Προσαύξηση 15 ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο περιλαμβάνει το fuel pass 2, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων, η οποία είναι σε εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές το οικονομικού επειτελείου της κυβέρνησης, η πλαταφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουλίου.

Έτσι, από τα 45 ευρώ στα 80 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων (με χρήση ψηφιακής κάρτας) στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ η επιδότηση για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών ανέρχεται στα 60 ευρώ από τα 35 ευρώ που ίσχυε στο Fuel Pass 1.

Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ. Ενώ στα νησιά, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη: 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για Fuel Pass 2: Έως και 100 ευρώ η επιδότηση στα καύσιμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το fuel Pass 2 αφορά το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος με δηλωθέν φορολογικό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο, φτάνοντας τις 45.000 ευρώ.

Δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι είναι 3,1 εκατατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων από τα συνολικά 3,5 εκατομμύρια.

Πρακτικά η επιδότηση μειώνει τις τιμές κατά 44 λεπτάτο λίτρο για 180 λίτρα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τα νησιά θα είναι της τάξης των 56 λεπτών.

Η επιλογή της αύξησης του μπόνους από τα 5 ευρώ στα 15 ευρώ αν το ποσό της επιδότησης μεταφερθεί σε κάρτα έγινε για να εκπληρωθεί και ο στόχος του επιδόματος, δηλαδή τα χρήματα να δοθούν για την αγορά καυσίμων. Τούτο δεδομένου ότι με βάση τα στοιχεία του Fuel Pass 1 που έχει το υπουργείο Οικονομικών μόνο το 20% των 2,3 εκατομμυρίων δικαιούχων που ζήτησαν και πήραν την πρώτη επιδότηση καυσίμων επέλεξαν να μεταφέρουν το ποσό σε ειδική ηλεκτρονική κάρτα.

Στο ντίζελ, η ενίσχυση παραμένει στα 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Στόχος είναι να κρατηθεί η τιμή στην αντλία κάτω από τα 2 ευρώ. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης αυτής είναι 115 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν είναι 375 εκατ. ευρώ  και όπως ανέφερε ο υπουργός, οι πόροι αυτοί προέρχονται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο.

Αγρότες

Ξεχωριστή παρέμβαση θα υπάρξει για τους αγρότες, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά υπάρχει πια η τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες, οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με σκοπό να γίνει εντός του Αυγούστου η πληρωμή. Το κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ