Η «ψηφιακή εποχή» στην εργασία άρχισε. Την Δευτέρα 27 Ιουνίου εργαζόμενοι, εργοδότες και λογιστές τραπεζών και σούπερ μάρκετ, θα μπορούν να «βλέπουν» το παραγωγικό περιβάλλον της κάρτας εργασίας, ενώ την 1η Ιουλίου ξεκινά η επίσημη εφαρμογή σε 120.000 εργαζόμενους στους δύο συγκεκριμένους κλάδους εργασίας.
Το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα γίνει ευρεία απογραφή του ωραρίου εργασίας, κάτι που αποτελέσει τη βάση για την επέκταση του μέτρου.
Διαβάστε επίσης: Tι πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Ποιοι θα ακολουθήσουν
Θα ακολουθήσουν οι εταιρείες σεκιούριτι, οι ασφαλιστικές εταιρίες και η βιομηχανία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, το 2023 – τέτοια εποχή – θα έχουν ενταχθεί οι κρίσιμοι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά εργασιακής παραβατικότητας.
Διαβάστε επίσης – Ψηφιακή κάρτα: Η εφαρμογή myErgani διαθέσιμη σε κινητό και τάμπλετ
Στην ψηφιακή κάρτα θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις μικρές μεσαίες ή μεγάλες και η πλήρης εφαρμογή της θα συμβάλει αποφασιστικά: στο «χτύπημα της λεγόμενης μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας», στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων στην αγορά εργασίας και στην κατοχύρωση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ψηφιακή απεικόνιση
Πρόκειται για τη σημαντικότερη καινοτομία των τελευταίων ετών, στο χώρο της αγοράς εργασίας. Στην ψηφιακή απεικόνιση της παρεχόμενης εργασίας, των ωρών απασχόλησης, των ρεπό αλλά και των αμοιβών, θα έχουν άμεση πρόσβαση εργοδότες και εργαζόμενοι.
Κατά την παρουσίαση των τελευταίων λεπτομερειών πριν την έναρξη εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας ο υπουργός Εργασίας και η γενική γραμματέας του υπουργείου κυρία Άννα Στρατινάκη παρουσίασαν τον οδηγό εφαρμογής της κάρτας εργασίας.
«Είναι η βάση πάνω στην οποία θα πατήσει η νέα ψηφιακή κάρτα», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ ξεκινά η απογραφή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα ξεκινήσει η κάρτα από τον Ιούλιο (τράπεζες και σούπερ μάρκετ).
Η απογραφή θα αφορά ωράρια, υπερωρίες, άδειες. Όλα τα στοιχεία θα εισέρχονται ψηφιακά στο νέο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Ο αναλυτικός οδηγός
Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί αναλυτικός οδηγός για την προσαρμογή των λογιστηρίων και των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων στο νέο πληροφοριακό σύστημα.
Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να «βλέπουν» τα δεδομένα της ατομικής τους Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, μέσα από την εφαρμογή myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr). Η εφαρμογή αυτή, μπορεί να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ενδιαφερόμενου και θα τον καθιστά – άμεσα – συνδεδεμένο με τα στοιχεία, που «φαίνονται» στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Η παρακολούθηση των στοιχείων αυτών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
Τα εργαλεία επεξεργασίας
Οι εργοδότες, μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων από τον μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας, για το σύνολο των Εργαζόμενων, καθώς και εργαλεία επεξεργασίας/αναζήτησης αυτών των στοιχείων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν αποφασιστικά στην την πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.
Τα στοιχεία που θα δηλώνει ο εργοδότης για κάθε εργαζόμενο είναι:
– Γενικά στοιχεία που αφορούν την σχέση εργασίας ως προς το χρόνο απασχόληση. Ωράριο Απασχόλησης, σε δύο βασικές κατηγορίες:
Σταθερό εβδομαδιαίο (Δήλωση ωραρίου για εβδομάδα αναφοράς, Δευτέρα – Κυριακή). Μεταβαλλόμενο ανά ημέρα – Πρόγραμμα εργασίας. (Δήλωση ωραρίου αναλυτικά για κάθε ημέρα, από – έως). Έκτακτες τροποποιήσεις ωραρίου. Υπερωρίες. Άδειες.
Latest News
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ
Προκήρυξη για 2.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού: Ποιους αφορά - Πότε είναι οι αιτήσεις
Ζητούνται δεκάδες ειδικότητες αποκλειστικά για προσωπικό ΔΕ που κατανέμονται σε φορείς του Δημοσίου ανά την Ελλάδα
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας το 2025 – Τι ισχύει με τις δαπάνες [γράφημα]
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την Εφορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις - Ποιες αλλαγές έρχονται
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το φορολογικό διαζύγιο - 18 ερωτήσεις, απαντήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Σε εξέλιξη η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις
Οι φορείς του δημοσίου τομέα, οφείλουν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο έως και 15 Ιανουαρίου 2025 στην ψηφιακή πύλη «myAADE»
ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 13/1 το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ στους πελάτες επαγγελματιών
Σε ποιους κλάδους κάνει πρεμιέρα μέχρι τέλη Ιανουαρίου το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Τι προσφέρει στους επαγγελματίες