Οι πανηγυρισμοί στις Βρυξέλλες για την επίτευξη ομοφωνίας όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία δεν κράτησαν πολύ: Οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται σήμερα, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, αντιμέτωποι με τα «καυτά» ζητήματα της εκρηκτικής ανόδου των τιμών ενέργειας και τις υφεσιακές «σκιές» πάνω από την ευρωπαϊκή (όπως και την παγκόσμια) οικονομία – με φόντο βεβαίως με τον διαρκή ενεργειακό εκβιασμό της Μόσχας.

Τέσσερις μήνες πόλεμος

Σύμφωνα με προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης των 27 που είδε το Reuters, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα επιρρίψουν την ευθύνη για την τεράστια άνοδο των τιμών και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από ακριβώς τέσσερις μήνες.

Ήδη δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν δει τις ροές φυσικού αερίου από τη Μόσχα να περικόπτονται ή και να σταματούν εντελώς, στο πλαίσιο της απάντησης του Κρεμλίνου στις πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Θέμα χρόνου ο ενεργειακός «στραγγαλισμός»

«Είναι μόνο θέμα χρόνου να κλείσουν οι Ρώσοι όλες τις διαδρομές τροφοδοσίας με αέριο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ πριν από τις συνομιλίες της Παρασκευής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η χώρα του οδεύει προς έλλειψη φυσικού αερίου εάν οι ρωσικές προμήθειες παραμείνουν τόσο χαμηλές όσο αυτή τη στιγμή και ορισμένες βιομηχανίες θα χρειαστεί να κλείσουν τον χειμώνα.

«Οι εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν, οι άνθρωποι να χρεωθούν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης», είπε στο Der Spiegel, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μέρος της στρατηγικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διχάσει τη χώρα.

Σε αναζήτηση εναλλακτικών

Η ΕΕ βασιζόταν στη Ρωσία για έως και το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο – ποσοστό που άγγιζε το 55% στην περίπτωση της Γερμανίας – αφήνοντας ένα τεράστιο κενό για να καλύψει μια ήδη στενή παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης που επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ θα δηλώσουν ότι «λόγω της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βρει τρόπους για να εξασφαλίσει «εφοδιασμό σε προσιτές τιμές».

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις για την καταπολέμηση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα «φουσκωμένοι» λογαριασμοί να αθροίζονται στα ήδη βεβαρυμμένα κρατικά ταμεία, αφήνοντας πολλές χώρες να προσπαθούν μόνες τους να βρουν μια λύση καθώς κράτη – μέλη του μπλοκ θέτουν προσκόμματα σε μια λύση που να αφορά ολόκληρη την Ένωση.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έθεσαν ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου στην τοπική τους αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον μήνα, αλλά άλλα κράτη προειδοποιούν ότι τα ανώτατα όρια τιμών θα διαταράξουν τις αγορές ενέργειας και θα εξαντλήσουν περαιτέρω τα κρατικά ταμεία, εάν οι κυβερνήσεις κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ της περιορισμένης τιμής και της τιμής στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου.

«Πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε ενέργεια συλλογικά, πρέπει να εφαρμόσουμε ανώτατα όρια τιμών και πρέπει να κάνουμε σχέδια μαζί για το πώς θα περάσουμε τον χειμώνα», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου την Παρασκευή κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Αν δεν δώσουμε προσοχή, τότε ολόκληρη η οικονομία της ΕΕ θα πάει σε ύφεση με όλες τις συνέπειές της».

Κλυδωνισμοί

Το μπλοκ απάντησε στον πόλεμο με ταχύτητα και ενότητα αλλά ορισμένες κυρώσεις, όπως το προγραμματισμένο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, έχουν επιπτώσεις στις οικονομίες του.

Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ εκτοξεύτηκε σε υψηλά όλων των εποχών – πάνω από το 8% – και η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πέσει στο 2,7% φέτος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Paschal Donohoe προειδοποίησε ότι το μπλοκ πρέπει «να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε εάν ο πληθωρισμός γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό των οικονομιών μας».

«Εάν ο πληθωρισμός γίνει πραγματικό, ανθεκτικό χαρακτηριστικό των οικονομιών μας τα επόμενα χρόνια, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με το βιοτικό επίπεδο και το κόστος ζωής θα αυξηθεί. Είναι μια πολύ δύσκολη πρόκληση», είπε.

Η Ρώμη ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Ιουλίου, για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου – όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να «μπαίνει στις ράγες» μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, ωστόσο, είπε ότι ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν μια πρόσθετη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο για να μιλήσουν για ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή