Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες και σήμερα, εμφανίζοντας για ακόμη μία συνεδρίαση έντονες διακυμάνσεις και αρκετή νευρικότητα, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια αναζητούν αμυντικές θέσεις στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,8%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -1,2%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να διολισθαίνει κατά 3,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,97% στις 7.020 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,76% στις 12.912 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,56% στις 5.883 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα: Έσβησε τα κέρδη η νευρικότητα στην Αθήνα

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Aroundtown σημείωσε απώλειες 7,6%, αφού η JPMorgan υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχή σε «underweight» και μείωσε την τιμή στόχο της. Απώλειες 12% για τις γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank. Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos σημείωσε άλμα άνω του 8% μετά από δημοσίευμα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση θα υποστήριζε μια πιθανή συγχώνευση με την επίσης γαλλική εταιρεία αεροδιαστημικής Thales.

Διαβάστε ακόμα: Ελεγχόμενη άνοδος στη Wall Street

Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

Πάντως, στο επίκεντρο της αγοράς παραμένουν οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να προκαλέσουν ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης. Εντούτοις, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι κεντρικές τράπεζες άργησαν να δράσουν, αφήνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις να γιγαντωθούν.

«Η αφήγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται αρκετά ξεκάθαρη. Ο πληθωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί και δεδομένου ότι οι παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να περιορίσουν τη ζήτηση αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμα. «Αν αυτή η επιβράδυνση θα μετατραπεί σε ήπια προσγείωση ή σε ύφεση μένει να φανεί».

Διαβάστε ακόμα: Σε χαμηλό 16 μηνών ο σύνθετος PMI στην ευρωζώνη

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, σημαντική και άνω του αναμενόμενου επιβράδυνση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στο γεγονός ότι η αύξηση του κόστους ζωής έχει κάνει τους καταναλωτές ιδιαίτερα συγκρατημένους όσον αφορά την πραγματοποίηση δαπανών.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στο 51,9 τον Ιούνιο από το 54,8 του Μαΐου, πολύ κάτω από το 54,0 που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters και στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Νέα ρεκόρ για  S&P 500 και Dow
Wall Street |

Τα ρεκόρ των S&P 500 και Dow «στρώνουν το χαλί» για την καλύτερη εβδομάδα της χρονιάς της Wall Street

Η σαρωτική νίκη του Τραμπ ενίσχυσε τα στοιχήματα για μια φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα και η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων μείωσε την πίεση στην αμερικανική οικονομία