Νέες προτάσεις για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων και την επαναφορά της φύσης σε ολόκληρη την Ευρώπη , από τη γεωργική γη και τις θάλασσες, μέχρι τα δάση και τα αστικά περιβάλλοντα ενέκρινε σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή Επιτροπή.

Στη νέα της εργαλειοθήκη περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της χρήσης και του κινδύνου χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030, μαζί με μια σειρά νομοθετικές προτάσεις που θα «συμβάλουν στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι προτάσεις για ένα νόμο για την σωτηρία της φύσης Nature Restoration Law, αποτελούν ένα βασικό βήμα για την αποφυγή της κατάρρευσης του οικοσυστήματος και την πρόληψη των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Διαβάστε επίσης – Η εργαλειοθήκη για την σωτηρία της Φύσης

Η αποκατάσταση των υγροτόπων, των ποταμών, των δασών, των λιβαδιών, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, των αστικών περιβαλλόντων και των ειδών που φιλοξενούν είναι μια κρίσιμη και οικονομικά αποδοτική επένδυση: στην επισιτιστική ασφάλεια, την ανθεκτικότητα στο κλίμα, την υγεία και την ευημερία μας.

Διαβάστε επίσης – Βιοποικιλότητα: Πώς οι τοπικές ποικιλίες θα συμβάλουν στην επισιτιστική ασφάλεια

Στο ίδιο πνεύμα, οι νέοι κανόνες για τα χημικά φυτοφάρμακα θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συστήματος τροφίμων της ΕΕ, θα προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία των πολιτών και των εργαζομένων στη γεωργία και θα συμβάλουν στον μετριασμό των οικονομικών ζημιών που ήδη υφίστανται λόγω της φθίνουσας κατάστασης του εδάφους και της απώλειας των επικονιαστών που προκαλείται από τα φυτοφάρμακα.

Διαβάστε επίσης – Hot Spot Βιοποικιλότητας η Ελλάδα 

Ο Νόμος για την αποκατάσταση της φύσης

Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει σήμερα την πρώτη νομοθεσία που στοχεύει ρητά στην σωτηρία της φύσης της Ευρώπης , την αποκατάσταση του 80% των ευρωπαϊκών οικοτόπων που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και την επαναφορά της φύσης σε όλα τα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, νομικά δεσμευτικοί στόχοι για την αποκατάσταση της φύσης σε διαφορετικά οικοσυστήματα θα ισχύουν για κάθε κράτος μέλος, συμπληρώνοντας τους υφιστάμενους νόμους. Στόχος είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 με μέτρα αποκατάστασης της φύσης και τελικά να επεκταθούν σε όλα τα οικοσυστήματα που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050.

Επενδύοντας στη φύση

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η επένδυση στην αποκατάσταση της φύσης προσθέτει από 8 έως 38 ευρώ σε οικονομική αξία για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύεται , χάρη στις υπηρεσίες οικοσυστήματος που υποστηρίζουν την επισιτιστική ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και τον μετριασμό του οικοσυστήματος και του κλίματος και την ανθρώπινη υγεία. Διευρύνει επίσης το φυσικό περιβάλλον στην καθημερινή μας ζωή, με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και την ευημερία.

Αυξημένη χρηματοδότηση

Ο νέος νόμος βασίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά καλύπτει όλα τα οικοσυστήματα αντί να περιορίζεται στην Οδηγία για τους οικοτόπους και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, με στόχο να θέσει όλα τα φυσικά και ημιφυσικά οικοσυστήματα στην πορεία προς την ανάκαμψη έως το 2030. Θα επωφεληθεί από ουσιαστική ΕΕ χρηματοδότηση: βάσει του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για δαπάνες για τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης.

Οι στόχοι που προτείνονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Αντιστροφή της μείωσης των πληθυσμών επικονιαστών έως το 2030 και αύξηση των πληθυσμών τους από εκεί και πέρα,
  • Καμία καθαρή απώλεια πράσινων αστικών χώρων έως το 2030, αύξηση 5% έως το 2050, τουλάχιστον 10% κάλυψη από δέντρα σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, κωμόπολη και προάστιο και καθαρό κέρδος χώρων πρασίνου που είναι ενσωματωμένος σε κτίρια και υποδομές,
  • Στα γεωργικά οικοσυστήματα , συνολική αύξηση της βιοποικιλότητας και θετική τάση για τις πεταλούδες των λιβαδιών , τα πτηνά των γεωργικών εκτάσεων , τον οργανικό άνθρακα σε ορυκτά εδάφη καλλιεργήσιμων εκτάσεων
  • Αποκατάσταση στραγγισμένων τυρφώνων σε γεωργική χρήση και σε χώρους εξόρυξης τύρφης,
  • Στα δασικά οικοσυστήματα, συνολική αύξηση της βιοποικιλότητας και θετική τάση για συνδεσιμότητα των δασών
  • Αποκατάσταση θαλάσσιων οικοτόπων όπως θαλάσσια χόρτα ή βυθοί ιζημάτων και αποκατάσταση των οικοτόπων εμβληματικών θαλάσσιων ειδών όπως τα δελφίνια, οι φώκαινες, οι καρχαρίες και τα θαλασσοπούλια ,
  • Κατάργηση των φραγμάτων των ποταμών, έτσι ώστε τουλάχιστον 25.000 km ποταμών να μετατραπούν σε ποτάμια ελεύθερης ροής έως το 2030.

Τα φυτοφάρμακα

Νομικά δεσμευτικοί στόχοι σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για μείωση κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου χημικών φυτοφαρμάκων και της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030.

Τα κράτη μέλη θα θέσουν τους δικούς τους εθνικούς στόχους μείωσης εντός καθορισμένων παραμέτρων για να διασφαλίσουν ότι η οι στόχοι επιτυγχάνονται.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης υποχρεωτική τήρηση αρχείων για τους αγρότες και άλλους επαγγελματίες χρήστες.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για συγκεκριμένες καλλιέργειες που προσδιορίζουν τις εναλλακτικές λύσεις που θα χρησιμοποιηθούν αντί των χημικών φυτοφαρμάκων.

Απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές.

Η χρήση όλων των φυτοφαρμάκων θα απαγορεύεται σε χώρους όπως αστικές περιοχές πρασίνου, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων πάρκων ή κήπων, παιδικών χαρών, σχολείων, χώρων αναψυχής ή άθλησης, δημόσια μονοπάτια και προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με το Natura 2000 και κάθε οικολογικά ευαίσθητη περιοχή που πρέπει να διατηρηθεί. Αυτοί οι νέοι κανόνες θα απομακρύνουν τα χημικά φυτοφάρμακα από την γειτνίασή μας στην καθημερινή μας ζωή.

Επόμενα βήματα

Οι προτάσεις θα συζητηθούν τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

ΕΕ: Πρόσθετοι δασμοί έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Green |

Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».