Στην έκδοση ομολόγου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ότι θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ανάκαμψης NextGenerationEU, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022. Το πρόγραμμα προβλέπεται να συμπληρωθεί και με βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση (EU-Bills).

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Διαφάνεια στα προγράμματα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης των κρατών-μελών μετά την πανδημία του κορωνοϊού στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε επίσης: Αlpha Bank: Σημαντική βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας την τελευταία διετία

9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Εκτός από τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Επιτροπή σχεδιάζει να χορηγήσει έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή δανείων για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο ενός νέου έκτακτου προγράμματος Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας (MFA), καθώς και 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος SURΕ.

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Εγκαινίασε τον πίνακα δεικτών για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU

Ο αρμόδιος Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Με βάση τις καλές επιδόσεις μας ως εκδότης μεγάλης κλίμακας μέχρι σήμερα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάκαμψη, να χρηματοδοτούμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της Ευρώπης μέσω χρηματοδότησης από την αγορά».

118,5 δισ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων

Οι εκδόσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα βασιστούν στην επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU μέχρι σήμερα. Από τον Ιούνιο του 2021, όταν η Επιτροπή έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά με το NextGenerationEU, οι εκδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ανέρχονται σε 118,5 δισ. ευρώ μέσω μακροπρόθεσμων ευρωπαϊκών ομολόγων, εκ των οποίων 28 δισ. ευρώ αντλήθηκαν μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Επιπλέον, η Επιτροπή συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια στο πλαίσιο των προγραμμάτων συνεχούς χρηματοδότησης – SURE, MFA και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM). Πιο πρόσφατα, και ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Επιτροπή εκταμίευσε με επιτυχία 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο ενός έκτακτου προγράμματος ΜΧΣ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εκδώσει ευρωομόλογα ύψους 47,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με τον στόχο χρηματοδότησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια νέα δημοπρασία ομολόγων προγραμματίζεται για τις 27 Ιουνίου 2022. Η έκδοσή του το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν πλήρως σύμφωνη με τα ποσά που ανακοινώθηκαν στο σχέδιο χρηματοδότησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022.

Το τρέχον σχέδιο χρηματοδότησης βασίζεται στις πιο πρόσφατες προβλέψεις για τις επερχόμενες ανάγκες πληρωμών NextGenerationEU. Οι πληρωμές στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας – που αντιπροσωπεύει το 90% των πληρωμών στο πλαίσιο του NextGenerationEU – εξαρτώνται από την ολοκλήρωση των ορόσημων και των στόχων στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τη διαφοροποιημένη χρηματοδοτική στρατηγική της, η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό κοινοπραξιών και δημοπρασιών, καθώς και βραχυπρόθεσμα νομοσχέδια ΕΕ. Αυτό θα της επιτρέψει να αποκτήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αγοράς και να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες πληρωμών των κρατών μελών της ΕΕ.

Χάρη σε αυτήν την προσέγγιση, η Επιτροπή μπόρεσε μέχρι στιγμής να εκταμιεύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αρκετά δισεκατομμύρια στο πλαίσιο άλλων δημοσιονομικών προγραμμάτων της ΕΕ που επωφελούνται από τη χρηματοδότηση NextGenerationEU.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του