Με σχεδόν τους μισούς φορολογουμένους να μην έχουν πατήσει μέχρι στιγμής το κουμπί της υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει χρονική ανάσα 29 ημερών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για να τακτοποιήσουν την ετήσια φορολογική υποχρέωσή τους.
Διαβάστε επίσης: Φορολογία: Τι συμπληρώνουν στη δήλωση εισοδήματος οι κάτοικοι αλλοδαπής (Γ’ μέρος)
Με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022, και ώρα 15.00.
Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Στο κινητό μας όλες οι κινήσεις με την Εφορία
Η παράταση αυτή δεν ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων.
Ετσι, ο λογαριασμός της Εφορίας μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση φόρου 3% έως τις 29 Ιουλίου 2022 ή σε έως 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022, με την εκπνοή του χρόνου υποβολής των δηλώσεων. Για τον λόγο αυτόν, αποφασίστηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να κλείσει στις 3 το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου.
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι και φέτος σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, έχουν δηλαδή μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε έχουν επιστροφή φόρου.
Την «κρυάδα» από το εκκαθαριστικό της δήλωσης έχουν ήδη νιώσει τρεις στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι έφθασαν εγκαίρως στο ετήσιο ραντεβού με την Εφορία.
Διαβάστε ακόμα: Ηλεκτρονικό «κάρφωμα» για όσους φοροδιαφεύγουν
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 3,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεις.Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:
- Το 54,2% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.
- Το 31,87% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται συνολικά σε 1,018 δισ. ευρώ ή 920 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
- Το 13,87% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 168,6 εκατ. ευρώ.
Οι πρωτάρηδες
Ανεξάρτητα από την παράταση των 29 ημερών, το ραντεβού τους με την Εφορία θα πρέπει να επισπεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους η υποβολή της φορολογικής δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για τη λήψη του επιδόματος ύψους 18-600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Πρόκειται για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για τη φοιτητική κατοικία και φορολογούμενους με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να βιαστούν για να μη χάσουν το επίδομα, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί η πλατφόρμα του Power Pass θα κλείσει στις 30 Ιουνίου.
Για πρώτη φορά φέτος κατά την υποβολή της δήλωσης, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.).
Για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Οταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα.
Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί. Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν από την υποβολή της δήλωσης.
Latest News
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ
Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2025
Οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων - Πώς αντιμετωπίζει η Εφορία τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τις ανακαινίσεις κατοικιών
Το σχέδιο για κατάργηση τεκμηρίων - Πώς και πότε θα «σβήσουν»
Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται για τα τεκμήρια - Τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου