Την ανατροπή που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση στα πράσινα σχέδια της διεθνούς κοινότητας έρχεται να επιβεβαιώσει η πληροφορία του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με την οποία η Γερμανική προεδρία της G7 πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την ανάκληση της δέσμευσης που αφορούσε τον τερματισμό της χρηματοδότησης project ορυκτών καυσίμων μέχρι τα τέλη του έτους.
Διαβάστε επίσης: Βιοκαύσιμα: Η απάντηση στην επισιτιστική κρίση
Η Σύνοδος του G7 ξεκινά αύριο στο θέρετρο Έλμαου της Βαυαρίας με την ατζέντα να επικεντρώνεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες του σε όλα τα επίπεδα, αν και θα συζητηθούν και άλλα κορυφαία ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία.
Διαβάστε επίσης: SOS για παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια
Με την ενεργειακή ασφάλεια να είναι το καυτό θέμα των ημερών, κυρίως για την Ευρώπη, πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη αναγκαστεί σε έκτακτα μέτρα, όπως η επιστροφή στον άνθρακα, που φέρνουν πίσω τους περιβαλλοντολογικούς τους στόχους. Αναλόγως και στο επίπεδο του G7, η γερμανική προεδρία καλεί την ομάδα «να αναγνωρίσει ότι οι κρατικά υποστηριζόμενες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως προσωρινή απάντηση στην τωρινή ενεργειακή κρίση».
Προσωρινή λύση;
Βέβαια για να αποφύγει την κριτική που θα δεχτεί η πρόταση κάνει λόγο για μια ροή χρηματοδότησης που θα δρομολογηθεί «με τρόπο που να συνάδει με τους κλιματικούς στόχους και χωρίς να δημιουργεί δεσμευτικές συνέπειες». Κοινώς πως η στροφή αυτή θα είναι προσωρινή, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος και όχι μια πραγματική απομάκρυνση από την δέσμευση για την μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όμως, πρακτικά αυτό θα συμβεί και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη. Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως η Βρετανία αντιδρά στην πρόταση. Αντιστοίχως η Ιταλία δεν έχει πει «όχι», αλλά δεν έχει και συμφωνήσει ακόμη. Αντιδράσεις αναμένονται και από τις ακτιβιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις κοντά στον τόπο συνάντησης των ηγετών.
Την Παρασκευή, ο Μάριο Ντράγκι σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η Ιταλία έχει καταφέρει ήδη να μειώσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κόβοντας τις εισαγωγές από το 40% πέρυσι στο 25% την τρέχουσα περίοδο, χάρη στις συμφωνίες που έκλεισε με έτερες χώρες-προμηθευτές όπως το Κονγκό, η Αλγερία και η Ανγκόλα.
Βήματα πίσω
Η Ομάδα είχε δεσμευτεί πέρυσι και επιβεβαίωσε εκ νέου σε συνάντηση τον περασμένο Μάιο την πρόθεση της να διακόψει τις χρηματοδοτήσεις σε project ορυκτών καυσίμων μέχρι τα τέλη του 2022, αναγνωρίζοντας πως τέτοιες κινήσεις δεν συνάδουν με τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού και δίδοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επομένως μια στροφή τόσο γρήγορα θα αποτελούσε μια πολιτική αποτυχία και μια οπισθοδρόμηση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ενώ παράλληλα θα έστελνε ανάλογο σήμα για χαλάρωση των πράσινων στόχων και από άλλες χώρες, κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Στην Σύνοδο, άλλωστε, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, μιας χώρας δηλαδή που ξεχωρίζει για τα υψηλά επίπεδα ρύπων.
Ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει δηλώσει πως για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου απαιτείται η διακοπή της ανάπτυξης νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας