Τριγμοί καταγράφονται στον πυρήνα της ιταλικής κυβέρνησης, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα του ετερόκλητου συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων διασπάται μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο να αποχωρήσει από το κόμμα, έχοντας διαφωνήσει με την στάση της κομματικής ηγεσίας αναφορικά με την ιταλική πολιτική έναντι της Ουκρανίας.

Ο Ντι Μάιο ήρθε σε σύγκρουση με τον ηγέτη των Πεντάστερων και πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει ζητήσει την διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης της χώρας προς την Ουκρανία και την στροφή μόνο σε διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο ετοιμάζει η Ιταλία 

«Πρέπει να αποφασίσουμε με ποια πλευρά της ιστορίας θέλουμε να είμαστε» είχε δηλώσει αργά το βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντι Μάιο, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών όφειλε να εφαρμόσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε επίσης: Το νερό νεράκι θα πουν οι Ιταλοί 

Οριστική η ρήξη

Τελικά η ρήξη σήμερα οριστικοποιήθηκε με την ανακοίνωση της αποχώρησης του και την δημιουργία ενός νέου κόμματος, που θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ντράγκι και την κυβέρνηση συνασπισμού.

Άλλωστε, ο Ντι Μάιο δεν φεύγει μόνος του. Μαζί του αποχωρούν και σχηματίζουν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα τουλάχιστον 60 από τους 227 βουλευτές του κόμματος, ενώ στο πλευρό τους θα βρεθούν και τουλάχιστον δέκα Γερουσιαστές. Οι υπόλοιποι βουλευτές και Γερουσιαστές των Πεντάστερων στηρίζουν τον Κόντε και την γραμμή του, κατηγορώντας τον Ντι Μάιο ως υπερβολικά… κεντρώο.

“Από σήμερα ξεκινάμε ένα νέο μονοπάτι, μαζί με άτομα που έχουν αποφασίσει να κοιτούν στο μέλλον” τόνισε, νωρίτερα, κατά την ανακοίνωση του, εξηγώντας πως η απόφαση του έιναι δύσκολη και δεν είχε φανταστεί ποτέ πως θα έφτανε στο σημείο να την πάρει. Η αναφορά του δε, στο μέλλον μάλλον επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως το νέο του κόμμα θα έχει την ονομασία “Μαζί για το Μέλλον”.

Η επόμενη μέρα 

Αν και το σχίσμα στους Πεντάστερους δεν έχει άμεσες, ορατές επιπτώσεις στην κυβέρνηση Ντράγκι, είναι βέβαιο ότι οι νέες ισορροπίες δυνάμεων θα επηρεάσουν την σταθερότητα της.

Η κόντρα με τον Ντι Μάιο θεωρείται βέβαιο ότι θα ωθήσει τον Κόντε στην υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης σε θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ριζοσπαστικού κινήματος, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει και πάλι το κοινό του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να χάνει συνεχώς δυνάμεις. Παράλληλα το νέο κόμμα του Ντι Μάιο θα θελήσει να κάνει μια δυναμική αρχή, προκειμένου να αποκτήσει μια ηχηρή φωνή και ταυτότητα στο δύσκολο πολιτικό τοπίο της χώρας και να αρχίσει να «χτίζει» ένα κοινό εν δυνάμει αυριανών ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι πριν λίγες ημέρες, έδειχναν τους Πεντάστερους να έχουν υποχωρήσει κάτω από το 15%, σε σχέση με το εντυπωσιακό 33% που συγκέντρωναν το 2018, ενώ έχουν χάσει έδαφος και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έχει, λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τις νέες δημοσκοπήσεις, όταν η «σκόνη» από την διάσπαση τους κατακαθίσει.

Διαβάστε επίσης: Αντίο στη Ρωσία και στο… δόγμα Σινάτρα 

Η πρώτη μεταπολεμική κρίση στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας προφανώς επηρεάζουν και τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Η κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ντράγκι είναι, εξάλλου, η πρώτη που ξεσπά σε χώρα μέλος της Ε.Ε. μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έχει να κάνει άμεσα με την σύρραξη και την στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ρωσία.

Η Ιταλία είναι μια χώρα που ανέκαθεν είχε πολύ θερμή σχέση με την Ρωσία και ο πληθυσμός της είναι παραδοσιακά επιφυλακτικός έναντι των Αμερικανών και των προθέσεων του ΝΑΤΟ. Ο Ντράγκι, ως πρωθυπουργός, άλλαξε ρότα και ευθυγραμμίστηκε με την αποφασιστική δράση που υιοθέτησε η Ε.Ε. (και οι ΗΠΑ) και με τις κλιμακούμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ακόμη και στο ενεργειακό πεδίο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα το ιταλικό κοινό να επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και να απομακρύνεται από την φιλορωσική στάση που είχε, όμως ο σκεπτικισμός απέναντι στα κίνητρα του ΝΑΤΟ δεν έχει υποχωρήσει.

Την ίδια ώρα σε πολιτικό επίπεδο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όχι μόνο οι Πεντάστεροι αλλά και η υπερσυντηρητική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι χάνει συνεχώς δυνάμεις –η Λέγκα έχει πέσει επίσης στο μισό της απήχησης της-, μια τάση από την οποία επωφελείται σε μεγάλο βαθμό η ακροδεξιά των Αδελφών της Ιταλίας. Το νεοφασιστικό κόμμα της Τζιόρτζια Μελόνι, από τα μονοψήφια ποσοστά που συγκέντρωνε πριν λίγα χρόνια, συγκεντρώνει πλέον πάνω από το 22%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα