
Οι αυξήσεις και η προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που δημιουργούν φόβους για μεγάλη ύφεση, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία βουλιάζουν φέτος τα χρηματιστήρια.
Διαβάστε επίσης: Πόσο κινδυνεύουν από τη ρωσική εισβολή αγορές και οικονομίες
Ειδικά ο αμερικανικός δείκτης S&P καταγράφει το χειρότερο εξάμηνο από την εποχή της προεδρίας Νίξον, το 1970, καθώς υποχωρεί φέτος κατά 21%, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.
Διαβάστε επίσης: Οκτώ μέρες που συγκλόνισαν τις αγορές
Στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχωρά στην πιο αυστηρή νομισματική πολιτική των τελευταίων χρόνων με τα επιτόκια να αναμένεται να φτάσουν ακόμη και το 3,5% του χρόνου. Αυτό δημιουργεί φόβους για ύφεση στην οικονομία και επιπλέον κάνει επενδυτές που είχαν συνηθίσει σε πολύ φθηνό χρήμα να εγκαταλείπουν τώρα τις μετοχές.
Αυτό έχει φέρει ξεπούλημα στη Γουολ Στριτ και ιδιαίτερα στις μετοχές του S&P 500 και του NASDAQ που είχαν κάνει ράλι εν μέσω της πανδημίας πέρσι.
Το ράλι στις τιμές
Επιπλέον, το ράλι στις τιμές της ενέργειας και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν δημιουργήσει φόβους για πλήγμα στα κέρδη των εισηγμένων με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται η φυγή επενδυτών. Σε αυτό συνηγορεί και η μείωση της αγοραστικής ικανότητα νοικοκυριών σε ΗΠΑ και Ευρώπη όπου ο πληθωρισμός τρέχει με 8% ή κι ακόμη παραπάνω.
Έτσι, οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ καταγράφουν απώλειες από 16% έως 30%, ενώ στην Ευρώπη οι απώλειες αυτές σε επίπεδο δεικτών φτάνουν στα επίπεδα του 18% περίπου. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατά κανόνα είχαν κάνει μικρότερο ράλι από τις αμερικανικές. Αλλά και πάλι η πρόσφατη στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και οι νέοι φόβοι για ύφεση έχουν αλλάξει τα δεδομένα στις αγορές.
Η ΕΚΤ έχει δώσει σήμα για αύξηση κατά 0,25% στα επιτόκια από τον επόμενο μήνα, αλλά και για μεγαλύτερες αυξήσεις της τάξης του 0,50% το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Καμπανάκι από Πάουελ, επενδυτικές τράπεζες, στελέχη και αναλυτές
Ακόμη και ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ύφεσης, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας στο Κογκρέσο.
Από την πλευρά της η αμερικανική τράπεζα κολοσσός Citi εκτιμά πως η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση φέτος πλησιάζει το 50% καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική τους και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται.
Διαβάστε επίσης: Citi: Στο 50-50 οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση
Καμπανάκι χτυπούν ακόμη για ύφεση η Goldman Sachs, αλλά και Νουριέλ Ρουμπινί. Από την πλευρά του ο Ίλον Μασκ –που αρέσκεται να παρεμβαίνει σε οικονομικά θέματα- προειδοποιεί κι αυτός για αυξανόμενη πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να πέσει σε ύφεση.
«Η ύφεση είναι αναπόφευκτη κάποια στιγμή. Όσο για το αν υπάρχει ύφεση βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι πιο πιθανό παρά να μην υπάρξει», είπε ο Μασκ στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα. Όλα αυτά πυροδοτούν φόβους για σκληρή προσγείωση για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον τυψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες.
Βουτιά σε Ρωσία και Τουρκία
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν χρηματιστήρια σε χώρες όπως η Ρωσία, όπου έχουν επιβληθεί μεγάλες κυρώσεις από τη Δύση –αλλά και περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων από τη Μόσχα. Ο βασικός δείκτης MOEX εκεί χάνει πάνω από 38% από τις αρχές του έτους, ενώ ο δείκτης RTS υποχωρεί κατά 13%.
Στην Τουρκία επίσης που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με πληθωρισμό πάνω από 70% και το εθνικό νόμισμα να έχει βουλιάξει κοντά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, ο δείκτης BIST 100του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης χάνει 38% από τις αρχές του έτους.


Latest News

Οι δασμοί ρίχνουν καύσιμα στο ράλι των αμερικανικών ομολόγων
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Οι 12 μετοχές που δεν «φοβήθηκαν» τους δασμούς Τραμπ
Ποιες μετοχές έκλεισαν με κέρδη σε πτωτικές λόγω δασμών συνεδριάσεις της Wall Street

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Οπισθοχωρούν οι ευρωαγορές, εν αναμονή του Τραμπ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,58%

Μικτά πρόσημα και έντονη νευρικότητα στις αγορές της Ασίας
Ενώ οι αγορές είναι πιθανό να είναι ασταθείς βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές της UBS αναμένουν ότι η ροή των ειδήσεων θα γίνει «πιο θετική» προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Μεγαλώνει η φρενίτιδα για τον χρυσό - Φλερτάρει με νέα υψηλά στα 3.300 δολάρια
Μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού και οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο χρυσός να φτάσει τα 3.300 δολάρια

Ανοδικό γύρισμα για S&P 500 - Αναμένει την «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ η Wall Street
Η Wall Street παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των δασμολογικών πολιτικών της νέας κυβέρνησης

Στο πράσινο οι ευρωαγορές - Παραμένουν οι ανησυχίες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,08% και έκλεισε στις 439,66 μονάδες

Επιμένει ανοδικά και με νέο ρεκόρ ο χρυσός
Οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο εν μέσω αβεβαιότητας για τους δασμούς Τραμπ