Στην 21η θέση του δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ (RECAI) σκαρφάλωσε η Ελλάδα, σύμφωνα με την 59η έκδοση της εξαμηνιαίας παγκόσμιας έκθεσης της EY. Πρόκειται για την ιστορικά υψηλότερη θέση που κατακτά η χώρα μας στη συγκεκριμένη κατάταξη, στοχεύοντας να διπλασιάσει την εγκατεστημένη χωρητικότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στα 19GW, μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με την έκθεση Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), η ενεργειακή ασφάλεια έχει αναδειχθεί στην κορυφαία προτεραιότητα των κυβερνήσεων, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας και κατακόρυφων αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αναζητούν τρόπους να επιταχύνουν και να επεκτείνουν τα εθνικά προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο να μειώσουν τον βαθμό εξάρτησης σε εισαγωγές ενέργειας.

Η έκθεση διερευνά πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας και τα πράσινα καύσιμα, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν ουσιαστικά το μερίδιο του  φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, δημιουργώντας ένα ιδανικό επενδυτικό περιβάλλον για τις ΑΠΕ. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η αύξηση της χωρητικότητας εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), φαίνεται να έχει αναπτύξει δυναμική, όπως και η ενίσχυση της παραγωγής πράσινου αερίου, καθώς και η ανάπτυξη άλλων, εναλλακτικών καυσίμων. Η έκθεση σημειώνει ότι, παρότι η εισαγωγή αερίου από άλλες αγορές με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, δεν είναι μια άμεση διαδικασία, εντούτοις η σημαντική δυναμική που έχει αναπτυχθεί είναι πλέον εμφανής.

Η Ελλάδα κατακτά την ιστορικά υψηλότερη θέση της στον δείκτη

Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προς τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, αυξήθηκε σημαντικά στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης τον Οκτώβριο του 2021, με τη χώρα να «κερδίζει» ακόμη τρεις θέσεις στη σχετική κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 21η θέση, ανάμεσα σε 40 άλλα κράτη – μια ιστορικά υψηλή επίδοση, για τρίτη συνεχόμενη έκδοση του δείκτη RECAI.

Αυτή η βελτίωση, σύμφωνα με την έκθεση της EY, οφείλεται στη στόχευση της Ελλάδας να διπλασιάσει την εγκατεστημένη χωρητικότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, σε περίπου 19GW, μέχρι το 2030, και στην πρόσφατη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου με πάνελ διπλής όψης, ισχύος 204MW, ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη.

Οι πλωτές τεχνολογίες κερδίζουν έδαφος

Η έκθεση εξετάζει, επίσης, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις πλωτές τεχνολογίες. Η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές προοπτικές για επενδύσεις, καθώς το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί στα $70 δολ./MWh ή και χαμηλότερα, μέχρι το 2030. Επιπλεόν των 11 πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, περισσότερα από εκατό ακόμη – με συνδυαστική δυναμικότητα πάνω από 26.300MW – βρίσκονται είτε υπό κατασκευή, είτε έχουν εξασφαλίσει χρηματοοικονομική / ρυθμιστική έγκριση, ή βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού.

Παράλληλα, η υπεράκτια παραγωγή ηλιακής ενέργειας συγκεντρώνει μεγαλύτερη προσοχή, καθώς το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ έχει μειωθεί δραστικά, και η παγκόσμια δυναμικότητα έχει αυξηθεί περισσότερο από 100 φορές, τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα πλωτά φωτοβολταϊκά έργα έχουν αναπτυχθεί σε τεχνητά σώματα φρέσκου νερού, σε σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον, όμως υπάρχουν σχέδια για την υπεράκτια μετακίνησή τους, με στόχο την αξιοποίηση των απείρως πλουσιότερων πόρων της ανοικτής θάλασσας.

Άλλα ευρήματα του δείκτη RECAI

Ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα παραμένουν οι δύο πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις σε ΑΠΕ, σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές στην πρώτη δεκάδα του δείκτη της EY, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αναρριχάται δύο θέσεις (3η θέση), τη Γερμανία τρεις θέσεις (4η θέση), και τις Ισπανία (9η θέση) και Ολλανδία (10η θέση) να σκαρφαλώνουν από μια θέση. Ορισμένες από τις αγορές που πέτυχαν αξιοσημείωτη πρόοδο, σύμφωνα με αυτή την έκδοση της έκθεσης, συμπεριλαμβάνουν τη Δανία (+4 θέσεις), την Πολωνία (+3), τη Φινλανδία (+7) και την Αυστρία (+7).

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη επιτάχυνσης της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το γεγονός ότι στο περιβάλλον αυτό, η Ελλάδα εξακολουθεί να βελτιώνει σημαντικά τη θέση της ως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στις ΑΠΕ, επιβεβαιώνει ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Για να υλοποιηθούν, ωστόσο, οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουμε θέσει, θα χρειαστούν και περαιτέρω παρεμβάσεις στο ρυθμιστικό και το αδειοδοτικό πλαίσιο. Δεν χωρά εφησυχασμός».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

ΕΕ: Πρόσθετοι δασμοί έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Green |

Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».