
Project Syndicate
Τον Φεβρουάριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για το δημόσιο χρέος. Υστερα από μια μακρά αναβολή λόγω της πανδημίας, το σχέδιο είναι τώρα ξανά στο τραπέζι, εν μέσω εκτεταμένων εκκλήσεων να δοθούν στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια, για παράδειγμα να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες για την προστασία του κλίματος.
Ομως, ενόψει των ήδη υψηλών επιπέδων εθνικού χρέους και του αυξανόμενου πληθωρισμού, αυτός είναι λάθος δρόμος. Ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην ανακατανομή των δημόσιων δαπανών και, συνεπώς, στην αύξηση της ποιότητάς τους και όχι στην ποσότητά τους.
Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης πρέπει να ξεκινήσει λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία προκάλεσε αύξηση του δημόσιου χρέους σε περισσότερο από 150% του ΑΕΠ στην Ιταλία και 185% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Οταν συμπεριληφθεί το χρέος του ταμείου διάσωσης για την πανδημία της ΕΕ Next Generation, η αναλογία αυξάνεται στο 155% για την Ιταλία και στο 190% για την Ελλάδα. Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθυστερούν την ανάκαμψη και επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης.
Αν και οι τρέχοντες κανόνες δεν είναι πολύ άκαμπτοι, έχουν δύο αδυναμίες. Πρώτον, η διαδικασία της δημοσιονομικής επιτήρησης που βασίζεται σε αυτές έχει γίνει τόσο περίπλοκη που το κοινό δεν το καταλαβαίνει πλέον. Κατά συνέπεια, υπάρχει μικρή δημόσια πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις να συμμορφωθούν. Δεύτερον, η εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με την οικονομική πολιτική και το δημόσιο χρέος εναπόκειται τελικά στις εθνικές κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια. Η πιο πρόσφατη έκθεση εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής, από το έτος 2019 πριν από την κρίση, έδειξε ότι μόνο μια μειοψηφία χωρών της ευρωζώνης συμμορφώνεται με τις συστάσεις της. Ωστόσο, παρά τις ελλείψεις των κανόνων για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης, η πλήρης κατάργησή τους θα σήμαινε προβλήματα. Οι κανόνες παραμένουν χρήσιμο σημείο αναφοράς για τη συζήτηση και τον συντονισμό των εθνικών πολιτικών. Η κατάργησή τους θα ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να δώσουν ακόμη λιγότερη προσοχή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και σε πανευρωπαϊκούς προβληματισμούς στις αποφάσεις φορολογίας και δαπανών.
Το κεντρικό καθήκον της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης είναι η αναδιάρθρωση των δαπανών μειώνοντας ή τουλάχιστον παγώνοντας τις δημόσιες δαπάνες που μπορεί να είναι χρήσιμες αλλά όχι ουσιαστικές. Η επικείμενη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να στοχεύει στην αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις τις διαχειρίζονται.
Ο Clemens Fuest είναι πρόεδρος του Ifo Institute και καθηγητής οικονομικών στο University of Munich.


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας