Συμπληρώνεται το παζλ των μεγάλων ενεργειακών παικτών που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το μέγα project φυσικού αερίου που δρομολογεί το Κατάρ με στόχο να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή LNG, σε ένα διάστημα που η παγκόσμια κοινότητα αναζητά με αγωνία εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές.

Στην ελίτ των εταιρειών που θα αποκτήσουν ένα κομμάτι της χρυσοφόρου πίτας του κοιτάσματος του Βόρειου Πεδίου προστέθηκε σήμερα και ο αμερικανικός κολοσσός της Exxon Mobil Corp, που «έδωσε» τα χέρια με την Qatar Energy.

Είχαν προηγηθεί διαδοχικά τις προηγούμενες ημέρες οι ανακοινώσεις της συμμετοχής στο project της γαλλικής TotalEnergies, της ιταλικής Eni και της έτερης αμερικανικής ConocoPhillips.

Με δεδομένο πως η πρώτη και κυριότερη φάση του έργου αφορά μια επέκταση ύψους 30 δισ. δολαρίων είναι προφανές πως… όλοι οι καλοί χωράνε. Η ExxonMobil που προστέθηκε σήμερα στη λίστα των ξένων επενδυτών θα έχει μαζί με την γαλλική Total το μεγαλύτερο μερίδιο από όσα έχουν ανακοινωθεί μεταξύ των διεθνών εταιρειών, από 6,25%.

Το μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο

Το Βόρειο Πεδίο αποτελεί το μεγαλύτερο αναγνωρισμένο πεδίο φυσικού αερίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% των γνωστών αποθεμάτων. Εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα μέχρι την επικράτεια του Ιράν, που επίσης έχει σημαντικό μερίδιο του αποθέματος, με μόνη διαφορά πως η Τεχεράνη έχει πρακτικές δυσκολίες να εκμεταλλευτεί το δικό της κομμάτι λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Με την ανάπτυξη του κοιτάσματος το Κατάρ, που ήδη αποτελεί την νούμερο ένα χώρα εξαγωγής LNG στον κόσμο, σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της από τα 77 εκατ. τόνους, αρχικά στα 110 εκατ. τόνους κατά την πρώτη φάση του έργου και τελικά στα 126 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το 2027. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να καλύψει καλύτερα τις αυξημένες ανάγκες κυρίως των ευρωπαϊκών κρατών που αναζητούν με αγωνία εναλλακτικούς προμηθευτές.

Δεν είναι τυχαίο πως ήδη αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν σπεύσει να επιζητήσουν νέες ενεργειακές συμφωνίες με το κρατίδιο.

Θα ισορροπήσει τις αγορές 

Το Βόρειο Πεδίο θα βοηθήσει καθοριστικά, ώστε «να ισορροπήσουν οι διεθνείς αγορές» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, που μετέβη στην Ντόχα για την υπογραφή της συμφωνίας. Αν και προφανώς θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φανεί η επίδραση του, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα στον ενεργειακό κλάδο θα παραμείνουν εξαιρετικά «σφιχτά» για άλλα τρία έως πέντε χρόνια.

Ο κύριος Γουντς αναφέρθηκε επίσης και στην σημασία του φυσικού αερίου για την πράσινη μετάβαση, ως καθαρότερο καύσιμο έναντι του πετρελαίου και του άνθρακα. Αν και βεβαίως η πραγματική πράσινη μετάβαση θα επιτευχθεί μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι από την χρήση του φυσικού αερίου.

Σημειωτέον πως η τελική μορφή της κοινοπραξίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Καταριανές πηγές αναφέρουν πως η Qatar Energy πρόκειται να ανακοινώσει το λιγότερο έναν ακόμη ξένο παίκτη, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Πληροφορίες θέλουν την Shell Plc να συμπληρώνει το παζλ, αν και δεν είναι η μόνη ενεργειακή που έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το έργο. Σε εντατικές συνομιλίες με τις αρχές του κρατιδίου βρίσκονται και κινεζικές ενεργειακές εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Πυρηνική ενέργεια: Η δημιουργία αντιδραστήρων «τσέπης» θα ρίξει τις τιμές ρεύματος
Ενέργεια |

Πόσο μπορούν να ρίξουν τις τιμές ρεύματος τα πυρηνικά «τσέπης» - Τα σενάρια για Ελλάδα

Μελέτη του καθηγητή Π. Μπίσκα για την πυρηνική ενέργεια και τους μικρούς αντιδραστήρες προσδιορίζει τη μείωση των τιμών από 3,3% έως 25%, ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ

Γιώργος Στάμτσης (ΕΣΑΗ): Η αγορά διαθέσιμης ισχύος θωρακίζει από μπλακ άουτ και αυξήσεις στο ρεύμα
Ενέργεια |

Στάμτσης (ΕΣΑΗ): Να λειτουργήσει άμεσα η αγορά διαθέσιμης ισχύος – Τα οφέλη στις τιμές ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας τόνισε στο ΙΕΝΕ τη σημασία των μονάδων ρεύματος με φυσικό αέριο