
Επανέρχεται διαρκώς η συζήτηση για τις ελλείψεις προσωπικού σε διαφόρους κλάδους.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό.
Στο εξωτερικό παρατηρούνται ανάλογα προβλήματα σε αρκετούς τομείς, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», δηλαδή το φαινόμενο εργαζόμενοι να εγκαταλείπουν μαζικά θέσεις εργασίας που δεν τους ικανοποιούν.
Όλα αυτά δείχνουν ότι τελείωσε η εποχή που οι εργαζόμενοι ήταν έτοιμοι να εργαστούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και για εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές.
Εκείνες ήταν εποχές κρίσης και επισφάλειας.
Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν απλώς να αντιμετωπίζονται ως κόστος εργασίας και ότι δεν μπορεί στο όνομα της ευελιξίας να γίνεται η ζωή τους λάστιχο.
Ούτε μπορούν να είναι περιπλανώμενοι εργαζόμενοι.
Και αυτό αφορά τόσο τους εργαζόμενους με πτυχία που είναι πιο προσανατολισμένοι σε διανοητικές εργασίες αλλά και αυτούς που είναι προσανατολισμένοι σε εργασίες πιο πρακτικές ή χωρίς μεγάλες απαιτήσεις τυπικών προσόντων.
Ειδικά οι τελευταίοι φάνηκε πόσο αναγκαίοι ήταν στην περίοδο της πανδημίας, γιατί αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά των «ουσιωδών εργαζομένων».
Και επειδή έχουν επίγνωση ότι παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο απαιτούν και την ανάλογη αξιοπρέπεια.
Να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και να μπορούν να ζήσουν πέρα από το να δουλεύουν.
Γι’ αυτό και αρνούνται να εργαστούν «κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».
Ιδίως σε μια εποχή που το κόστος ζωής αυξάνει σημαντικά.
Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους εργαζομένους και παράλληλα δεν έχει νόημα η ανάπτυξη εάν δεν ωφελεί πρώτα και κύρια τους εργαζομένους.
Η εργασία δεν είναι μόνο «εργατικό κόστος», είναι τελικά ο πυρήνας της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.
Και αυτό είναι ανάγκη να το καταλάβουν και οι πολιτικοί, αλλά και οι φορείς της επιχειρηματικότητας: να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας, να διαμορφώσουν καλές θέσεις εργασίας που να προσελκύουν εργαζομένους, να επενδύσουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων.
Η επένδυση στην εργασία είναι πάντα η καλύτερη επένδυση.


Latest News

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.

Επενδυτική τοξικότητα
Οι ευκαιρίες στην εποχή μας, που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, είναι για αυτούς που διαθέτουν ισχυρά αντανακλαστικά και πολίτες ενημερωμένους