
Στη δεύτερη θέση, ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., παρέμεινε το 2021 η Ελλάδα στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Η Ελλάδα κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε παράνομα τσιγάρα στην Ε.Ε.
Σε απόλυτα νούμερα πρόκειται για 3,4 παράνομα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στη χώρα μας ήτοι 23,9% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων. Την ίδια στιγμή, το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων ύψους 604 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο Ε.Ε. η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 3,9% το 2021, φτάνοντας τα 35,5 δισ. τσιγάρα (1,3 δισ. περισσότερα παράνομα τσιγάρα συγκριτικά με το 2020), με τη Γαλλία να καταγράφει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων και να διατηρεί την πρώτη θέση.
Διαβάστε επίσης: Παπαστράτος: Διευρύνει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:
- Συνολικά, το 2021 τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχασαν έσοδα ύψους 10,4 δισ. ευρώ εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.
- Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. ανήλθε στο 8,1% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.
- Η παράνομη αγορά στην Ε.Ε. ενισχύθηκε κυρίως από τα παραποιημένα τσιγάρα, η κατανάλωση των οποίων σημείωσε αύξηση 19% το 2021, φτάνοντας τα 12,3 δισ. τσιγάρα.
- Η αύξηση στην αγορά παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνοδο κατά 33% που σημείωσε η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων στη Γαλλία.
- Το 2021, η παράνομη αγορά τσιγάρων στη Γαλλία αντιπροσώπευε το 29,4% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα – το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 στη Γαλλία έφτανε το 13%.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Παπαστράτος, στην Ελλάδα, παρά τις σημαντικές επιτυχίες κατά των οργανωμένων παράνομων δικτύων που έχουν σημειώσει οι διωκτικές Αρχές και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα, πλήττοντας τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την οικονομία της χώρας.
«Το φαινόμενο του παράνομου εμπορίου τσιγάρων δεν είναι καινούριο. Απειλεί εδώ και χρόνια τα δημόσια έσοδα, αλλά και την ίδια την κοινωνία. Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι πως σήμερα επικρατούν -σε όλη την Ευρώπη- συνθήκες που μπορούν να κάνουν την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση του κόστους διαβίωσης και η συνακόλουθη μείωση της αγοραστικής δύναμης, καλλιεργούν το έδαφος για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης των παράνομων τσιγάρων», σημείωσε ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, συμπληρώνοντας πως «για περισσότερα από 10 χρόνια η Παπαστράτος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στο παράνομο εμπόριο, στηρίζοντας τις αρμόδιες Αρχές με εξοπλισμό αιχμής και τεχνογνωσία. Μαζί με την Πολιτεία και την κοινωνία, μέσα από το κοινό μέτωπο που έχουμε δημιουργήσει, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προκειμένου ο στόχος μας για το τέλος του τσιγάρου, να μην αφορά μόνο τα νόμιμα προϊόντα».
Με αφορμή τη νέα Έκθεση, ο κ. Gregoire Verdeaux, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, δήλωσε: «Οι απώλειες των φορολογικών εσόδων θα περιορίσουν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να επενδύουν σε τομείς όπως η δημόσια ασφάλεια, οι δημόσιες υπηρεσίες ή οι υποδομές, σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές σχεδόν σε όλα τα βασικά αγαθά. Ο κίνδυνος να στραφούν οι ενήλικοι καπνιστές —ειδικά εκείνοι που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα— στο παράνομο εμπόριο είναι πλέον πολύ μεγάλος. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνουν τα νέα καινοτόμα προϊόντα καπνού, διαθέσιμα και προσιτά -όπου δεν είναι- ώστε να μπορούν οι ενήλικοι καπνιστές να προβούν σε καλύτερες επιλογές, αντί να προμηθεύονται τσιγάρα από την παράνομη αγορά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές, ώστε να μην χρειάζεται να στραφούν στα παράνομα τσιγάρα. Αυτό σημαίνει εστίαση στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας καλύτερων


Latest News

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς