
Σε μια προσπάθεια να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στη Ρωσία, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι μελετούν ένα ακόμα -το έβδομο κατά σειρά- πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο εγγράφου, που αποκαλύπτει το Reuters, οι «27» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα, θα αναφερθούν στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο και τον ρωσικό χρυσό.
Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, αρκετοί τομείς συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτοι καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία τους περισσότερο από ό,τι τη Ρωσία.
Σκληρή διαπραγμάτευση
Όπως αναφέρει το Reuters, το προσχέδιο αυτό αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ των σκανδιναβικών και των ανατολικών χωρών που πιέζουν για σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων στην κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής, και χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που επιθυμούν να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων αντί να προσθέσουν αμέσως περισσότερα.
Ο χρυσός είναι ένας από τους πιθανούς επόμενους στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Η πρόταση της Δανίας
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε από την Δανία σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ.
Άτομο που γνωρίζει τις εργασίες για τις κυρώσεις είπε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη μελετήσει το ενδεχόμενο προσθήκης του χρυσού σε έναν πιθανό επόμενο γύρο κυρώσεων, αν και δεν είναι σαφές εάν το μέτρο αφορά στις εξαγωγές στη Ρωσία, τις εισαγωγές από τη Ρωσία ή και τα δύο.
Ο χρυσός αποτελεί είναι ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο για τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αντιμετωπίσει περιορισμούς στην πρόσβαση σε ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία που διατηρούνται στο εξωτερικό λόγω των δυτικών κυρώσεων.


Latest News

Μπόνους 80 εκατ. δολ. για τα κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs ενέκριναν οι μέτοχοι
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού

Τεράστια η ζημιά απο τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις Τραμπ, λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προειδοποίησε ότι οι «ασταθείς και απρόβλεπτες» ενέργειες του Λευκού Οίκου υπονομεύουν τις επιχειρήσεις

Ο Τραμπ εξετάζει μειώσεις στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα
Σε δημοσίευμα της WSJ σημειώνεται ότι οι δασμοί στην Κίνα πιθανότατα θα μειωθούν σε περίπου 50% με 65%

Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από την οικονομική πολιτική Τραμπ - H δημοσκόπηση του Reuters
Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να ενισχύσει την οικονομία, αλλά 3 μήνες μετά την ορκομωσία του πολλοί φαίνονται απογοητευμένοι
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Ποιοι θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας στον αμερικανικό χάλυβα;
Τι θα χρειαστεί για να επιτύχει το όραμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναν ανεπτυγμένο βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ

H Vetanda σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να αναπτυξει ορυχείο χαλκού στη Ζαμπια
H Vetanda χρειάζεται ένα δισ. δολ. για να αναπτύξει το ορυχείο χαλκού στη Ζάμπια - Ελπίζει ότι σε μια πενταετία θα παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως

Προειδοποίηση Νάγκελ - Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία λόγω δασμών
Η Ευρώπη «βρίσκεται σε στάσιμη κατάσταση», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γιοαχίμ Νάγκελ, προσθέτοντας ότι για τη χώρα του είναι ορατός ο κίνδυνος ύφεσης.

Διαπλοκή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ; Γιατί ξεκίνησε έρευνα κατά του ιδρυτή του
Ανώνυμη επιστολή οδήγησε τον ιδρυτή του, Κλάους Σβαμπ, σε παραίτηση

Για πρώτη φορά από το 1999 η Ιαπωνία εισάγει ρύζι από τη Νότια Κορέα
Η Ιαπωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές αλλά και την αυξανόμενη οργή των καταναλωτών