Ενα «ύπουλο μίγμα» επιβραδυνόμενης ανάπτυξης και εντεινόμενου πληθωρισμού εξακολουθεί να συγκρατεί τις κεφαλαιαγορές, παρατηρεί ο Stefan Rondorf, ανώτερος σύμβουλος στρατηγικής επενδύσεων της Allianz Global Investors.

Ο πληθωρισμός διεισδύει όλο και περισσότερο στις οικονομίες, ενώ χρειάζεται αληθινή αποφασιστικότητα και αναπροσαρμογές επιτοκίων για να βάλουμε το τζίνι του πληθωρισμού πάλι πίσω στο παροιμιώδες μπουκάλι του, αναφέρει.

Διαβάστε ακόμα: Είναι ο πληθωρισμός, ανόητε!

«Slowflation» αντί «στασιμοπληθωρισμού»

Ο αγώνας των κεντρικών τραπεζών ενάντια στον πληθωρισμό πιθανότατα θα επιβραδύνει την οικονομία, ενώ αρχικά, ο κανόνας είναι: «slowflation» αντί «στασιμοπληθωρισμού», δηλαδή, βραδύτερη ανάπτυξη με υψηλότερο πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός;

Τα πρώτα δείγματα μιας ύφεσης προκαλούνται από τον ίδιο τον υψηλό πληθωρισμό, για παράδειγμα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να επιβραδύνει σταδιακά τον κύκλο του κλάδου οικοδομών, καθώς και την άνοδο των τιμών των ακινήτων, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ενώ και η πανδημία δεν έχει εκλείψει.

Προβλήματα στις κεφαλαιαγορές

Γενικά, το περιβάλλον του «slowflation», με τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανάπτυξη και τα ιστορικά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, είναι πιθανόν να εξακολουθήσει να δημιουργεί προβλήματα στις κεφαλαιαγορές, ενώ όπως εκτιμά, σταδιακά, κάποιες μετοχές επιλεγμένων εταιρειών υψηλής ποιότητας και ανθεκτικότητας με αισθητά χαμηλότερες αποτιμήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ