Η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) κατά κεφαλήν εκφρασμένη σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS) ανήλθε στην Ελλάδα σε 76 μονάδες το 2021, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έφθασε το 65 (όπου το 100 είναι ο μέσος όρος της ΕΕ), στην προτελευταία θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, μπροστά μόνο από την Βουλγαρία που είχε 55. Η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) είναι ένα μέσο μέτρησης της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών. Τα στοιχεία δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Εurostat.
Συνολικά στην ΕΕ κυμάνθηκε από 63% έως 146% του μέσου όρου της ΕΕ στα 27 κράτη μέλη.
Συγκεκριμένα, το 2021, εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το Λουξεμβούργο (46%) ήταν το μόνο κράτος μέλος που κατέγραψε κατά κεφαλήν AIC στην κατηγορία πάνω από 25% από τον μέσο όρο της ΕΕ. Στη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία, τα επίπεδα ήταν 10% ή περισσότερο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Σε δεκατρία κράτη μέλη, η κατά κεφαλήν AIC ήταν μεταξύ του μέσου όρου της ΕΕ και 25% κάτω. Σε αυτήν την κατηγορία, υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών: σε Ιταλία, Λιθουανία, Κύπρο και Ιρλανδία, τα επίπεδα της κατά κεφαλήν AIC ήταν 10% ή λιγότερο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ σε Σλοβενία, Ισπανία, Τσεχία, Πολωνία, Πορτογαλία, Μάλτα και Ρουμανία, ήταν μεταξύ 11% και 20% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Εσθονία και η Ελλάδα ήταν 21% και 23% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα.
Πέντε κράτη μέλη κατέγραψαν AIC κατά κεφαλήν 25% ή και περισσότερο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Κροατία, η Λετονία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν μεταξύ 27% και 30% χαμηλότερα, ενώ η Βουλγαρία κατέγραψε κατά κεφαλήν AIC 37% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), που αποτελεί έναν δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας κάθε χώρας, παρουσιάζει επίσης ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το 2021, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κυμαινόταν μεταξύ 55% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία και 277% στο Λουξεμβούργο. Δέκα κράτη μέλη κατέγραψαν επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021.
Latest News
Επίσημη πρώτη για τις χειμερινές εκπτώσεις - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές
Οι έμποροι προσδοκούν ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα αποφέρουν μεγαλύτερο τζίρο από τον περσινό
Νέα σπίτια στο Ελληνικό προς πώληση – Τι μπαίνει στο ταμείο της Lamda Development
Η Lamda λάνσαρε το Sunset Groves με 99 κατοικίες – Πως εξελίσσονται οι πωλήσεις και τα έργα κατασκευής των σπιτιών
Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων: Ανατροπές φέρνει ο νέος χάρτης για τα κοινωνικά επιδόματα
Ειδική ομάδα εργασίας του ΥΠΕΘΟ αναλαμβάνει τη χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται από το δημόσιο και των δικαιούχων ανά ΑΦΜ
Καφέ και παντοπωλεία η μία στις τρεις νέες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, η μία στις τρεις νέες επιχειρήσεις το 2024 αφορούσε εστίαση και εμπόριο – κυρίως καφέ και παντοπωλεία, μίνι-μάρκετ
Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα
Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Προστατεύουμε καταναλωτές και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «Θα προχωρήσουμε με νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που να είναι δίκαιος και να δουλεύει σωστά και ο οποίος θα ισχύει από 1-1-2026»
«Πρεμιέρα» από από αύριο στις εκπτώσεις - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Χειμερινές εκπτώσεις: Τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ στο δίμηνο βλέπει ο εμπορικός κόσμος
«Ανοιχτή πληγή» το εμπορικό έλλειμμα - Το καμπανάκι της Κομισιόν
Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας εν μέσω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και των απειλών Τραμπ για επιβολή δασμών
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Πού επένδυσαν οι Έλληνες το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει τις επενδύσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον – Ποιο προϊόν έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και πώς αξιοποιήθηκε η περιουσία των Ελλήνων