
Με τον πληθωρισμό να «δηλητηριάζει» τις οικονομίες οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Μετά από την πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed, τη μεγαλύτερη από το 1994, η ΕΚΤ θα αυξήσει τον Ιούλιο τα επιτόκια κατά 0,25% και όπως δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν πιο επιθετικές από τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε επίσης: Η παγκόσμια οικονομία στη δίνη των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων οι επενδυτές αναζητούν τις επενδύσεις που θα τους προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο.
Μελέτη της Wells Fargo που εξέτασε τις πληθωριστικές περιόδους από το 2000, την κορυφαία απόδοση (41%) την παρουσιάζει το πετρέλαιο, ενώ ακολουθούν οι μετοχές αναδυόμενων (18%), ο χρυσός (16%) και οι κυκλικές μετοχές (16%).
Διαβάστε επίσης: Shrinkflation: «Αγάπη μου, συρρίκνωσαν… το προϊόν»
Αναλυτές συστήνουν σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού εμπορεύματα, ενέργεια και μετοχικά REITS (επενδυτικά ταμεία που επενδύουν σε real estate).
Ειδικότερα, κλάδοι όπως χρηματοοικονομικών, βαριάς βιομηχανίας και πρώτων υλών μπορεί να ευνοηθούν.
Real estate
Αναλυτές θεωρούν το real estate ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο οι τιμές ακινήτων σε ένα διάστημα 100 ετών συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, ενίοτε τον ξεπερνούν κατά 2% έως 3% στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Τα ακίνητα και οι υποδομές προσφέρουν επίσης μια εναλλακτική λύση. Κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970, για παράδειγμα, ο αμερικανικός δείκτης ακινήτων FTSE Nareit είχε καλύτερες επιδόσεις από τον ευρείας βάσης δείκτη S&P 500, ο οποίος περιλαμβάνει 500 μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.
Τα εμπορεύματα
Τα εμπορεύματα έχουν ιστορικά καλή απόδοση κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού πληθωρισμού. Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν θετική συσχέτιση με τον πληθωρισμό και ιστορικά ο κλάδος της ενέργειας υπεραποδίδει όταν ο δείκτης καταναλωτή στις ΗΠΑ είναι πάνω από το 2% και ακολουθεί ανοδική πορεία. Το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον ευνοεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, την αύξηση των τιμών στα εμπορεύματα.
Ο χρυσός
Ο χρυσός θεωρείται ως ένα παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε περιπτώσεις αναταραχών ενώ πολλοί το θεωρούν ως βασικό μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό. Ομως έκθεση της Morningstar δείχνει ότι ο χρυσός σημείωσε αρνητικές αποδόσεις για τους επενδυτές κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπως το 1980-84 (-10%) και 1988-91 (-7,6%), ενώ τα εμπορεύματα και τα ακίνητα είχαν πολύ καλύτερες αποδόσεις.
Οι μετοχές
Οι μετοχές πλήττονται άμεσα από την αύξηση των επιτοκίων, κάτι που “επαληθεύεται” και σήμερα, καθώς οι αγορές μετοχών παγκοσμίως δέχθηκαν ένα ισχυρό sell-off, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται ιδιαίτερα επιθετικά προκειμένου να τιθασεύσουν τον ολοένα και υψηλότερο πληθωρισμό.
Οι αναλυτές, για καλύτερη “άμυνα”, προτείνουν μετοχές εταιρειών σε κυκλικούς τομείς, όπως βαριά βιομηχανία και πρώτες ύλες, καθώς μπορούν να παρουσιάσουν αύξηση εσόδων.
Οι επενδύσεις σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε έργα υποδομών μπορούν να είναι καλό μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό γιατί η ροή των εσόδων τους συνήθως συνδέεται με τους δείκτες τιμών καταναλωτή.
Για παράδειγμα, οι κλάδοι κοινής ωφέλειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, συνήθως χρησιμοποιούν τιμολόγηση που συνδέεται με τον πληθωρισμό.
Ομόλογα μικρής διάρκειας
Τα μικρής διάρκειας ομόλογα προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον πληθωρισμό λόγω της λιγότερης ευαισθησίας τους στην άνοδο των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, που συχνά βλέπουμε σε πληθωριστικές περιόδους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό

Με πτώση άνω του 1% αρχίζει την εβδομάδα η Wall Street
Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,99% στις 38.753 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,13% στις 5.223 μονάδες

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Μην πυροβολείτε το δολάριο - Τι θα συμβεί αν συνεχιστεί το sell off στα αμερικάνικα assets
Ο απερίσκεπτος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ αύξησε τους δασμούς κατά περίπου δέκα φορές και δημιούργησε οικονομική αβεβαιότητα

Σε χαμηλό 3ετίας το δολάριο - Το παράδοξο με την αγορά ομολόγων
Η νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον επικεφαλής της Fed προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές

Στον «ζωολογικό κήπο» των αγορών... Οι μονόκεροι, η Χρυσομαλλούσα και ο μωβ σκίουρος
Ταύροι και αρκούδες, περιστέρια και γεράκια είναι μερικά μόνο από τα πλάσματα που περιγράφουν τις αγορές

Μικτά τα πρόσημα στην Ασία, υπό μεγάλη πίεση ο Nikkei
Οι αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω των διακοπών του Πάσχα

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι