Ο πρώτος Πορτορικανός που κατόρθωσε να ανέλθει στο αξίωμα του Ναυάρχου του Αμερικανικού Ναυτικού, διοικητής της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, Horacio Rivera, δήλωνε το 1972 πως η αριθμητική δύναμη και το υλικό δεν καθορίζουν από μόνα τους τη στρατιωτική ισχύ, παρά μόνον σε συνδυασμό με την έντονη αποφασιστικότητα των στρατών και των λαών στην προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας και ανεξαρτησίας, την καλή εκπαίδευση, τον ενθουσιασμό και την άξια ηγεσία τον ενόπλων δυνάμεων.
Οι διαπιστώσεις αυτές παραμένουν επίκαιρες και όταν καλούμαστε να εξετάσουμε την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων που προοιωνίζεται ένα πολύ θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο.
Τα σπουδαιότερα στοιχεία της ελληνικής ισχύος, οι παράγοντες δηλαδή που θα καθορίσουν κατά πόσον οι δυνάμεις του Ερντογάν θα εξακολουθήσουν να αποτρέπονται από το να εισβάλλουν σε κάποιο από τα νησιά της ελληνικής επικράτειας ή από το να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμη και μία γενικευμένη σύρραξη είναι η Σταθερότητα και η Αποφασιστικότητα.
Για να κατοχυρώσουμε ότι η ασφάλεια την οποία εγκαταστήσαμε κατά το παρελθόν στις σχέσεις μας με την Τουρκία θα συνεχίσει να υφίσταται και στο μέλλον, υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις:
- ο επίδοξος εισβολέας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει πως εφαρμόζουμε αυτά που λέμε και πως,
- η ισχύς και οι δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι τέτοιες ώστε να τον κάνουν να καταβάλλει ένα τόσο υψηλό τίμημα το οποίο θα καθιστά απαγορευτική ακόμη και τη σκέψη της εισβολής.
- Τέλος, στη διάσταση της διεθνούς πολιτικής, θα πρέπει να καταστεί σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν πως οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα επιδείξουν και προς την Τουρκία, σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης της επιθετικότητάς της, την ίδια και ακόμη πιο σκληρή στάση με αυτήν που τηρούν απέναντι στις αναθεωρητικές, φιλοπόλεμες δράσεις της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία.
*Xρίστος Χ. Λιάπης , Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, MSc Διεθούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας
Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ, Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
Latest News
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας
Η ανατροφοδότηση πολιτικών και οικονομικών θεσμών
Οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δημιουργούν μια δυναμική που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ανοιχτών πολιτικών θεσμών
Ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης: Τι ισχύει στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ
Για ποιους ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης - Τι συμβαίνει με την υπέρ του Δημοσίου συντελεσμένη απαλλοτρίωση
Πώς κινείται ο τραπεζικός δείκτης στη σκιά των πιέσεων του ΧΑ
Στο ναδίρ η ψυχολογία των επενδυτών, που ξεπούλησαν τις τραπεζικές μετοχές. Το τρέχον επίπεδο του Τραπεζικού Δείκτη αφορά σε κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.
Επενδύσεις σε ασφαλή «καταφύγια»: Γιατί «μαγνητίζουν» χρυσός, ομόλογα και ακίνητα
Για αμυντικούς ή «ψαγμένους» επενδυτές με χαμηλό προφίλ κινδύνου
28η Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική αργία
Εισαγωγή – Θεσμικό πλαίσιο
Θεσμοί και οικονομική ανάπτυξη
Το πρόσφατο Nobel οικονομίας φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα όσον αφορά την συνεισφορά των θεσμών στην ανάπτυξη