Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ισπανία και από την Ινδία μέχρι την Ελλάδα, πολλές χώρες βιώνουν ήδη ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη, με συχνότερους και πιο ισχυρούς καύσωνες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πολλές πόλεις έχουν ήδη να επεξεργάζονται καινοτόμες ιδέες και λύσεις για να κρατούν τους κατοίκους τους πιο ασφαλείς.
Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Ακραίες θερμοκρασίες και πυρκαγιές πλήττουν την Ευρώπη
Υψηλό ρίσκο
Γνωστοί ως και «σιωπηλοί δολοφόνοι» για την… ύπουλη δράση τους, οι καύσωνες ευθύνονται για όλο και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ετησίως. Ωστόσο, επειδή πολλές φορές ο θάνατος έρχεται στο σπίτι, με την υψηλή θερμοκρασία να επιδεινώνει υπάρχοντες νόσους και ασθένειες, σπάνια αποδίδεται στον καύσωνα.
Διαβάστε επίσης: Εφιαλτικό σενάριο για την εξάπλωση της ξηρασίας έως το 2050
Οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα μικρά παιδιά, όπου η θερμοκρασία σώματος δεν ρυθμίζεται εύκολα, είναι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες, σύμφωνα με τους γιατρούς, μαζί με τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλάζουν, όπως και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Διαβάστε επίσης: Το νερό νεράκι θα πουν οι Ιταλοί
Εκτός από τους θανάτους, οι καύσωνες ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων, στη δουλειά ή στους δρόμους, καθώς η ζέστη φέρνει υπνηλία. Επίσης η υψηλή θερμοκρασία ευθύνεται για το ξέσπασμα πυρκαγιών, την καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών και προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια.
Μείωση του κινδύνου
Σε άρθρο που υποστηρίζεται από το Thomson Reuters Foundation και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του World Economic Forum γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτοποριακό πιλοτικό σύστημα που εφαρμόζει η Αθήνα, με το οποίο για πρώτη φορά ταξινομούνται οι καύσωνες με βάση το επίπεδο κινδύνου, όπως γίνεται περίπου με τους τυφώνες. Επικεφαλής του προγράμματος προειδοποίησης (Chief Heat Officer) για την προφύλαξη των κατοίκων της Αθήνας, είναι η καθηγήτρια Ελένη Μυριβίλη.
Όπως επισημαίνεται, το σύστημα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε καιρικές προβλέψεις αλλά και στοιχεία από παλαιότερους καύσωνες και τον αριθμό των νεκρών που είχαν καταγραφεί, προκειμένου να διαμορφώσει το επίπεδο κινδύνου.
Για την προστασία των κατοίκων, στην Αυστραλία ο Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει λίστες ευάλωτων πολιτών, με τους οποίους επικοινωνεί προκειμένου να βεβαιωθεί πως είναι καλά και αν δεν απαντούν στέλνουν μονάδα ανάγκης. Στην Ισπανία αντιστοίχως φροντίζουν να έχουν μόνιμα περιπολικά σε κρίσιμα σημεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι δημοφιλείς παραλίες.
Πολλές χώρες, όπως πλέον και η Ελλάδα, έχουν θέσει σε εφαρμογή την αποστολή γραπτών μηνυμάτων εκτάκτου ανάγκης, τα οποία υπενθυμίζουν στους πολίτες να προσέχουν και προσφέρουν και συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση του καύσωνα.
Στοχευμένα μέτρα
Πολλές πόλεις έχουν αρχίσει να δρομολογούν πρωτοποριακές μεθόδους, είτε για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας είτε για να προστατεύσουν το κοινό.
Στο Τόκιο, οι αξιωματούχοι πειραματίζονται με αεροδυναμικές σήραγγες αέρα που έχουν σαν στόχο να αυξήσουν την ροή στις περιοχές που πλήττονται από την ζέστη. Στο Τελ Αβίβ τοποθετούν σε μεγάλους υπαίθριους χώρους και δημόσιες πλατείες υφασμάτινα σκίαστρα, ανοιχτού χρώματος, με ηλιακά πάνελ στην οροφή, που από την μία προσφέρουν σκιά όλη μέρα και από την άλλη συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια, ώστε το βράδυ να φωτίζονται και να φωτίζουν τους χώρους.
Στο Κέιπ Τάουν και στο Μπουένος Άιρες τοποθετούν ειδικές στέγες σε δημόσια κτίρια, που προσφέρουν μεγαλύτερη δροσιά, ενώ στην Κουάλα Λουμπούρ δημιουργούν στα προάστια τοπικά συστήματα ψύξης με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να δροσίσουν τα σπίτια που είναι συνδεδεμένα.
Όταν πάλι δεν υπάρχουν καινοτόμες ιδέες, βασίζονται στις απλές και τετριμμένες, όπως το να προσφέρουν ειδικά επιδόματα για την αγορά ανεμιστήρων ή και κλιματιστικών από τις πιο φτωχές οικογένειες.
Latest News
COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Προβληματισμός επικρατεί μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα COP29 που φιλεξονήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν
Τι είπε η φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία στην COP29
Η απόφαση της COP29 «Θα οδηγήσει σε επενδύσεις στην καθαρή μετάβαση, μειώνοντας τις εκπομπές» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν
Παγκόσμιος leader στα πράσινα ομόλογα η Ευρώπη - Έρχονται νέες εκδόσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας άνω των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ
Πού είναι φθηνότερο να οδηγείς ηλεκτρικό όχημα - Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ελκυστικά στους αγοραστές λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη εμπόδια
Ένα γαλλικό σχέδιο δείχνει ζήτηση στη σωστή τιμή, αλλά τα προβλήματα αντίληψης και οι υποδομές εμποδίζουν την υιοθέτηση
COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στην COP29
Σκληρό πόκερ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στη σύνοδο για το κλίμα
Η Coca-Cola αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Σε ποια χώρα παρήγγειλε EV
Η Coca-Cola έχει θέσει ως στόχο το Net Zero με ορόσημο το 2040
Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 - Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 51% τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα