
Εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ο σταθμός παρακολούθησης της αέριας ρύπανσης που έχει εγκατασταθεί στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.
Ο σταθμός αποτελεί μέρος του δικτύου σταθμών για την παρακολούθηση της αέριας ρύπανσης που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία της Κρήτης και ειδικότερα στο Ηράκλειο, τη Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή των Βουτών Ηρακλείου, στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά καθώς και στην περιοχή της Φινοκαλιάς καλύπτοντας τις ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης, βάσει του Περιφερειακού Σχεδιασμού, εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η συνολική προμήθεια του εξοπλισμού για την λειτουργία των σταθμών είναι προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και έγινε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Κρήτης).
Σωματίδια και υπερβάσεις
Ο περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εγκατάσταση του σταθμού στα Χανιά, τονίζοντας ότι οι μετρήσεις έχουν σημασία για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με επιβαρυντικές δράσεις για το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την χρηματοδότηση του εξοπλισμού των σταθμών μέτρησης σημειώνοντας πως από το έργο θα βγουν ωφελημένοι οι πολίτες των Χανίων. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Λαζαρίδης επεσήμανε πως ο σταθμός μετράει σε πραγματικό χρόνο αέριους ρύπους και σωματιδιακούς ρύπους με αποτέλεσμα εκτός από τις συγκεντρώσεις να καταγράφονται και πιθανές υπερβάσεις, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής επεσήμανε πως η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας ότι η Κρήτη μπορεί να πρωτοπορεί και να έχει ένα δίκτυο σταθμών που καλύπτει όλη την Κρήτη, προχώρησε στην χρηματοδότηση του έργου.
Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σημείωσε πως οι συνέργειες που αναπτύσσονται στο νησί παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τόνισε δε πως στο μέλλον θα υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για περαιτέρω αξιοποίηση των μετρήσεων και ενημέρωση των πολιτών.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Σταδίου Χανίων Τάκης Σβουράκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Χανίων για την εγκατάσταση του σταθμού στο χώρο του ΕΑΚ.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς