Το «πράσινο φως» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με απώτερο στόχο την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άναψε η Σύνοδος Κορυφής του μπλοκ.

Για «μια ιστορική στιγμή» έκανε λόγο μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Σήμερα γίνεται ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ», έγραψε, προσθέτοντας: «Το μέλλον μας είναι μαζί».


Αν και η Ουκρανία και η γειτονική Μολδαβία ενδέχεται να περιμένουν περισσότερο από μια δεκαετία έως ότου προχωρήσει η ένταξη, η απόφαση στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αποτελεί ένα συμβολικό βήμα που σηματοδοτεί την πρόθεση του μπλοκ να φτάσει βαθιά στην Ανατολική Ευρώπη, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ζελένσκι: «Ιστορική στιγμή»

Σχολιάζοντας την απόφαση ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «μια μοναδική, ιστορική απόφαση». «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην ΕΕ», έγραψε στο Twitter.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ιστορική απόφαση

Για «ιστορική απόφαση» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ.

«Πολύ ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους» προσθέτει.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει ότι η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

Φιλοδοξίες και «σκιές»

Όπως σχολιάζει το Reuters, η κίνηση αυτή δίνει το έναυσμα για την πιο φιλόδοξη επέκταση της ΕΕ από τότε που υποδέχτηκε τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Όλοι οι άνθρωποι στην Ουκρανία παρακολουθούν και περιμένουν αυτήν την απόφαση», είπε ο Ιβάν Ζιτσένκο, ένας 34χρονος Ουκρανός από την κατεστραμμένη πόλη του Χάρκοβο, ο οποίος τώρα ζει στις Βρυξέλλες.

«Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να ανεβάσουμε το ηθικό τους», είπε καθώς μερικές δεκάδες άνθρωποι φώναζαν «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη» σε μια συγκέντρωση έξω από το κτίριο των Βρυξελλών όπου συνεδρίαζαν οι ηγέτες της ΕΕ.

Πίσω από τη θριαμβευτική ρητορική, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία εντός της ΕΕ για το πώς το μπλοκ μπορεί να παραμείνει συνεκτικό καθώς συνεχίζει να διευρύνεται.

Αφού ξεκίνησε το 1951 ως οργανισμός έξι χωρών για τη ρύθμιση της βιομηχανικής παραγωγής, η ΕΕ έχει τώρα 27 μέλη που αντιμετωπίζουν περίπλοκες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της Κίνας μέχρι έναν πόλεμο στο κατώφλι τους, τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μήνυμα

Το πράσινο φως της ΕΕ «είναι ένα μήνυμα προς τη Μόσχα ότι η Ουκρανία, καθώς και άλλες χώρες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν μπορούν να ανήκουν στη ρωσική σφαίρα επιρροής», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη στο Reuters ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην ΕΕ Τσέντσοφ Βσεβολόντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ