
Ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικές παραγωγοί χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πιθανότατα θα επιμείνουν σε ένα σχέδιο για επιταχυνόμενες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου τον Αύγουστο.
Αυτό αναφέρουν πηγές που επικαλείται το CNBC, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ανακοπεί το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και τη Μέση Ανατολή.
Διαβάστε επίσης -ΟΠΕΚ: Επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 λόγω εκτίναξης των τιμών
Η τελευταία συνεδρίαση
Στην τελευταία συνεδρίασή του στις 2 Ιουνίου, ο OPEC+ συμφώνησε να ενισχύσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούλιο — ή 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης — και κατά το ίδιο ποσό τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο για προσθήκη 432.000 bpd το μήνα σε τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Η απόφαση του ΟΠΕΚ και το μέλλον των τιμών
Η κίνηση ακολούθησε πολύμηνες πιέσεις από τη Δύση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ελλείψεων ενέργειας που επιδεινώθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, και έγινε χαιρετίστηκε από την Ουάσιγκτον.
Τέλη Ιουνίου
Ο ΟΠΕΚ+ πραγματοποιεί την επόμενη σύνοδό του στις 30 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να αποφασίσει για την πολιτική παραγωγής του Αυγούστου.
Τον Ιούλιο, ο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο Ριάντ μετά από δύο χρόνια τεταμένων σχέσεων λόγω διαφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πόλεμο στην Υεμένη και τις προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στο βασίλειο.
Μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ
Φέτος, το πετρέλαιο έφτασε μια ανάσα από το ρεκόρ όλων των εποχών των 147 δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2008, αν και έκτοτε μειώθηκε στα 111 δολάρια λόγω ανησυχίας για τον κίνδυνο ύφεσης και πώς η ζήτηση καυσίμων θα επηρεαστεί από την αύξηση των επιτοκίων.
Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά ένα ποσό ρεκόρ το 2020 όταν η πανδημία χτύπησε τη ζήτηση. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε λήγει η συμφωνία, ο όμιλος θα έχει περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα για να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή.
Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Για μια ακόμα φορά δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής
Ο όμιλος δυσκολεύτηκε να πετύχει τους στόχους μηνιαίας αύξησης λόγω υποεπενδύσεων σε πετρελαιοπηγές από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ και, πιο πρόσφατα, απωλειών στη ρωσική παραγωγή.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW