
Η προσέγγιση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από τις ενέργειες της χώρας και δεν θα καθυστερήσει εάν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ως προς τις ευρωπαϊκές αξίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.
Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία: Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου σύμφωνα με το Αρθρο 12 της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι η ώρα για τους υπεύθυνους θεσμούς της ΔΒΜ να επιδείξουν, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, την προσήλωση και την επιθυμία τους για ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την χώρα τους και για ολόκληρη την περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
Διαβάστε επίσης: Βόρεια Μακεδονία: «Άριστες» οι εμπορικές και αμυντικές σχέσεις με την Τουρκία
Ιστορική η απόφαση της Βουλγαρίας
Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται ιστορική η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της ΔΒΜ στην ΕΕ υπό ειδικές παραμέτρους.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΒΤΑ αναφέρει ότι η Εθνοσυνέλευση αναμένει από το Συμβούλιο των Υπουργών να εγκρίνει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και το σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το οποίο προτάθηκε από την Γαλλική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να υπογράψει τα πρακτικά της δεύτερης συνεδρίασης της Κοινής Διακυβερνητικής Επιτροπής σύμφωνα με το Αρθρο 12 της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με επίκεντρο τις κύριες παραμέτρους που συμφωνήθηκαν επί τις αρχής με τα Σκόπια, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
Ο ρόλος της Γαλλίας
Η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ισχυρή προσήλωση της Γαλλίας, ως ασκούσας την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπολοίπων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην σταθερότητα και ευημερία της Ενωσης και των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνεται στο ίδιο τηλεγράφημα του ΒΤΑ. Η προσέγγιση που προτάθηκε από την Προεδρία έχει ως στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Δυτικών Βαλκανίων και υπό το πρίσμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σημειώνεται και προστίθεται: Η απόφαση επιτεύχθηκε χάρη στις επίμονες προσπάθειες των βουλγαρικών θεσμών κατά την διάρκεια των ετών και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, προσπάθειες που λαμβάνουν κατ΄αρχάς υπ’ όψιν το εθνικό συμφέρον, αλλά επίσης τις ευρωπαϊκές αξίες και προτεραιότητες.
Οι παράμετροι της απόφασης του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου βασίζονται στην πρόταση της Γαλλικής Προεδρία και δεν θέτουν όρους πέραν όσων έχουν ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά την διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, στην οποία επισημαίνεται ότι η απόφαση απηχεί την ευρεία υποστήριξη των πλευρών του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου για τον ευρωπαϊκό μέλλον και των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων