
Σύσταση να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Κίνα, προειδοποιώντας ότι η απότομη επιβράδυνση των εμβολιασμών μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης.
Διαβάστε επίσης: Κίνα – Covid-19: Άλμα κρουσμάτων στο Πεκίνο – Νέος γύρος μαζικών τεστ στη Σανγκάη
Με τον ρυθμό που εμβολιάζεται ο πληθυσμός θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν οι τρεις δόσεις, σχολίασε ο Χέλγκε Μπέργκερ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κίνα. Καθώς η αύξηση της καταναλωτική δαπάνης δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα, εν μέρει επειδή τα νοικοκυριά λαμβάνουν προφυλάξεις σε σχέση με την Covid, εκτιμά ότι μια επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού θα έκανε τους καταναλωτές να νιώθουν πιο ασφαλείς.
Διαβάστε επίσης: Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ – Υπάρχει σχέδιο;
Επισημαίνεται ότι περίπου 375 εκατομμύρια Κινέζοι ηλικίας άνω των 15 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και με τις τρεις δόσεις, ενώ το ημερήσιο ποσοστό εμβολιασμού έχει πέσει κάτω από τις 800.000 ημερησίως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναφέρει το Bloomberg. Μελέτες έχουν δείξει ότι τρεις δόσεις των εγχώριων εμβολίων κατά του κορωνοϊού της Κίνας ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικές με τα εμβόλια mRNA στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων ή θανάτων.
Το χαμηλό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Κίνα επιμένει στην αυστηρή πολιτική Covid Zero. Μόνο το 64% περίπου των Κινέζων άνω των 60 ετών έχει λάβει τρεις δόσεις, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.
Οι προβλέψεις
Ο Μπέργκερ επεσήμανε ότι τα lockdown στη Σαγκάη και σε δεκάδες άλλες πόλεις από τον Μάρτιο είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ στην πρόβλεψη του Απριλίου έκανε λόγο για διαμόρφωση του ΑΕΠ στο 4,4% φέτος.
«Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι αδύναμο λόγω των lockdown», είπε ο ίδιος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι εθνικοί δείκτες έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα πριν από το lockdown, στη Σαγκάη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας έχουν ανακάμψει μόνο σε ποσοστό περίπου 50%.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ανάπτυξη 4,1% στην Κίνα φέτος και πιθανή συρρίκνωση ΑΕΠ το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για ανάπτυξη στο 5,5%.
Το ΔΝΤ καλεί επανειλημμένα το Πεκίνο να αυξήσει τη δημοσιονομική στήριξη στα νοικοκυριά. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Απρίλιο, η δημοσιονομική τόνωση της Κίνας φέτος είναι μικρότερη σε σχέση με το 2020, πρόσθεσε ο Μπέργκερ.


Latest News

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.