Το θερμόμετρο δείχνει 27 βαθμούς στη σκιά. Εάν αυτή δεν είναι μια καλή θερμοκρασία, τότε ποια; Ναι και όχι, λέει ο βιομετεωρολόγος Ανδρέας Ματζαράκης. Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ανθρωποβιομετεωρολογίας της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Ακόμα και την ευχάριστη θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου υπάρχει πάντα ένα πέντε με δέκα τοις εκατό που τη βρίσκει πολύ ζεστή ή πολύ κρύα».

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο, με τον οποίο κάποιος αισθάνεται μια θερμοκρασία. Ο βιομετεωρολόγος μιλά για μια επίσκεψη σε ένα σχολείο. Ρώτησε τους μαθητές πόσο ζεστό ήταν έξω εκείνο το πρωί. «Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από 12 έως και 20 βαθμούς Κελσίου. Στην πραγματικότητα ήταν 14», απαντά.

Από 70 στοιχεία εξαρτάται η αίσθηση της θερμοκρασίας

Η επιστήμη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 70 στοιχεία που επηρεάζουν την αίσθηση που έχουμε για τη θερμοκρασία, εξηγεί ο κ. Ματζαράκης. Η κατάσταση της υγείας και της φυσικής κατάστασης παίζουν επίσης ρόλο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος δεν αισθάνεται ιδιαίτερα καλά, η θερμοκρασία που αισθάνεται μπορεί να είναι διαφορετική από κάποιον που είναι σε φόρμα και καλή διάθεση. Επίσης οι ορμόνες και το ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της ζέστης και του κρύου.

Επίσης εάν προηγουμένως αθλούνταν ή όχι και φυσικά τι ρούχα φοράει. Υπάρχουν και καιρικοί παράγοντες όμως που επηρεάζουν την αίσθηση της ζέστης. Για παράδειγμα πόσο δυνατός είναι ο άνεμος; Πόσο υγρός είναι ο αέρας, αν είσαι στον ήλιο.

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος

Τι συμβαίνει με το σώμα όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος και τι γίνεται με την κανονική «λειτουργία» του, των περίπου 37 βαθμών Κελσίου; Το σώμα δεν μπορεί απλά να απαλλαγεί από την υπερβολική θερμότητα. Μπορεί να το κάνει μέσω της εφίδρωσης, η οποία ελέγχεται από το νευρικό σύστημα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν υγρό που εξατμίζεται στην επιφάνεια του δέρματος κι έτσι το σώμα δροσίζεται. «Ωστόσο, αν σκουπίσεις αμέσως τον ιδρώτα με μια πετσέτα η εξάτμιση και η ψύξη δεν λειτουργούν, εξηγεί ο Βιομετεωρολόγος. Σε μεγάλη ηλικία, ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί πλέον τόσο καλά. Ως εκ τούτου οι ηλικιωμένοι συνήθως ζεσταίνονται αργότερα από τους νέους. Επιπλέον οι ηλικιωμένοι δεν ιδρώνουν τόσο πολύ.

Όσο για το εάν κάποιος μέσω προπόνησης μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με θερμοκρασίες που παλιότερα του φαίνονταν δυσάρεστες, ο κ. Ματζαράκης αμφιβάλλει. Ίσως κάποιος να μπορεί να συνηθίσει λίγο, αλλά σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημά του.

Αλεξάντρα Στόμπερ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία