Η Ρώσο – oυκρανική σύρραξη συνεχίζεται. Η διαπραγμάτευση ήδη ξεκίνησε. Δεν αργεί. Όλοι παίρνουν θέση. Θα είναι μία διαπραγμάτευση που δεν θα αφορά μόνο τις δυο χώρες. Θα είναι ευρύτερη και θα επηρεάσει πολλούς. Σε μια διαπραγμάτευση συνήθως συμμετέχεις μ’ αυτά που έχεις. Κυρίως όμως με αυτά που πρόσφατα… κατέκτησες. Ποσοτικά ή ακόμα και ποιοτικά πλεονεκτήματα. Με αυτά διαμορφώνεις σε μεγάλο ποσοστό και το αποτέλεσμα. Και επειδή δεν θα είναι μια απλή διαπραγμάτευση, θέλει προσοχή. Θέλει την προσοχή μας.
- Διαβάστε επίσης: ΕΕ-ΗΠΑ – Αναζητώντας λύση για τα σιτηρά της Ουκρανίας
Το ότι οι κινήσεις των γειτόνων μας έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο μιας απλής διένεξης μεταξύ δυο χωρών έχει ξεκινήσει από πολύ παλαιότερα. Αυτοκρατορικές αντιλήψεις από ένα πολύ μακρινό παρελθόν, τροφοδοτούν ένα απαράδεκτο λαϊκισμό πολύ μακριά από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητά. Ένα λαϊκισμό που μπορεί κάλλιστα να συντηρηθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις. Μια νέα οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που αρχίζει δειλά-δειλα να διαμορφώνεται.
- Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι 2022
Το ότι θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι με τους γείτονές μας είναι δεδομένο. Το ότι θα έχουμε απειλές για νέες… κατακτήσεις είναι επίσης δεδομένο. Το ότι πολλοί από εμάς ακόμα μια φορά, θα αναρωτηθούμε αν υπάρχει τουλάχιστον «στρατιωτική ισορροπία» μεταξύ των δυο χωρών είναι επίσης ζητούμενο. Δεν είναι όμως πάντοτε δεδομένη η απάντηση, έστω και αν το 2021 σημειώθηκε από την χώρα μας η μεγαλύτερη ιστορικά αύξηση των στρατιωτικών δαπανών φθάνοντας τα 2 τρισ. δολάρια. Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεν εξασφαλίζουν μια σαφή απάντηση.
- Διαβάστε επίσης: Ενα δύσκολο καλοκαίρι
Μια τέτοια «στατιστική ισορροπία» δίδεται στο Διάγραμμα που ακολουθεί. Πρόκειται για τις αμυντικές στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδος ως ποσοστό στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της , τα τελευταία χρόνια. Από το 1960 έως το 2021. Μαζί με αυτό το μέγεθος δίδονται γραφικά μια σειρά από πιθανές ανάλογες δαπάνες που θα έπρεπε να είχαμε κάνει αν θέλαμε να επιτύχουμε την «στατιστική ισορροπία» μεταξύ των «στρατιωτικών δαπανών» των δυο γειτόνων. Οι συγκρίσεις μπορεί να φαίνονται λίγο ανησυχητικές αλλά κινούνται ανάλογα μ’ αυτές της γείτονας χώρας.
Κατά την προσωπική μας και μόνο άποψη το ποιο επικίνδυνο αυτό το καλοκαίρι είναι ότι τα όποια ποσοτικά ή ποιοτικά κέρδη ή πλεονεκτήματα αποκτηθούν μεταξύ των δυο χωρών, θα πάνε «πακέτο» με μια λύση του Ουκρανικού. Αυτό θέλει προσοχή. Στην λύση που θα επιτευχθεί σημαντικό ρόλο θα έχουν οι καινούργιες… κατακτήσεις αλλά και τα πολιτικά πλεονεκτήματα που θα έχουν αποκτήσει οι διαπραγματευόμενοι. Το να μπουν στο μέλλον όλα σε ένα «πακέτο» διαπραγμάτευσης για την βραχυχρόνια λύση του προβλήματος, δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Δικαίος Τσερκέζος, Καθηγητής Οικονομετρίας στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου.
Latest News
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις