίζουν οι επενδυτές
Περίπου το 25% των προϊόντων που πουλά απευθείας η Amazon προέρχονται από την Κίνα, εκτιμά η Morgan Stanley

Το διπλό μήνυμα Πάουελ: «Δεν θα σώσω τις αγορές»
Ο Αμερικανός τραπεζίτης διαψεύδει όσους μιλούν για Fed put και αγνοεί τον Ντόναλντ Τραμπ

Xειρόφρενο Κia στις αυξήσεις τιμών λόγω δασμών - Η ανησυχία για τα ανταλλακτικά
Τα εξαρτήματα εγείρουν ένα δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η νοτιοκορεατική Kia

Χοντραίνει η κόντρα Τραμπ - Πάουελ - Την απόλυσή του εξετάζει ο Λευκός Οίκος
Τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε ερώτηση δημοσιογράφου

Οι ΜμΕ στις αμερικανικές Τσαινατάουν «πληρωνουν» το μάρμαρο των δασμών Τραμπ
Οι κάτοικοι της Τσαϊνατάουν στο Κάτω Μανχάταν ξοδεύουν κάθε χρόνο 1,15 δισ. δολάρια σε προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής πώλησης

Αμερικανικό σκάκι στην Ουκρανία: Ποιες επαρχίες «περνούν» στη Ρωσία - Χαλάρωση των κυρώσεων
Τι ειπώθηκε στο Παρίσι και πώς αντιδρούν Κίεβο και Μόσχα

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο χρυσός παίρνει τον δρόμο της... επιστροφής - Γιατί «εγκαταλείπει» τη Νέα Υόρκη
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Μείωση 1,1% στα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας το α΄ τρίμηνο 2025
Τα δημοσιονομικά έσοδα για την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε 821,54 δισ. δολάρια

Moody’s: Αυξάνει τις προβλέψεις για αθετήσεις πληρωμών
Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκαν 27 αθετήσεις πληρωμών, έναντι 38 την ίδια περίοδο πέρυσι