Τα παιχνίδια της Μόσχας με τους αγωγούς του φυσικού αερίου, με τη διακοπή ή τον περιορισμό των ροών προς πολλές χώρες της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ασκούν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να φλερτάρουν και πάλι με τον άνθρακα και να προτρέπουν τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 4,6% υψηλότερα στα 126,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ανέβηκαν 2,5% τη Δευτέρα. Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 6,1%.

Στροφή στον άνθρακα

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το ενεργειακό κόστος να έχει εκτιναχθεί στα ύψη Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία αλλάζουν τακτική, και πλέον στρέφονται και πάλι στον «βρώμικο άνθρακα» για να διασφαλίσουν ότι τα φώτα παραμένουν αναμμένα. Οι μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες είναι έτοιμες να μειώσουν την κατανάλωση για να επιτρέψουν στο φυσικό αέριο να μπει  στις αποθήκες, ώστε να υπάρχουν αρκετά αποθέματα για θέρμανση το χειμώνα.

Οι ρωσικές περικοπές απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια εποχή ήδη υψηλού πληθωρισμού και ασθενούς ανάπτυξης. Η Uniper SE, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, δήλωσε ότι μπορεί να δυσκολευτεί να προμηθεύσει τους δικούς της πελάτες εάν η κατάσταση επιμείνει. Ο αντίκτυπος εξαπλώνεται επίσης, με τη Δανία να κηρύσσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για τις ελλείψεις.

«Εκπληρώνουμε τις συμβάσεις που υπογράφουμε με τους πελάτες μας τώρα, αλλά σε ποιο βαθμό μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, δεν ξέρω», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Klaus-Dieter Maubach, διευθύνων σύμβουλος της Uniper. «Για εμάς, είναι μια ιστορική στιγμή, δεν έχουμε δει ποτέ τόσο μεγάλη διακοπή σε τέτοιο βαθμό των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια