
Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 μονάδες – η οποία θα αφορά πάνω από 1,2 εκατ. εργαζομένους και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα – σχεδιάζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Την επικείμενη νέα μείωση επιβεβαιώνει με αποκλειστική δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες στο διάστημα 2020-23.
Μετά την πρόσφατη μείωση των εισφορών για το επικουρικό (από την 1η Ιουνίου 2022), η μείωση που έχει συντελεστεί έχει ανέλθει στο 4,4%. Συνεπώς, υπολείπονται ακόμα 0,6 μονάδες προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση 5 μονάδες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές των μισθωτών θα πέσουν από το 36,1% στο 35,5%, ενώ το κόστος της νέας μείωσης υπολογίζεται να στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα να προέλθει από τον περιορισμό των εισφορών προς τρίτους και όχι από τη μείωση των εισφορών για κύρια ασφάλιση ή για επικουρική, αλλά ούτε και υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Η επικρατέστερη λύση για την επικείμενη μείωση αφορά τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι υπέρ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και της καταβολής λιγότερων επιδομάτων, αλλά και της χρήσης επιπλέον πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η προηγούμενη περικοπή εισφορών που προέκυψε αποκλειστικά από εισφορές που θα κατέληγαν στα ταμεία της ΔΥΠΑ οδήγησε σε απώλεια εσόδων για την Υπηρεσία της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Χάθηκε δηλαδή το 56% των εσόδων της και μάλιστα σε μια χρονιά πανδημίας και υψηλής ανεργίας, όπου τα έξοδα λόγω της χορήγησης επιδομάτων και παροχών στους πληττόμενους από τις επιπτώσεις της πανδημίας βρέθηκαν στα ύψη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, δείχνουν πως, ενώ το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στη 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με το υψηλότερο μη μισθολογικό κόστος, το 2021 ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση, ενώ μετά και τη νέα μείωση αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάταξής της. Ετσι, το ασφαλιστικό βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει από το 40,5%, που ήταν τον Μάιο του 2020, στο 36,16%.


Latest News

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί μετά την κατάργηση των εισφορών για υπερωρίες και νυχτερινά
Από την 6η Μαρτίου σε ισχύ το μέτρο – Εγκύκλιος του e- ΕΦΚΑ μe αναλυτικά παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκε παράνομο φρέον 8,2 τόνων από την Τουρκία – Πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ
Οι ελεγκτές ΑΑΔΕ προχώρησαν στη δέσμευση του παράνομου εμπορεύματος, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων από νομικά πρόσωπα - Αναλυτικά οι προθεσμίες
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Ο τρόπος επιβολή και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Παρατείνεται η αγωνία για το τεκμαρτό εισόδημα - Στις 28 Μαρτίου η συζήτηση στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής - Οι αποφάσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου - Πότε «κληρώνει» και για τα αναδρομικά
Aνακοίνωθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις - Μέχρι το Πάσχα θα γίνει η καταβολή ποσών για αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ

ΕΦΚΑ: Μικρή η ανταπόκριση για τη συνταξιοδότηση των μη μισθωτών με οφειλές έως 30.000 ευρώ
Μόλις 2.000 έχουν λάβει τη σύνταξη - Αργοί οι ρυθμοί υλοποίησης των ευεργετικών διατάξεων του μέτρου

Τέλος χρόνου για οφειλές στους Δήμους - Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε σε 60 δόσεις
Εκπνέει η προθεσμία για υποβολή των αιτήσεων ένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση - Η προσαύξηση

Η ΔΥΠΑ στον Έβρο - Πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στον Έβ
Το Νοέμβριο η ΔΥΠΑ υλοποίησε 3 νέες δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας στον Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ

ΚΕΠΕ: Εκρηκτική άνοδος κατά 185% των κενών θέσεων εργασίας σε τέσσερα έτη
Τα αναλυτικά στοιχεία ανά οικονομική δραστηριότητα