Η ελεύθερη πτώση που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα τα κρυπτονομίσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προειδοποιήσεις που είχαν καταγραφεί προ πολλού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κλάδο. Αυτό σχολίασε σε δηλώσεις του, ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), Αγκουστίν Κάρστενς.

Ο Μεξικανός τραπεζίτης σχολίασε πως η πρόσφατη κατάρρευση των stablecoins, TerraUSD και luna, καθώς και η βουτιά του Bitcoin σε ποσοστό 70%, είναι ενδεικτικά των δομικών προβλημάτων που παρουσιάζει ο κλάδος. Επεσήμανε δε, πως δίχως έναν κρατικό εποπτικό μηχανισμό που μπορεί να στηρίζει ένα νόμισμα με αποθέματα που χρηματοδοτούνται από φόρους, οποιαδήποτε μορφή χρήματος χάνει τελικά την αξιοπιστία του.

«Νομίζω πως οι αδυναμίες που είχαν προ πολλού καταγραφεί, πλέον υλοποιούνται» εξήγησε. «Δεν μπορεί κανείς να πάει κόντρα σην βαρύτητα…» τόνισε, σχολιάζοντας πως κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες.

Υπολογίζεται πως η συνολική αξία της αγοράς των crypto έχει υποχωρήσει κατά πάνω από 2 τρισ. δολάρια, από τον περασμένο Νοέμβριο. Και δεν φαίνεται πως η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί γρήγορα.

Δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κάρστενς, το θετικό είναι πως η κατάρρευση των crypto δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για το παγκόσμιο σύστημα. Αν και οι απώλειες των crypto είναι σημαντικές, τροφοδοτώντας το κλίμα αβεβαιότητας για τον κλάδο.

Σημειωτέον πως η BIS ανέκαθεν κρατούσε μια σκεπτικιστική στάση έναντι των κρυπτονομισμάτων, παρά το γεγονός πως στην τελευταία έκθεση της παραδέχεται πως το μέλλον του νομισματικού συστήματος περιλαμβάνει και την χρήση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες. Αν και τα ψηφιακά αυτά νομίσματα, τα CBDC, θα είναι υπό τον έλεγχο των κρατικών τραπεζών.

Υπολογίζεται πως περίπου το 90% των νομισματικών αρχών διερευνούν τις πιθανότητες δημιουργίας CBDCs, όχι μόνο για να επωφεληθούν των τεχνολογικών δυνατοτήτων των ψηφιακών νομισμάτων, αλλά και να απωθήσουν την χρήση των (δίχως επόπτευση) crypto.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto