
Την απόφαση να ορίσει το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ, την απόδοση κεφαλαίων ή το λεγόμενο WACC, στο 6,1% έλαβε χθες το βράδυ η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Εσόδων.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε πριν από λίγο την έντονη αντίδραση του Διαχειριστή με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Μάργαρη να δηλώνει πως «μία τέτοια απόφαση μας οδηγεί να σταματήσουμε τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας». Να θυμίσουμε πως πριν από περίπου 20 ημέρες, πηγές του υποστήριζαν πως δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση μία εύλογη απόδοση που θα έπρεπε να εγκριθεί για την περίοδο 2022-2025 θα έπρεπε να ήταν 7,5%.
Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Στον… αέρα έργα 5 δισ. ευρώ από τη μείωση του ρυθμιζόμενου εσόδου
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας με δηλώσεις του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο επισημαίνει: «Το WACC διασφαλίζει πλήρως το επενδυτικό πρόγραμμα και το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άλλοι ισχυρισμοί είναι παντελώς αστήρικτοι».
Κίνδυνος για επενδύσεις 5 δις. ευρώ
Στην απόφαση της ΡΑΕ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.
Ο Γιάννης Μάργαρης με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real έκανε γνωστό πως η πρόταση του ΑΔΜΗΕ ήταν η απόδοση των κεφαλαίων της εταιρείας να οριστεί στο 7,5%. Η απόφαση της Αρχής όμως για 6,1%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Διαχειριστή θέτει σε κίνδυνο το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δις. ευρώ που αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, τις διεθνείς διασυνδέσεις και ενεργειακές υποδομές κρίσιμες για την ασφάλεια και τη μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια: «Σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, η ΡΑΕ μειώνει δραματικά το WACC, την απόδοση των κεφαλαίων, των επενδύσεων που κάνει ο ΑΔΜΗΕ. Θέτει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δις. ευρώ σε τρομερό κίνδυνο», σχολίασε ο κ. Μάργαρης. Όπως εξήγησε: «Τα επιτόκια ανεβαίνουν και αναμένουμε οι τράπεζες να τα ανεβάσουν πάνω από 5%. Η ΡΑΕ λαμβάνει μία απόφαση που θέτει σε κίνδυνο συνολικά τις επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας». Ο ίδιος επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, «η απόφαση της ΡΑΕ δεν ελήφθη με τεχνοκρατικά κριτήρια. Καλούμε την Αρχή να το σκεφτεί και να αλλάξει αυτήν την απόφαση».


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024