
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της άρσης του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την έναρξη των συνομιλιών.
«Η απόφαση ελήφθη με 170 ψήφους υπέρ, 37 ψήφους κατά και 21 αποχές», ανακοίνωσε στο τέλος της ψηφοφορίας ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ατανάς Ατανάσοφ.
Η απόφαση θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του φιλοευρωπαίου Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος είχε δηλώσει χθες πως θα ενεργήσει «γρήγορα».
Μπλόκο στον «προθάλαμο» της ΕΕ
Η Βόρεια Μακεδονία είναι από το 2005 μπλοκαρισμένη στον προθάλαμο της ΕΕ. Η Ελλάδα είχε αρχικά θέσει βέτο μέχρι το 2018 και στη συνέχεια η Σόφια μπλόκαρε τη διαδικασία το 2020 με φόντο μακροχρόνιες ιστορικές και πολιτιστικές διενέξεις.
Η Βουλγαρία ήταν ωστόσο το 1992 η πρώτη χώρα που είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της γείτονός της κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όμως οι σχέσεις τους στη συνέχεια εντάθηκαν.
- Διαβάστε επίσης: Γαλλία – «Συμβιβαστική» πρόταση προς επίλυση των διαφορών Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας
Εξαιτίας της διένεξης αυτής, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία έχουν επίσης σταματήσει, καθώς η ΕΕ έχει συνδέσει αυτές τις δύο υποψηφιότητες.
Τη σημερινή ψήφο του βουλγαρικού κοινοβουλίου επέτρεψε η μεταστροφή δύο αντιπολιτευόμενων βουλγαρικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων αυτό του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, σε ένα πλαίσιο μεσολάβησης της Γαλλίας, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με το συμβιβασμό που βρίσκεται στο τραπέζι, τα Σκόπια οφείλουν κυρίως να δεσμευθούν να τροποποιήσουν το Σύνταγμα της χώρας ώστε να περιλάβουν τους Βουλγάρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και «να θέσουν σε εφαρμογή» μια συνθήκη φιλίας του 2017, που έχει στόχο να εξαλειφθούν οι ομιλίες μίσους.
Κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, ο Χρίστο Ιβάνοφ, πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Βουλγαρία, το οποίο είχε την πρωτοβουλία για την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, είχε καλέσει τα κόμματα «να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία» να επιλύσουν το ζήτημα πριν από το τέλος της γαλλικής προεδρίας στις 30 Ιουνίου.
«Σε τελευταία ανάλυση, είναι προς το συμφέρον μας να προσφέρουμε μια προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», υπογράμμισε.
Ηγέτες των χωρών αυτών εξέφρασαν χθες, Πέμπτη, τη «δυσαρέσκειά» τους και κατήγγειλαν την έλλειψη «αξιοπιστίας» της ΕΕ μετά τη σύνοδο κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες.
Τα Δυτικά Βαλκάνια ξανά στο επίκεντρο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έβαλε και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια και η δυτική πίεση προς τη Σόφια για να άρει την αντίθεσή της αυξήθηκε.
Παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης και κομμάτων, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ εφάρμοσε τους τελευταίους μήνες μια στρατηγική προσέγγισης.
Οι διαφορές παραμένουν εντούτοις πολλές και οι βουλευτές προειδοποίησαν σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να εμφανισθούν νέα εμπόδια, αν οι συνομιλίες σκοντάψουν.
Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα, «τίποτε στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση από τη Βουλγαρία της μακεδονικής γλώσσας», την οποία η Σόφια θεωρεί βουλγαρική διάλεκτο.
- Διαβάστε επίσης: Η Βόρεια Μακεδονία απέρριψε την πρόταση της Γαλλίας για να επιλυθεί το ζήτημα με τη Βουλγαρία
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μένει επίσης να πεισθούν τα Σκόπια: ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη, πως αυτή η πρόταση συμβιβασμού «στη σημερινή μορφή της» είναι «απαράδεκτη».


Latest News

Δένδιας: Το νέο εξοπλιστικό στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα - Ισχυρότερη άμυνα με «θόλο» και καινοτομία
Ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε το αμυντικό σύστημα «Ασπίδα του Αχιλλέα», που θα αποτελείται από πέντε διαφορετικά επίπεδα άμυνας

Ρεκόρ εξαγωγών καυσίμων από τις χώρες του ΟΠΕΚ+
Οι εξαγωγές καυσίμων διά θαλάσσης από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ του Κόλπου έφθασαν στο ιστορικό υψηλό του 2024

«Όχι» της Μόσχας στην προσωρινή κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν λέει ότι η Μόσχα θέλει μακροπρόθεσμη διευθέτηση λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά της

Δίκη Μάτι: Την ενοχή 12 κατηγορουμένων εισηγήθηκε η εισαγγελέας
Η εισαγγελική λειτουργός αξιολογώντας τα στοιχεία ζητάει από το δικαστήριο να κηρύξουν ενόχους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου αλλά και τον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καππάκη

Με αναφορά σε Τέμπη και γεωπολιτικές προκλήσεις το πρώτο μήνυμα του Κ. Τασούλα ως νέος ΠτΔ
Ορκίστηκε νέος ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Τασούλας - Τι ανέφερε στο πρώτο του μήνυμα

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος
Ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος, κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας, είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2023

Οι απαιτήσεις Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιμένει μια απάντηση από τον Πούτιν για το εάν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 30 ημερών για Ρωσία και Ουκρανία

Ευρώπη: Ποια θα είναι η νέα της μορφή;
Μέσα από τον πόλεμο του Πούτιν και τις αυθαιρεσίες του Τραμπ θα γεννηθεί μια νέα Ευρώπη;

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Ορόσημο η ορκωμοσία του προέδρου της Δημοκρατίας
Το ορόσημο για να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός είναι η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζυμώσεις δείχνουν άμεσα αλλαγές

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν